Бъдещият шеф на Народния: Ще разруша порочната система в бг театъра

Миналото се опитва отново да ръководи бъдещето, а аз живея в настоящето, заяви режисьорът Васил Василев

Бъдещият шеф на Народния: Ще разруша порочната система в бг театъра | StandartNews.com

„В последно време се оказах една от най-влиятелните фигури в българския театър. На изпита бях много добре подготвен. Може би това беше основната причина всички останали, които търсят правила извън наредбите, да предизвикат скандал, да опорочават хора. Обидно е, защото става дума за съдбата на българския театър“.

Това каза пред БНР режисьорът Васил Василев.

Продължава неяснотата около избора на директор за Народния театър „Иван Вазов“ след проведения конкурс. В надпреварата се състезаваха директорът на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен Васил Василев, досегашният директор Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов.

От екрана на bTV министърът на културата Атанас Атанасов обяви, че първи е класиран Васил Василев, но няма да сложи своя подпис на протокола заради „съмнителни“ според него обстоятелства. И ги посочи:

„Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран, един член на комисията си е тръгнал преди края, има съмнения за конфликт на интереси за членовете на комисията“.

Министър Атанасов очаква становището на своите юристи и когато разбере какво се е случило, ще реши.

Към този момент все още няма никакво обявено решение от страна на Министерството на културата.

В предаването „12+3“ Василев допълни:

„Миналото се опитва отново да ръководи бъдещето, а аз живея в настоящето. В Плевен създадохме ситуация и тя променя театралната карта. Разбра се, че театърът може да бъде и в по-малък град. Започнахме да правим нов облик… Не кандидатствам за титли, за позиции. Искам да разруша тази порочна система, която 30 години унищожава българския театър, която кара актьори и режисьори да мизерстват“.

По време на мандата на Васил Василев театърът в Плевен изкара 33 премиери. Като директор той въведе „Пътуващ зрител“. Трупата регистрира участия в наши и международни фестивали. Не липсват и награди и номинации за „Аскеер“ и „Икар“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай