Барабанист на Куинси Джоунс в София

Милчо Левиев отново събира класни джазмени в Лятната музикална академия

Барабанист на Куинси Джоунс в София | StandartNews.com

София. За поредна година звезда от световните джаз сцени идва да преподава в София. Франциско Мела ще води майсторски клас в Нов български университет в рамките на международната Лятна музикална академия от 2 до 12 септември. Барабанистът на Куинси Джоунс, както нерядко го наричат, е един от най-търсените музиканти от елитните джаз инструменталисти като Джо Ан Бракиин, Кени Барън и Маккой Тайнър. Всичко те признават неговата харизма, изтънченост и енергичен дух като допълнение към невероятния му талант на композитор и барабанист. Три пъти номинираният за "Грами" Мела ще обучава млади таланти в новите тенденции в съвременния джаз за всички видове инструменталисти и певци. А на 12 септември най-добрите участници от академията ще имат шанса да излязат на сцената с него в гала концерта в "София лайв клуб" от 21 часа.

Това е поредното предизвикателство за студенти и джаз музиканти, което университетът предлага, след гостуванията на Глен Ферис, Чико Фрийман, Аарън Гоулдбърг в предишни години. Заслугата за привличането на Мела като преподавател в България е на Петър Славов, с когото често свирят по най-големите сцени. Прочутият наш контрабасист и композитор, който от години живее в Ню Йорк, също ще води клас в Нов български по импровизация, пърформънс и диалог. Междувременно с Мела и Алфредо Родригес ще направят джемсешън на "Аполония" в Созопол на 4 септември.

И тази година легендарният Милчо Левиев и джаз певицата и вокален педагог Вики Алмазиду също участват в Лятната академия.

Към цялата компания ще се присъединят и Джо Ловано, Маккой Тайнър и Джон Скофийлд, а това обещава първокласен джаз университет.

Най-добрите участници от майсторските класове ще получат и годишни стипендии от фонда "Милчо Левиев & Вики Алмазиду", който подпомага и стимулира младите изпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай