Анри Кулев: Губим доверие в демократичните ценности

Обществото ни е във война, която не е от вчера, смята режисьорът

Анри Кулев: Губим доверие в демократичните ценности | StandartNews.com

Фото bTV

Режисьорът Анри Кулев получи наградата "Съживено наследство" за филма си "Имало една война". Наградата на Научния съвет на БАН се присъжда за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото.

„Не мога да приема наградата лично. Киното е колективно изкуство. Тя е нагара да за цялостното изкуство на екипа“, заяви професор Кулев в ефира на Би Ти Ви.

Режисьорът с тъга отбеляза, че сценаристът на лентата Влади Киров, от когото започва процеса по създаването на филма, вече не е сред нас и затова екипът отишъл при съпругата му, за да споделят с нея чувствата, породени от наградата.

Филмът "Имало една война" не е възстановка на историческите събития, а представя малките лични истории на българите, които обаче променят глобално изхода от войната и довеждат България до победа. Кулев е съчетал множество литературни персонажи като Ганьо Сомов, Андрешко, хъшът от "Немили-недраги" на Иван Вазов.

„Аз съм на толкова години и не мога да проумея какви сме ние българите. Има моменти, когато нацията може да бъде обединена. Когато е млада и има някаква национална идея. Тези моменти са много достойни и много красиви. Това е нещото, което ме движеше“, разкри Кулев.

„Непрекъснато ми се струва, че един минималистичен подход в изкуството е верен към историята. Нашият филм е такъв с едно голямо и много отворено заглавие, но всъщност е една човешка история на едни истински българи, които в едни изключителни обстоятелства успяват да организират живота си“, каза режисьорът.

„Не знам какво са ни научили войните като нация, но виждам, че водим един ужасно сложен живот ние, българите, с много катаклизми. Не мога да си представя как ще изглеждаме, ако сме една сериозна и обединена нация. Това е невъзможен филм. Виждам едно разделено и мразещо общество от най-дребните му детайли до върха. Вижте уличното движение. Половината хора, които напуснаха България, го направиха, защото не искат да живеят в тази отровна атмосфера“, смята Кулев.

Обществото ни е във война, усеща се скрито напрежение под повърхността, което не е от вчера, заяви режисьорът.

„Губим доверие в демократичните ценности, съмняваме се във всичко“, каза Кулев и даде за пример съмнението в изборните резултати у нас, като сподели, че и самият той се съмнява в тях след кадрите, които вижда от „Арена Армеец“ при броенето на бюлетините.

Образът на жената е основен, малко по-скрит под повърхността в „Имало една война“, защото тя е тази, която трябва да продължи сама и да съхрани българското, като отгледа децата си, след като е загубила съпруга си, разкри режисьорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай