Американска мечта в Казабланка

Американска мечта в Казабланка | StandartNews.com

Ще откупи ли Кати Кригер пианото на Сам от Лео ди Каприо, се питат колекционерите
Бивша US дипломатка възкреси прочутото кафене на Рик от култовия филм

Казват, че култовият филм "Казабланка" с Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман е вдъхновил влюбени от цял свят да се целуват на брега на океана. Дали се спазва романтичната традиция - не разбрах. Но с очите си видях, че американската мечта може да се сбъдне и в Мароко.

Около всяко велико нещо има винаги много митове. Един от тях е, че филмът е сниман в Казабланка. Всъщност всички сцени са заснети в студията на "Уорнър Брадърс" в Холивуд, разказва туристическият гид Халид. Не е мит, а чиста реалност обаче "Rick's cafe". Там, сред красивите полилеи, филигранните резбовани стени, сред свещите и шампанското, пианото, игралната маса, сервитьорите с фесове - човек има чувството, че всеки момент от апартамента си на горния етаж ще слезе Рик Блейн (Хъмфри Богарт), а Сам (Дули Уилсън) ще изсвири на пианото песента "Как времето минава", която напомня за страстната любов в Париж между американеца и момичето от Осло Илса Лунд (Ингрид Бергман).

Рик е бивш контрабандист на оръжие и човек с достатъчно връзки и възможности да уреди изходна виза за САЩ - мечта на хилядите бежанци, които искат да се спасят от бомбите в Европа. По някакъв начин те са успели да стигнат до Казабланка, която по това време е под френски протекторат. Някои остават тук с години, за да чакат спасителната виза. Войната е завъртяла колелото на съдбата и никой не е това, което е бил. Водещият банкер в Амстердам сега е майстор сладкар в кафенето на Рик, а баща му е пиколо.

И през 1942 година, когато се разиграва сюжетът на филма, в "Rick's cafe americain" има българи. Младо семейство търси спасение в Страната на неограничените възможности, защото "дяволът е хванал хората за гърлото в България". Това са думите на младата жена, която моли Рик за изходна виза за нея и съпруга й Ян. И Рик помага - кара Ян да заложи на рулетката на числото 22 и подсказва на крупието, че точно то трябва да е печелившото.

Духът на 40-те днес е жив в "Rick's cafe". Пак е пълно със западняци, но този път те не са отчаяни бежанци и авантюристи, а туристи. Вместо Рик, в салона сред гостите се появява Кати Кригер. Стилна и елегантна, сякаш излязла от култовата лента, която спечели три Оскара. Кати, също като Рик Блейн, има апартамент на горния етаж. А най-добрият й приятел, който е генерален мениджър на заведението, свири на пиано като верния другар на Рик - Сам. "Rick's cafe" е есенцията на живота на Кати. Бивш американски дипломат, тя решава да остане завинаги в Мароко след изтичането на мандата й. Изумена е, че в Казабланка го няма легендарното заведение от филма, който е сред емблемите на града. Както знаем, американците умират да ходят на поклонения по местата, откъдето са минали идолите им. Кати започва да търси инвеститори и да се бори с бюрокрацията на мароканските чиновници. Обиколила десетки сгради, докато избере къщата на бул. "Sour Jdid". Имотът бил в окаяно състояние. Но опитното око на Кати открило детайли в интериора, които носели духа на филма - дърворезбата, пианото, камините. Вратите и барът много напомняли на тези от декорите. Кати поканила свой приятел американец за дизайнер. И започнала да търси в антикварните магазини още неща за интериора - декоративни предмети, лампиони.

"Изведнъж парчетата започнаха да се нареждат и всичко потръгна, като че така е било писано", споделя мадам Кригер.
Сега, 10 г. след отварянето на Rick's cafe, Кати е щастлива, че е успяла да сбъдне мечтата си. Най-голямата звезда, която е посрещала тук, е Том Ханкс. Той дошъл през април. Отбил се и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който бил голям почитател на филма "Казабланка".

Дали Кати Кригер ще продължи да допълва с автентични предмети кафенето си, се питат колекционерите. Наближава търгът на аукционна къща "Бонамс", за който информационните агенции съобщиха през лятото. Оттам ще извадят за продан пианото, на което свиреше Сам в "Казабланка". Очаква се наддаването, което е планирано за 24 ноември, да покачи цената до 1 млн. долара. Освен пианото, на търга ще се продава и вратата на нощния клуб. Всички артефакти са част от една и съща колекция, чийто собственик предпочита да остане анонимен. Той купил пианото през 2012 г. от "Сотбис" срещу 602 хил. долара. Някои медии тогава предположиха, че с предметите се е сдобил не кой да е, а самият Леонардо ди Каприо.

Холивуд обича Мароко

Ако някога продуцентите на "Уорнър Брадърс" са заложили на изкуствените декори в студиата, а не на автентичната атмосфера на Казабланка за снимките на едноименния филм, по-късно Холивуд силно е заобичал Мароко. През 1952 г. Орсън Уелс снима в Есауира "Отело". Освен режисьор на филма, той е изиграл и главната роля. В продължение на две години живял в града, а през 1952 г. спечелил за лентата награда в Кан. Сега в Есауира има паметник на Уелс.

В Уарзазате пък е универсалната снимачна площадка на "Атлас студио". В градчето, което някога е било врата на африканските търговци, тръгнали за Европа, а през XX век е дислоциран Чуждестранният легион, са видели бял свят множество филми - от "Лорънс Арабски" до "Гладиатор". Сред знаковите заглавия са "небесното кралство" на Ридли Скот, "Игра на тронове", "Принцът на Персия", "Астерикс и Обеликс", "Клеопатра", "Александър" и дори "Сексът и градът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай