Александър Желев на 60 танцува Дон Кихот

Старозагорската опера открива сезона на 1 октомври

Александър Желев на 60 танцува Дон Кихот | StandartNews.com

Двоен празник ще предложи Старозагорската опера на почитателите на балета – със спектакъла на „Дон Кихот” ще бъде почетен един от доайените на трупата, Александър Желев, който през 2020 навършва 60 години. Юбилярът ще се представи в своята забележителна роля на най-романтичния герой на всички времена Дон Кихот. Като Санчо Панса ще му партнира Калин Любенов. Участват още солистите Фиорди Лоха, Харука Суга, Мартина Префетто, Акари Мориматсу, Сторм Норис, Фредерико Пинто, Ромина Славова, Паскуале Казели, Станко Танев.

В уникалния спектакъл с хореография и режисура на солиста на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян като Базил гостува Денис Черевичко – премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, а като очарователната и непокорна Китри зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова. Базил изисква виртуозност, техника и пламенна личност – качества, които Денис демонстрира във Виена и Париж.

Черевичко миналата година гостува за първи път в България в ролята на принц Зигфрид от балета „Лебедово езеро” на сцената на Старозагорската опера по покана на Силвия Томова и Огнян Драганов.

 Трудностите, предизвикани в световен план от ситуацията на пандемия от COVID-19, не подминават и гостуването на Денис Черевичко. Но независимо от преодолените вече административни условности и задължителни ограничителни предпазни мерки, блестящият изпълнител пристига в България на 28 септември. Още същата вечер репетира с примабалерината Анелия Димитрова, а на другия ден продължава с цялата балетна трупа. Денис Черевичко не крие възторга си от постиженията на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора и многократно заявява готовността си да гостува отново и отново.

 Денис е роден в Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца, докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Академията на Вадим Писарев, когато е на 6.

Когато е на 11, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват обучението и образованието му нато танцьор. Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията „Хайнц Босл“ в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие.  

Една от първите му солови роли е тази на Ален в „Зле опазеното момиче“ от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в „английски“ стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за „Прилепът“. „Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време.“

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува – Фредерико в любовната история от „Арлезианката“. Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но веднъж, ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден. Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на „Спящата красавица“ поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.  

Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в „Дон Кихот“. Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на  Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера. Друга уникална  възможност за Денис е да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват „Младият мъж и смъртта“ – още един интензивен, драматичен балет на Ролан Пети.

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е „Легендата за Джоузеф“, с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като „не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг“.

Други значими роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в „Корсар“ на Мануел Легри, Джеймс Рубен в „Силфида“, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на „Лебедово езеро“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай