Неделя,

Алек Попов: Променя се само настоящето

От: Агенция Стандарт -
Алек Попов: Променя се само настоящето
A
A
A

Алек Попов, един от най-знаковите родни писатели – „Мисия Лондон“, „Сестри Палавееви“, „Спътник на радикалния мислител“, се завръща с трето преработено издание на иконичния сборник „Митология на прехода“ /“Сиела“/. Първият разказ в тази „хроника на въображението“ е написан през 1989-а, а последният – в края на 97-а. 17 невероятни сюжета за „интересните времена“, оставили неизличим белег в мисленето и писхолгията ни.

Разкази, изригнали от отпушеното гърло на историята, в които реалност, фантастика, пародия и гротеска се събират в  ярък абсурден свят и стъписват със свободомислието си, но и предизвикват бурен смях. Те говорят по нов начин за миналото, но отправят и поглед към бъдещето. С блестящо чувство за хумор и усет за парадоксалната същност на живота, Алек Попов се превръща в прецизен хроникьор на епоха, която все още диша и пулсира в ритъма на неизживените политически страсти, надежди и разочарования, и пришпорва фантазията. Епоха, за която всеки има своята версия.

Създадена в духа на абсурдната стилистика на Франц Кафка и присмехулната гледна точка на легендарните Монти Пайтън, „Митология на прехода“  е нестандартен документ „за странните движения на фантазията, провокирани от революционните по мащаб и интензитет промени в обществото.“. Или иначе казано – начинът на един писател да оцелее.

„Интересните времена раждат интересни форми на мисълта. Оставих всичко, както си беше - като стая на тийнейджър след вихрен купон, като лаборатория на ненаситен експериментатор с все още димящи епруветки и колби, в които къкрят непредсказуеми съединения. Не съжалявам за нищо. Миналото не може да се промени. Променя се само настоящето“, казва Алек Попов.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички