Алек Попов: Променя се само настоящето

Кафка и Монти Пайтън са вдъхновили автора за абсурда и смеха

Алек Попов: Променя се само настоящето | StandartNews.com

Алек Попов, един от най-знаковите родни писатели – „Мисия Лондон“, „Сестри Палавееви“, „Спътник на радикалния мислител“, се завръща с трето преработено издание на иконичния сборник „Митология на прехода“ /“Сиела“/. Първият разказ в тази „хроника на въображението“ е написан през 1989-а, а последният – в края на 97-а. 17 невероятни сюжета за „интересните времена“, оставили неизличим белег в мисленето и писхолгията ни.

Разкази, изригнали от отпушеното гърло на историята, в които реалност, фантастика, пародия и гротеска се събират в  ярък абсурден свят и стъписват със свободомислието си, но и предизвикват бурен смях. Те говорят по нов начин за миналото, но отправят и поглед към бъдещето. С блестящо чувство за хумор и усет за парадоксалната същност на живота, Алек Попов се превръща в прецизен хроникьор на епоха, която все още диша и пулсира в ритъма на неизживените политически страсти, надежди и разочарования, и пришпорва фантазията. Епоха, за която всеки има своята версия.

Създадена в духа на абсурдната стилистика на Франц Кафка и присмехулната гледна точка на легендарните Монти Пайтън, „Митология на прехода“  е нестандартен документ „за странните движения на фантазията, провокирани от революционните по мащаб и интензитет промени в обществото.“. Или иначе казано – начинът на един писател да оцелее.

„Интересните времена раждат интересни форми на мисълта. Оставих всичко, както си беше - като стая на тийнейджър след вихрен купон, като лаборатория на ненаситен експериментатор с все още димящи епруветки и колби, в които къкрят непредсказуеми съединения. Не съжалявам за нищо. Миналото не може да се промени. Променя се само настоящето“, казва Алек Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай