Абрамович купи „Викът“ на Мунк

Олигархът се сдоби с най-скъпата картина

Абрамович купи  „Викът“ на Мунк | StandartNews.com

 

Версия на прочутата картина на Едвард Мунк „Викът“ е била продадена на руския олигарх Роман Абрамович за рекордните 120 милиона долара, написа на сайта си аукционната къща Сотбис. Става дума за една от четирите версии, единствената, която е в частна колекция.

На картината е изобразена крещяща човешка фигура, с широко отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце. Значително място във фона е заета от надвиснало ниско червено-оранжево небе. Под него се очертават неясните обобщени контури на морски пейзаж.

Серията от картини „Викът“ на Мунк е създадена в периода от 1893 до 1910 година и се смята за емблема на експресионизма и едно от ключовите произведения за 20-ти век.

Пастелната версия, единствената, която се намира в частни ръце, е рисувана е през 1894 г. Тя бе продадена на търг на 2 май 2012 г. за сумата от 119 922 500 долара, което бе рекорд за произведение на изкуството. Така тази картина задмина платната на Пикасо и се оказа най-скъпата картина, продавана на аукцион. Тогава седмина наддаваха за нея, като сред тях бяха гръцкият корабен магнат Филип Ниархос, емирското семейство на Катар и .... Абрамович. Най-вероятно тогава не е успял да я купи, но сега най-после се е сдобил с платното.

Дали обаче е така?

Няколко часа след съобщението на Сотбис, ТАСС опроверга информацията, като се позова на свой източник. Представител на олигарха обаче съобщил пред агенцията официално, че няма да коментира личните дела на милиардера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай