БГ аниматор се състезава на Берлинале

 БГ аниматор се състезава на Берлинале | StandartNews.com

Новата творба на братя Коен открива форума на 11 февруари, Мерил Стрийп е председател на журито

Анимацията на Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов е в конкурса на елитния международен фестивал

Анимацията "Сляпата Вайша" на художника режисьор Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е тазгодишното българско участие на Берлинале. Тандемът ще се бори в състезателната програма за късометражки Generation. Макар творбата да е продуцирана от френската телевизия АРТЕ и филмовия борд на Канада, с който Ушев работи от години, селектирането е успех за националното ни седмо изкуство, което рядко се представя на елитния форум. 6-минутната лента разказва за момичето Вайша, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото. Световната премиера ще е на Берлинале, а АРТЕ върти ексклузивно "Сляпата Вайша" през пролетта. Филмът е един от първите в света с добавена реалност. В момента се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология Окулус рифт /Oculus Rift/. Тя позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Окулус рифт.

"Вайша" е пореден успех за Ушев, който живее и работи в Монреал повече от 15 години. Носител е на над 120 престижни международни награди. След три номинации за Канадските филмови награди, през 2011-та печели тяхната златна статуетка "Джини". През 2014-та неговата "Глория Виктория" бе в краткия списък на оскарите.

66-тото издание на Берлинале започва на 11 февруари. Шеф на журито е трикратната носителка на "Оскар" Мерил Стрийп. Вчера станаха ясни и петнайсет филма в основната програма, които ще се борят за златните и сребърните мечки. Сред претендентите са новите творби на Джанфранко Роси - "Fire at Sea" и Данис Танович - "Death in Sarajevo". Носителят на "Оскар" за "Ничия земя" вече е печелил наградата на журито в Берлин с "Епизод от живота на събирача на желязо".
Безработният босненски ром Назиф Мужич пък прибра "сребърна мечка" за най-добър актьор. В програмата е и "Midnight Special" на американеца Джеф Никълс " - за момче със свръхестествени способности (Джейдън Либерхър), които стават публично достояние, след което то и родителите му (Майкъл Шанън и Кирстен Дънст) трябва да бягат не само от религиозни екстремисти, но и от правителствени агенти.

Фестивалът тръгва с новата творба на братята Коен - комедията Hail, Caesar!. Режисьорското дуо се завръща за трети път в Берлин - след "Големият Лебовски" и уестърна "Непреклонните". Действието в един от най-очакваните филми на годината се развива в края на Златната ера на Холивуд и проследява един ден от живота на така наречения "фиксър" от 50-те години. Това е човек, който оправя личните проблеми и замазва скандалите на звездите, без да подбира средства. Майсторите са режисирали Джош Бролин, Джордж Клуни, Ралф Файнс, Джона Хил, Скарлет Йохансон, Франсис Макдорманд, Тилда Суинтън, Чанинг Тейтъм, Алдън Ерънрайк. В Hail, Caesar! отново ще видим Клуни в комична роля - като любимец на публиката, който играе Цезар в нов исторически филм за Древен Рим.

Той обаче изчезва безследно и оттам започват патилата във филма. Джош Бролин е директор на филмово студио, който трябва да спаси положението. "Хуморът на братя Коен, уникалните герои и фантастичното по майсторството си повествование са гаранция, че публиката ще бъде впечатлена. "Hail, Caesar!" е най-доброто начало на Берлинале", заяви директорът на фестивала Дитер Кослик. Филмът се явява като завършек на трилогия, очертана от "О, братко, къде си?" (2000) и "Непоносима жестокост" (2003).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай