750 000 танцуват валс във Виена

Цените на билетите за новогодишния концерт започват от 20 евро и стигат до 1090

750 000 танцуват валс във Виена | StandartNews.com

На 1 януари 2020-а в Златната зала на Музикферайн в австрийската столица ще се проведе Новогодишният концерт на Виенската филхармония. Традиционно програмата се състои предимно от творби на композиторите от семейство Щраус - Йохан Щраус - баща, Йохан Щраус - син, Йозеф Щраус, Едуард Щраус. За първи път ще прозвучат девет произведения. Три от тях са на Йозеф Щраус - валс „Любовни поздрави“, Лихтенщайн-Марши и Френска полка. Освен тях премиерно изпълнение ще имат увертюрата към оперетата „Скитниците“ от Карл Михаел Цирер, две произведения от Едуард Щраус – „Бърза полка“ и полка-мазурка „Леденото цвете“, Гавот от Йозеф Хелмесбергер-син и "Галоп на пощальона" от Ханс Кристиян Лумбю. Както винаги и този концерт ще завърши с три последователни биса и това неизменно са "Бърза полка", валсът "На хубавия син Дунав" и Радецки марш. При изпълнението на последния  диригентът се обръща към залата и публиката пляска в такт. За първи път на диригентския пулт ще застане латвийският маестро Андрис Нелсонс, който е музикален директор на Бостънския симфоничен оркестър и на Лайпцигския Гевандхаус оркестър. Артистичното сътрудничество между 43-годишния диригент и Виенската филхармония започва от 2010 година. От тогава той редовно застава на диригентския пулт на абонаментни концерти, но и на гостувания на оркестъра по време на Залцбургския фестивал.

По време на антракта в Златната зала на Музикферайн телевизионните зрители от цял свят винаги могат да гледат специално подготвен филм. На 1 януари 2020-а той ще бъде посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен. Изпълненията на балета на виенската Щатсопер  са заснети още през лятото, а хореографията е на испанеца Хосе Карлос Мартинес. Балетистите танцуват около една от къщите на композитора във Виена на фона на шест от дванайсетте  Контраданса, които също не са изпълнявани досега по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Една част от билетите винаги са предварително резервирани за членове на Виенското музикално сдружение и за официални лица. Цените на пуснатите в продажба талони са между 35 и 1090 евро за основния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са между 20 и 800 евро. Желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония.

По време на новогодишните празници в австрийската столица отново ще цари истинско веселие. За 30-и път  центърът на Виена се превръща в огромна бална зала. Юбилейното издание на новогодишното парти тази година ще премине под мотото "Виена  обединява". Изненадата на нощта е пространството между известното "Кафе Ландтман" и един от най-реномираните немскоезични театри, Бургтеатър, наречено "Приятели във Виена". Това е събитието, което ще събере непознати, които да прекарат  незабравима новогодишна нощ заедно и да се разделят като приятели.  

От 14 часа до 2 през нощта от площада пред катедралата "Свети Стефан" започва т.нар. Новогодишна пътека, където на 50 000 кв.м. са разположени 10 сцени. Музика има за всеки вкус – рок, поп, соул, блус и диско, но не липсва и класическа музика и джаз. С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите училища предлагат там безплатни курсове за валс. За всички, които желаят да надникнат в бъдещето, отново е подготвена специална “Улица на щастието”, където астролози и ясновидци ще тълкуват знаците на звездите и картите.

Кулминацията на празника са фойерверките над сградата на кметството точно в полунощ. В същия момент от катедралата "Свети Стефан" се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на празничните фойерверки звучи валсът "На хубавия син Дунав", а след него и "Ода на радостта". Виенският Пратер също кани всички желаещи на невероятно шоу с фойерверки. Организаторите очакват, че близо 750 000 души ще посрещат Новата година във вихъра на танца по улиците на австрийската столица. 

Солистите Роман Лацик и Кетеван Папава по време на снимки на музикалния филм  © APA/ORF/Günther Pichlkostner

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай