50 факта за Стоянка Мутафова

Великата актриса остава завинаги в историята на България

50 факта за Стоянка Мутафова | StandartNews.com
  • Великата актриса остава завинаги в историята на България

Когато бъдещата велика актриса, която ще остане завинаги в историята на България, се ражда на 2 февруари 1922 година, я кръщават с второ име - Мария. Току-що пръкналата се Стояна е толкова немощна, че родителите й се надяват Дева Мария да помогне за оцеляването й. Тя става Стоянка, след като буквата К е прибавена по инерция и невнимание върху театралния афиш с първото й участие. Предлагаме ви 50 факта от живота на изключителната дама.

1. Най-добрата приятелка на малката Стояна е момичето  от най-бедното семейство в квартала. Двете са водещи хулиганки и се отличават с детайлно познание на доста псувни.

2. Домашните любимци на Мутафови са кучетата Джон Бул и Джими, котараците Мирон и Аничка, бели мишки и папагалът Коко.     

3. От малка разиграва представления  - обича да "припада" или да се "беси", като за целта си боядисва устните в синьо. Много лъже - редовно информира съседките на столичния булевард "Дондуков", че "нашите се развеждат, защото татко избяга с някаква жена във Видин." Майка й Екатерина - изискана дама полиглот с дипломи от Европа, й отмъщава, като "разкрива", че с бащата на Стоянка, известния писател Константин Мутафов, са я прибрали от улицата, където била "зарязана" от циганско семейство.            

4. Родителите на Стояна презират киното - броят го за плебейско изкуство. Тя обаче редовно гледа филми с Грета Гарбо благодарение на баба си, която всъщност е леля на майка й. Другите върли кинаджийки са слугините в къщата на Мутафови.

5. За първи път влиза в гримьорна, когато се вмъква при балерините в бляскавия софийски локал "Етоал", който се намира близо до дома на Мутафови.

6. За първи път излиза извън България още като дете - баща й я води в Белград, където има среща на ПЕН клуба.   

7. Първото й падане на сцена е в читалището в Копривщица, където тя е малката Дуняша в "Женитба".  

8. Първият хонорар Стояна получава, докато танцува за кеф в една от столичните кръчми.

9. Първата й разтърсваща любов е Жорж, дипломиран в Германия млад лекар, който обгрижва раненото й коляно през 1939 година в Копривщица - тя е на 17, а цялото семейство е за лятната ваканция във възрожденското градче. Идилията продължава пет години, но след 9 септември 1944-та Жорж напуска България и се установява в Америка. Стояна мечтае да замине с него, но баща й вече е фатално болен. Когато след 40 години Мутафова е на турне в САЩ, отказва да се види с Жорж. "Суетата и носталгията са по-силни от мен", мотивира се тя. Тяхната история е в основата на трагикомедията на известния драматург и режисьор Юрий Дачев "Вчерашни целувки", биографа на Мутафова.  

10. Първата роля на Мутафова в киното е в "Софийски нощи" - по това време тя е ученичка в Първа девическа гимназия, а над столицата падат бомби.

11. Мутафова и като госпожица продължава да прави детския си номер с припадъка, за да бъде в центъра на вниманието. В късна софийска вечер край Радиото тъкмо етюдът със загубата на съзнание я спасява от изнасилване.

12.  При една от големите бомбардировки върху центъра на София къщата на Константин Мутафов на булевард "Дондуков" е срината със земята - семейството се спасява като по чудо в близкото скривалище. Докато се носи грохотът, Стояна хапва петмез.

13.  Сред мъжете, които Стояна омайва в средата на 40-те, е прочутият професор Александър Балабанов - женен за австрийка и любовник на писателката Яна Язова.     

14.  Мутафова не иска да прибере първата си заплата от Народния театър - смята, че не бива да получава пари заради това, че се забавлява. След като касиерката успява да й набута банкнотите в ръцете, Стояна отива на пазар и похарчва всичко до последния лев за цветя и парфюми.

15.  Второто й падане е в Народния театър, където като студентка в Държавната театрална школа получава малки роли на голямата сцена - в случая в "Хитрините на Скапен". Третото й падане е в спектакъла, с който започва историята на Сатирата - "Баня" по Маяковски.

16.  Стоянка от малка обожава водата - в морето край Бургас и Варна е способна да плува по няколко километра без умора.    

17.  Писателят Рачо Стоянов издава на Константин Мутафов, че дъщеря му се е залюбила с 23 години по-възрастния евреин Роберт Роснер.

18.  Докато живее в Прага с Роберт Роснер, Стоянка играе в театър, който се казва "Алхамбра" - като прочутия арабски дворец в испанския град Гренада.

19.  Театралните критици в Прага хвалят в един глас Мутафова, класирайки я преди родните им  звезди.

20.  Стоянка се омъжва за Леонид Грубешлиев в българското посолство в Прага.

21.  Българско ченге пише донос срещу Мутафова и я екстрадират от столицата на Чехословакия в конски вагон без прозорци заедно с други сънародници. По пътя към София се налага тя и Грубешлиев да преспят в затвор.

22.   Когато беснее, Стояна е способна на всичко - при семеен скандал с Леонид, бащата на дъщеря й Мария, изхвърля през терасата всички мебели от кухнята.

23.  От всичко в театъра Мутафова най-мрази интригите и репетициите.

24.  Няма ритуал преди да излезе на сцената, но винаги стиска в ръка опал, подарен й от Нейчо Попов.    

25.  След триумфално за Мутафова турне в Белград с "Големанов" я канят да остане за един сезон в тамошния театър "Ателие", но в онзи момент това е невъзможно.

26.  Стоянка е любимка и на критиците в Москва и Ленинград. Те особено я хвалят като Брандахлистова в "Смъртта на Тарелкин". След "Ревизор" легендарният режисьор Марк Захаров прави пред нея поклон и целува ръката й с благоговение.   

27.  Врачува на Тодор Живков, когато с Георги Парцалев на Нова година веселят държавния елит. Тя е в ролята на циганка.

28.  В киното влиза "официално" чак на 34 - в епизодичен персонаж в "Точка първа". После е фризьорка в "Специалист по всичко", сватовница в българо-италианската драма "Любовницата на Граминя" с Джан-Мария Волонте и Стефания Сандрели, майка в "Бялата стая", баба Стойка в "Кит", Касандра в "Езоп", циганка и себе си в "Бягство в Ропотамо", в "Топло" и "Баш майсторът началник". В "Кит" е майка на Григор Вачков, който е капитан на риболовна гемия, но филмът е "арестуван" от цензорите и е пуснат четири години след заснемането му, а между орязаните епизоди са и тези с Мутафова.

29.  През 1993-та се мярка в "Пантуди", по-късно в "Стъклени топчета" на Иван Черкелов, старица в дом в "Рапсодия в бяло" на Теди Москов, баба в "Ако някой те обича".

30.  Мутафова не се притеснява от голотата и ласките пред камерите. През 1966-та Рангел Вълчанов прави пародията "Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров", която обаче никога не стига до масовите екрани. Там тя е съпругата на Локум Шекеров - карикатурен образ на прочутия агент на Държавна сигурност Авакум Захов, герой на Андрей Гуляшки. Георги Калоянчев като Джеси Джеймс скъсва от целувки и прегръдки, непознати и непозволени в соц киното ни, жената на Локум - Григор Вачков.

31.  През 1967-ма Стоянка плува гола в "Привързаният балон" на Бинка Желязкова по Радичков.  

32.  В тв сериалите започва през 1984-та - във "Федерацията на Династронафтите", влиза в "Големите игри" през 1999-та и "Ваканцията на Лили" от 2007-ма. После вече е Марийка Чеканова в "Столичани в повече".

33.  Преди да се омъжи за Нейчо Попов има връзка с Лео Конфорти.

34.  Тодор Живков изпраща Нейчо Попов на специализация в ГДР, а не както е първоначалния план - в СССР. Държавният глава много харесва Мутафова и иска да й спести ядове заради евентуални попълзновения на красавиците в Москва към мъжа й.35.  Калоянчев убеждава Мутафова и първата й приятелка Невена Коканова, че трябва да влязат в БКП - те се дърпат до последно, но после разбират, че е безпредметно.  

36.  Стоянка и Невена често си говорят на дупнишки диалект.

37.  Стоянка, Нейчо Попов и цяла тайфа актьори правят страхотно плаване по Средиземно море, за да стигнат до Тунис, където снимат комедията "Нако, Дако и Цако". По средата на пътя Мутафова за малко да падне фатално зад борда - спасява я бързата реакция на капитана.    

38.  Естрадните халтури с Парцалев спасяват от полудяване Стоянка след смъртта на Нейчо Попов, който умира след втори инфаркт малко преди да навърши 50.

39.  Мутафова не може да понесе самотата в апартамента без Нейчо Попов и с дъщеря й Муки се местят във виличката в Драгалевци, където в началото няма телефон, ток и вода.  

40.  Мутафова винаги се старае да омиротвори сложните отношения между Калоянчев и Парцалев. Калата често ревнува Парцалев и от задушевното му приятелство със Стоянка, и от народната любов.   

41.  Стоянка се отказва завинаги да шофира след катастрофата на заледен път от Самоков към София, при която загива един от най-близките й колеги - Енчо Багаров. Той е зад волана на автомобила, който се завърта и се блъска в дърво. Тя, Невена Коканова и Парцалев се отървават с повърхностни рани.

42.  Мутафова никога не е била първа приятелка с Григор Вачков, но между тях има огромно уважение. Той е малкото хора в Сатирата, които след смъртта на Нейчо Попов й казват, че винаги може да разчита на него.

43.  Майката на Стоянка, която също като актрисата си отива от този свят на 97, през последните години страда от лека деменция. Когато веднъж Стоянка отива да я прибере от близката милиция, я заварва да рецитира на старогръцки "Илиада" на Омир.        

44.  Докато в апартамента им в Лозенец все още няма парно отопление, Мутафова и Муки украсяват елхата в навечерието на Коледа и я държат до Великден.

45.  Екатерина Мутафова е тази, която учи внучката си Муки да спазва всички християнски обичаи и ритуали. Стоянка няма навик да влиза в църква, но често стиска в ръка кръстчето от Кръстова гора.

46.  Мутафова играе "Госпожа Стихийно бедствие" почти до последно. През пролетта на 2019-та започват нейните финални здравословни проблеми. Първо - операция на жлъчка. Излиза и отново влиза в болницата. Два месеца в кома. Последните й думи са към Муки: "Обичам те". Отлита към рая на 6 декември - Никулден, именния ден на Нейчо Попов.

47.  Погребана е при Нейчо Попов. Има идея на Централните софийски гробища да бъде поставен паметник на Стоянка и Парцалев.

48.  Десетки хора се редят пред БНБ, за да си купят медната възпоменателна монета с лика на Стоянка. Цената й е 30 лева, а на черния пазар стига до 600.

49.  Калин Сърменов, който влиза в конкурса за следващ директорски мандат в Сатирата, нарича кресло в голямата зала с името на Мутафова и обсъжда възможности за холограма на Стоянка в чест на юбилея.

50.  Мария Грубешлиева все още не може да се съвземе от загубата на майка си. "Едва ли това ще се случи някога", споделя дъщерята на великата актриса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай