16 творби на Кристо в Маями

Адвокатът на Явашев направи дарение за 3 милиона долара

16 творби на Кристо в Маями | StandartNews.com

16 творби на Кристо и Жан-Клод са дарени на Pérez Art Museum Miami от попечителите на музея Мария Бечили и съпруга й Скот Ходес, който е адвокат на Явашев повече от 50 години. Работите, които включват отпечатъци и рисунки, струват около 3 милиона долара. Сред акцентите е колаж смесена техника, свързан с проекта на Кристо и Жан-Клод от 1968-а, когато дуото опакова Музея на съвременно изкуство на Чикаго в черен плат. Друга работа е свързана с опаковането на Райхстага в Берлин през 1995-а. „Произведенията представят обширен преглед върху художественото наследство на Кристо и Жан-Клод, включващо ретроспектива на техните големи проекти, които се простират от края на 60-те до началото на 2000-те години,“ казва Рене Моралес. Дарението прави колекцията на Кристо в PAMM четвърта по големина в САЩ.

Името на Кристо все още е най-свързвано с опаковането на обществени сгради и обекти. Кристо и Жан-Клод работят заедно близо половин век - от първата си опаковка на открито на пристанището в Кьолн в Германия през 1961-а до смъртта на Жан-Клод през 2009-а.

Скот Ходес е висш юрист в базираната в Чикаго адвокатска кантора Брайън Кейв Лейтън Пейснер. „Компанията отдавна представлява световноизвестния художник Кристо и Жан-Клод“, се казва в съобщение на уебсайта на фирмата. Редица адвокати от нея работиха по проекта на Кристо през 2016-а „Плаващите кейове“, инсталация на италианското езеро Исео. „Партньорът в Чикаго Никола Фиордалиси и адвокатът Марио Полито създадоха корпорацията на Кристо в Италия. Фирмата участва в изготвянето на трудови договори, закупуване на материали и застрахователни полици за събития “, се добавя в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай