$1,18 милиона за шедьовър на Реноар

"Малкият художник" бе продаден за двойно повече от очакваното

$1,18 милиона за шедьовър на Реноар | StandartNews.com

Картината "Малкият художник" на Пиер Огюст Реноар (1841-1919) бе продадена на търг от "Кристис" за 1,18 млн. долара, което е двойно повече от предварителната оценки, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на сайта на аукционната къща.

Нарисуваната през 1907-а картина показва по-малкия син на художника Клод, който седи пред статив. Както отбелязаха експерти на "Кристис", раждането на втория син е било радостно събитие за художника, който е бил тогава на 60 години и той е посветил дълги часове, за да изобрази неговия образ върху платното.

Работата на Пабло Пикасо (1881-1973) "Мъжът с цигарата", датираща от май 1964-а, бе продадена за 1,014 млн. долара. Експертите на аукционната къща отбелязаха, че тази работа се отнася към серията рисунки на млади и възрастни мъже, често в работни дрехи, с цигари или лули в уста и неизменно с моряшки потници. "Както показват снимките от онова време, Пикасо обичал да носи същия моряшки потник. Така Пикасо явно е демонстрирал своята връзка с морето", отбелязаха експертите, представяйки картината.

На търга са били продадени творби на художници и на скулптори от края на ХIХ и началото на ХХ век за общата сума от 10,1 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай