Лилова: Игра в TikTok кара деца да лягат в средата на шосето

Дистанционното обучение крие редица рискове, особено за уязвимите групи

Лилова: Игра в TikTok кара деца да лягат в средата на шосето | StandartNews.com
  • Дистанционното обучение крие редица рискове, особено за уязвимите групи
  • Безплатните детски градини ще облекчат много родители
  • Време е да намерим съгласието помежду си, за да осигурим безопасен и сигурен живот за децата у нас
  • Селфитата от опасни места станаха застрашаваща живота "мода", казва д-р Елеонора Лилова, председател на Агенцията за закрила на детето в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Д-р Лилова, как пандемията и регулярното преминаване към онлайн обучение се отразиха на децата? По-уязвими и застрашени ли са те в такава среда?

- Пандемията COVID-19 засегна изцяло живота на децата, като се отрази още в по-голяма степен от живота на възрастните, защото те са най-крехките човешки същества. Те загубиха за дълго време социалните си контакти, прякото общуване с приятелите и съучениците си, което увеличи тревожността сред тях. Едновременно с това, като отчитаме положителните страни на дистанционното обучение, не може да не отбележим, че то крие и редица рискове, особено при деца от уязвими групи, свързани с ефективното усвояване на учебния материал и недостатъчната компютърната грамотност на някои от участниците, както и рисковете за здравето и злоупотребата с децата в интернет. Не трябва да подценяваме и понижената физическа активност на децата, както и липсата на пряко педагогическо взаимодействие и контакти със съучениците. Безспорно е, че опазването на здравето на децата е водещо, но трябва да осигурим на децата правото им на качествено, достъпно и ефективно образование. Затова е време да положим всички усилия, съобразявайки се със ситуацията, да подкрепим и емоционално децата, защото те заслужават своето детство дори в условията на световна пандемия. За мен мнението на децата е от особено значение и като председател на Държавната агенция за закрила на детето съм дълбоко убедена, че децата трябва да имат право да бъдат чути и да взимат участие в решенията, които ги касаят. Затова инициирах допитване до членовете от консултативния ни орган - Съвета на децата, за да разбера как наистина се чувстват децата, какво ги тревожи и какви са техните нужди и очаквания.

Децата споделиха за засилващото се чувство на самота и загуба на редица дейности с техни приятели, както и че има техни връстници, които осезаемо изостават в темпото на учебния процес. По този повод още в самото начало на обявяване на извънредното положение в България, предприехме действия, насочени към оказване на подкрепа на децата, родителите, професионалистите.

Създадохме рубрика на сайта ни в тяхна помощ "Питай тук COVID - 19". Това е още една възможност за всеки, който търси отговор на важен за него въпрос, свързан с неговите преживявания. На разположение е и Национална телефонна линия за деца 116 111, за да бъдат изслушвани, подкрепени и посъветвани как да се справят обаждащите се по всички въпроси, които ги вълнуват.

- Със сигурност сегашните ученици прекарват в онлайн пространството повече време от което и да е поколение преди това. Какви опасности обаче носи това за тях?

- Безспорно часовете, които децата прекарват в онлайн пространството, значително са се увеличили и това поставя децата и в условия на опасности, защото без да искат могат да се увлекат и да забравят както времето, така и правилата за лична защита в интернет. Докато децата използват мрежата за полезни неща, както разбира се и за забавление, те трябва да знаят как да се предпазват от злоупотреба и вредно влияние. Затова грижата да предпазим децата е на всички ни - родители, учители, специалисти по киберзащита. Без да създаваме излишен страх в тях е изключително важно да ги запознаем и да им покажем с примери какви са рисковете, които крие сърфирането в мрежата.

Те могат да станат обект на подигравки, тормоз от недоброжелатели, може да злоупотребят с техните данни и да се разпространи невярна за тях информация, могат да бъдат ухажвани от педофили, могат да станат обект на измама и какво ли още не. Затова трябва да им обясняваме редовно, че ако нещо ги притесни или някой иска от тях нещо, което ги смущава, да говорят за това с доверен за тях възрастен, за да може да се предпазят от въвличането във вредни за тях дейности, включително престъпления срещу личността им. Децата трябва да знаят какво и кибертормоз и киберзлоупотреба с личността, както и че не трябва да се крият, ако някой се опитва да упражнява върху тях натиск от различен характер.

- Трябва ли родителите да въведат някакво ограничение на времето, в което децата им ползват електронни устройства - телефони, таблети и др.?

- Във всички случаи трябва да има правила, които родителите да определят за ползване на устройствата и влизане в мрежата. Разбира се всеки родител познава най-добре детето си и знае какво е подходящо за него, така че всеки подхожда индивидуално. Родителите са много натоварени в днешното забързано време и затова в помощ на всички създадохме "Правила, за да си в безопасност в мрежата". Те са разработени в партньорство с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Националния център за безопасен интернет, Министерство на образованието и науката, РУО София-град и др.

Достъпни са на сайта на Държавната агенция за закрила на детето и са в помощ на децата и възрастните, които могат да ги използват, за да ги предпазят от опасностите. https://bit.ly/3qW5UWM. Не бива да се подхожда със забрани за ползване на телефоните и таблетите, защото те не са вредни сами по себе си, ако се използват по правилата. Лесно е когато разясним на децата за вредното медийно съдържание, на което може да попаднат. Често забравяме, че децата имат чувства и нужда да споделят не само за оценките в училище, а и за преживяванията си в интернет. За това между децата и родителите е важно да се изгради доверие и в посока безопасността им в мрежата.

- Преди дни изтече пореден потресаващ клип, показващ бой между две момичета в столичен мол. Преди това станахме свидетели на други видеа с насилие между деца, един от които показва как група ученици бият 13-годишно момче в "Лагера". Превръщата ли се социалните мрежи в поле за насилие и демонстрация на надмощие?

- За двата конкретни случаи, които цитирате, се самосезирахме незабавно и съответно сезирахме компетентните органи. С установените деца, участници в клиповете, работят професионалисти, които им оказват подкрепа и се установяват причините, довели до агресия между децата. На всички ни е ясно, че социалните мрежи са важен фактор в живота на децата. Тук на преден план излиза системната работа в семейството и училището за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

Децата трябва да се учат да комуникират с другите, така че да не нараняват и обиждат другите, да са толерантни и да умеят да разбират действията на всеки участник в комуникацията. Нужно е да даваме повече положителни примери и да не използваме език на омразата помежду си, защото децата са огледало на средата, в която живеят и ако средата е агресивна, то и те я копират. Децата трябва да разберат, че проблемите не се решават с физическа саморазправа и под натиск.

Тези случаи са знак, който децата ни дават, че имат нужда от повече внимание и разбиране. С децата трябва да се говори на всички теми, да знаем как се чувстват, от какво имат нужда, за да са удовлетворени. Децата също така трябва да знаят, че по всяко време на денонощието и безплатно могат да се обадят на Национална телефонна линия за деца 116 11. Там винаги има кой да ги изслуша и даде правилния съвет.

- Има ли социални мрежи или платформи, които са по-опасни от останалите или контролът на съдържанието там е по-нисък?

- Технологиите в днешно време са нещо бързоразвиващо се и недобожелателите постоянно изобретяват нови и нови начини, за да се възползват от децата, които поради своята неопитност, са по-беззащитни от възрастните в социалните мрежи. Те много по-често могат да бъдат изложени на риск в интернет. В социални мрежи като Instagram, TikTok, Twitter,  Facebook някой лесно може да се свърже с дете, под формата на лично примамливо съобщение. Важно е не толкова, коя е мрежата, а на кого и на какво съдържание може да попадне детето. Понякога чрез обикновена своя публикация, то може да стане обект на психическо и вербално насилие.

В повечето случаи, когато детето не познава конкретния човек, който му е поискал приятелство в социалните мрежи, то трудно може да разбере дали това е действителен или прикрит профил. Децата също знаят, че регистрацията на профил в социалните мрежи, е много лесна и за създаването му, не се изисква и не е възможно да се извърши проверка. За възрастен човек е много по-лесно да различи фалшив от истински профил, но за едно дете това не е така. В повечето случаи децата са привлечени от атрактивни занимателни приложения, предизвикателства и игри, склоняващи ги неусетно към мисли за нараняване и насилие. Преди време у нас се появи "игра" по аналогия от друга държава, наречена "Син кит". Друга подобна "игра", споделена хиляди пъти в TikTok, кара деца да поглъщат малки предмети, да лягат по средата на пътното платно и т.н.

Характерно за тези "игри" е, че повечето ги карат да се предизвикват да бъдат герои, да са смели да опитат и че могат да бъдат популярни, а немалка част от тях са наистина опасни и животозастрашаващи. Освен това те се разпространяват именно по каналите на социалните мрежи, където могат да стигнат до най-голям кръг от хора и за най-малко време - почти мигновено. Друга опасна "мода" сред децата, са т.нар. рискови селфита - да си направиш селфи на възможно по-опасно място. Големите социални мрежи са в непрекъснато търсене на решение на тези проблеми. Част от решенията са ограничаване на разрешенията на социалната мрежа и филтриране на резултатите. Забраняване на част от профила за хора, които не са в приятелската ни листа на детето и др.

- В края на миналата година бяхме потресени от ужасяваща новина за пребито с метална тръба 6-годишно дете от дядо си, което впоследствие почина. Как да си обясним подобна трагедия? Увеличават ли се случаите на насилие над деца в семейството?

- Никое дете не заслужава да се чувства застрашено и още повече да бъде наранявано. Като председател на Държавната агенция за закрила на детето, като родител и гражданин, не мога да приема никаква форма на заплаха и насилие над дете. Няма приемливо насилие над дете! Децата стават жертви на различни видове насилие - физическо, психическо, онлайн, тормоз, пренебрегване, трафик, сексуална и трудова експлоатация, вкл. и детски бракове. Смятам, че в цялото общество трябва да постигнем съгласие и да показваме непрестанно своята нетърпимост към това, защото това са нашите деца, нашето бъдеще и ние трябва да го защитим. Наша обща е отговорността за тях и от всички нас зависи как ще растат децата ни. Всеки човек, който е загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск, може да се свърже с телефон 116 111. Консултантите, които работят на Линията са педагози и психолози с опит в работата с деца и семейства. Те са на разположение на хората по всяко време на денонощието - без почивен ден. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното с тях остава напълно поверително.

Сигнали за деца в риск или жертви на насилие може да се подават и електронно, чрез сайта на агенцията. Насилие над дете може да се упражни навсякъде - от в дома, през площадката пред блока, до училището и детската градина. Склонни сме дори да пренебрегнем определен вид насилие, а това е изключително погрешно, защото това, което се струва невинно на едни, може да бележи някое дете за цял живот. Смятам, че все повече родители променят своите методи на възпитание и намаляват случаите, в които се използва насилието у дома. За съжаление това е твърде относително и няма точни данни какво се случва зад входната врата, но вярвам, че родителите не са тези, които умишлено насилват детето си.

- Колко случая на насилие над деца са установени през последната година? Къде се случват те? Каква закриа се осигурява на потърпевшите?

- През 2021 г. при нас са постъпили 3488 молби, жалби и сигнали. 1004 от тях са подадени на Национална телефонна линия за деца 116 111. Касаещи насилие, извършено над деца, са 1415. При анализа на сигналите, свързани с насилие е видно, че през 2021 г. най-много са за упражнено физическо такова - 351. За неглижиране, занемаряване на грижи за деца са подадени 386 сигнала.

Най-често се подават сигнали за насилие, упражнено в семейна среда, следвани от сигнали за насилие, упражнено на обществено място, а най-рядко то се случва в училище и в социална услуга. За сигналите от Държавната агенция за закрила на детето се сезира компетентната дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) - по настоящ адрес на детето, към която има отдел "Закрила на детето", за извършване на проверка. След осъществено проучване от страна на ДСП в ДАЗД постъпва обратно информация за предприетите действия и мерки по сигналите. Тези случаи се проследяват от експертите на ДАЗД и при нужда се дават методически насоки на съответната дирекция "Социално подпомагане". При необходимост се свиква мултидисциплинарен екип по Координационен механизъм при насилие работата, на който е насочена към осигуряване на защита на дете в риск или жертва на насилие, като се разработва план за действие за защита на детето или за предотвратяване на насилието. В част от случаите децата и семействата им са насочени към ползване на социални услуги в общността за оказване на подкрепа и най-често с тях работи психолог През изминалите години бе изградена мрежа за подкрепа на децата и в образователните институции.

Назначиха се педагогически съветници и психолози, намесата на които е от значение при решаването на междуличностни конфликти, водещи до насилие. Създадоха се правила, утвърдени за образователните институции, които позволяват идентифициране на рисковете, сформиране на екипи за подкрепа, уведомяване на компетентни органи, налагане на санкции и др. В малка част от сигналите се констатира, че са недостоверни и подаденият сигнал не отговаря на действителността.

- Предвижда се през тази година посещението на детски градии и ясли да стане безплатно в цялата страна. Ще допринесе ли това за осигуряване на равнопоставеност на всички деца?

- Смятам, че тази мярка е в полза на всички деца и ще облекчи много родители. Подкрепям подобни мерки, които ще помогнат на семействата с малки деца от една страна, и от друга биха довели до включване в образователния процес от ранна детска възраст на деца, които се отглеждат в маргинализирани общности. В интерес на децата е да посещават детска градина и да развиват различни социални и културни умения, да придобиват знания чрез игри и социализация, което води и до успешната им адаптация в училище на по-късен етап. Именно посещението на детска ясла и детска градина е първият важен етап от живота на детето сред връстниците си и не бива да се лишава, което и да е дете от това.

Трябва да има достатъчен брой такива заведения за всички деца във всички общини. В тях всяко дете се учи да общува свободно и да се социализира сред връстниците си. Безспорно осигуряването на безплатно посещение за всяко дете в детско заведение е подкрепа и за тези, които са затруднени, безработни, останали без доход или възпрепятствани да го осигурят по други причини. Важно е да осигурим и посещенията на децата със специални образователни потребности, за да им осигурим развитие на уменията, знания и потенциала, както и правилната им интеграция от най-ранна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай