Киберзащитници: Нови мерки срещу тормоза на деца в нета

70 000 ученици са спасени благодарение на програма "Киберзащитници"

Киберзащитници: Нови мерки срещу тормоза на деца в нета | StandartNews.com

"Стандарт" и Българска академия за сигурност правят втори международен форум под патронажа на Мария Габриел

 

Какво трябва да знаят българските деца, за да се предпазят от тормоз в нета? Как още повече ученици да бъдат спасени? Защо училищата трябва да се включат активно в превенцията? Каква е ролята на МОН в борбата срещу кибертормоза? Това са част от темите, които ще обсъжда Вторият международен форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца", който ще се проведе на 27 февруари 2024 г. под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Организатори са Българска академия за сигурност и медия "Стандарт", която е дългосрочен партньор на програма "Киберзащитници". Благодарение на нея 70 000 български деца са спасени миналата година от тормоз в интернет, съобщи Владимир Бронфенбренер, председател на Българска академия за сигурност. 

Проучване на Държавната агенция за закрила на детето сочи, че програма "Киберзащитници" успя да намали кибертормоза на децата в България през 2023 г. със 7,1% и днес този процент е намалял до 51.9. През 2022 г. броят на пострадалите деца в интернет намаля с 5.5%, или общо 12.6% за двете години, заяви Бронфенбренер. И уточни, че това са 70 000 по-малко пострадали ученици всяка година.

За първи път в България процентът на пострадалите деца в киберпространството е под средния в страните членки на Европейския съюз, който днес е около 52% и в това отношение България изпревари държави като Италия, Германия и Швейцария, където кибертормозът над децата е съответно 59%, 58% и 54%, допълни той.

Програма "Киберзащитници" за деца е създадена именно, за да да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза срещу деца.

Целта е с помощта на разработени от водещи израелски специалисти препоръки, както към децата, така и към техните родители и подрастващите, максимално безопасно да използват интернет, като се намалят случаите на тормоз в киберпространството. Израел е държавата-лидер в защита на децата в онлайн среда. Там е и най-ниският процент в света на пострадали деца в световната мрежа.

От 2021 г. медиен партньор на програмата е "Стандарт", която всяка седмица публикува изработвани от израелски специалисти препоръки към децата и родителите, както в хартиеното, така и в онлайн изданието на медията.

Във втория международен форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца" ще участват 

Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието, Небие Кабак, председател на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание, кметът на София Васил Терзиев, Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Светослав Василев, директор на отдел "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба, Владимир Димитров, Директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България.

Една от големите амбиции в програмата "Киберзащитници" е децата да разпознаят полицията и учителите като техни закрилници при кибертормоза. Родителите и училището имат много важна роля в превенцията на кибертормоза над деца, както и за справяне с последиците при нараняване и вече почти половината от децата казват, че се информират от учителите относно безопасното сърфиране и, почти две трети, от родителите, каза Бронфенбренер.

Радостно е, че 80% от децата заявяват, че при нараняване в мрежата, ще се обърнат към родителите, но за съжаление, само 25% са казали, че ще се обърнат към учител. Въпреки, че е налице ръст от 8% спрямо миналата година, това все още е недостатъчно, подчерта той. Сред най-притеснителните и рискови явления в мрежата са общуване на деца с непознати за тях хора и опити на последните за по-близък контакт с децата, включително и за лична среща.
Възходяща остава тенденцията от страна на търсещите контакт с деца. 65% от децата заявяват, че са получили предложение от непознат за приятелство в социалните мрежи. Една пета съобщават, че непознати са им предлагали подаръци, а почти една четвърт казват, че са получили предложение за лична среща.

 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай