Понеделник,

Изнудват деца за голи снимки по две схеми

От: Валери Роев -
3915
Изнудват деца за голи снимки по две схеми
A
A
A
  • Престъпници се сприятеляват с малолетни онлайн
  • Продават фотосите на педофили в даркнет 

 

Голи снимки на български деца се продават в "тъмния интернет" и се разпространяват в педофилски мрежи.Престъпници успяват да убедят малолетните да се снимат и сами да им пратят фотосите си като използват основно два подхода - заплаха и измама. Не се знае какъв е броят на засегнатите, защото в най-добрия случай сигнал в полицията се подава за едно от 20-30 атакувани деца. Служители на ГДБОП обаче са попадали на адреси с компютри, съдържащи папки с имена на деца и цели галерии от голи снимки на деца от различни райони на България.Това стана ясно по време на семинар за превенция на онлайн насилието над деца в интернет, организиран съвместно от Държавната агенция за закрила на детето, Регионалното управление по образованието в София и Черноморската академия за сигурност, по инициатива на израелския експерт по национална сигурност Владимир Бронфенбренер. По неговите думи, именно превенцията е най-важна за борбата срещу този вид посегателства.

Как действат престъпниците

Жертви на педофилите в онлайн пространството са предимно деца между 9 и 13 години. Това престъпление е изключително латентно и невероятно скрито, предупреждават разследващите. Според тях вероятно от 20-30 пострадали деца, едно добива смелост и се свързва с полиция или с близък, който уведомява органите.Децата попадат в мрежите на престъпниците основно през социалните мрежи, най-вече Тик ток. Това става по два начина.Единият е чрез пряка атака. Заплашват ги, че ще отидат в дома им, ще им направят най-лошото и ги принуждават да пратят своя гола снимка, примерно в банята. Веднъж обаче направят ли го, искат втора и трета, все по-предизвикателна, като ги заплашват, че ако не им я дадат, ще разпространят фотосите, с които вече разполагат. Затова с децата трябва да се говори - да знаят, че не трябва да пращат снимки на непознати и да ги уверят, че не може някой просто да отиде в дома им и да им стори нещо, каквито заплахи се отправят.

Ефект като при наркотиците

Другата схема е дори по-разпространена. Възрастни с престъпни намерения се сприятелят онлайн с децата. Понякога се представят за техни връстници като използват и мрежи за видео игри онлайн. Постепенно печелят доверието им. Казват им каквото искат да чуят. Ако детето например има някакъв комплекс с външния си вид, му обясняват колко добре изглежда. Получава се като при наркозависимостта - на малки дози децата постепенно се привързват към тези хора. Те ги карат да им снимат домашния си любимец или стаята си. Докато в един момент не се стигне до предложение за "размяна" на по-разголени снимки. Често престъпниците пращат на детето фотоси на негов връстник, с които преди това са се сдобили по същата схема. След като то им прати в отговор своя разголена снимка, за него започва "началото на края". Те започват да го изнудват. Заплашват го, че ще публикуват кадъра, ако не им прати друга още по-разголена снимка. След това искат нови все по-предизвикателни фотографии, дори имитации на кадри от порнографски списания.Попадали сме на ужасяващи неща, споделят от ГДБОП.

Превенцията

Всичко това може да се предотврати, ако на децата се обяснява как да се предпазват и се спират подобни атаки още в зародиш. Това може да става в училище, в часа на класния, убедени са разследващуте.Именно това е и целта на обучението на директори, учители и училищни психолози, което провежда израелският експерт Владимир Бронфенбренер. Той използва но у нас успешно приложената вече в Израел програма "Киберзащитници", която осъществява съвместно с Агенцията по защита на детето в киберпространството и черноморската академия по сигурност. Медиен партньор на програмата е "Стандарт".


Всички новини от категория Киберзащитници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com