Форум на "Стандарт": По-строги наказания за тормоз на деца в нета

Програма "Киберзащитници" спаси 70 000 деца

Форум на "Стандарт": По-строги наказания за тормоз на деца в нета | StandartNews.com

По-строги наказания за тормоз на деца в нета и национална програма за защита на учениците в онлайн пространството. Това са две от най-належащите мерки за дигитална защита на малолетните и непълнолетните у нас, които специализиран форум на "Стандарт" и Българската академия за сигурност ще обсъжда днес в град Септември.

"Стандарт" и Българската академия за сигурност събират на една маса в СУ “Христо Ботев” представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на правоохранителните органи и експерти по киберзащита от Израел, за да начертаят мерки за предпазване на децата. 

Домакин на форума “Заедно в борбата с кибертормоза на деца” е г-жа Галина Дишкова, директор на СУ “Христо Ботев” в град Септември, което от март 2024 г. е пилотно училище по програма “Киберзащитници”.

Целта е до септември 2025 г. училището да стане най-безопасното от гледна точка на детски кибертормоз в държавите членки на Европейския съюз.   

Сред темите, които форумът ще обсъжда, са: какво трябва да знаят българските деца, за да се предпазят от тормоз в нета, как още повече ученици да бъдат спасени, защо училищата трябва да се включат активно в превенцията и каква е ролята на МВР и МОН. 

На форума ще присъстват представители на МОН, МВР, УНИЦЕФ, зам.-председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), представители на Агенцията за закрила на детето, на средни учебни заведения, неправителствени организации, както представител на МОН-Израел и Израелска полиция.

Председател на Българска академия за сигурност в Владимир Бронфенбренер е водещ експерт по национална сигурност в Израел. Той е и основател на програма “Киберзащитници” в България, която само за  последната година успя да намали със 70 000 броя на пострадалите български деца в онлайн пространството. 

Програма “Киберзащитници” за деца е създадена, за да да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза срещу деца.

Целта е с помощта на разработени от водещи израелски специалисти препоръки, както към децата, така и към техните родители и подрастващите, максимално безопасно да използват интернет, като се намалят случаите на тормоз в киберпространството. Израел е държавата-лидер в защита на децата в онлайн среда. Там е и най-ниският процент в света на пострадали деца в световната мрежа.

"Стандарт" е дългогодишен партньор на програма "Киберзащитници". Всяка седмица медията ни публикува под формата на картинки с указания препоръките за защита, изготвени от израелските експерти по киберзащита.

Последното проучване, направено от Българска академия за сигурност, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, отчита 12.6% (70,000 ученика) намаляване броя на пострадалите деца в мрежата за последните две години, като за 2023г. намалението е 7.1%, в резултат на реализиране на програмата, като процента на пострадали деца в мрежата в България е 51.9%, който е по-нисък от средния показател за държавите членки на ЕС.

Дискусията в град Септември е продължение на втория международен форум „Заедно срещу кибертормоза на деца“, проведен в края на февруари от Българската академия за сигурност и „Стандарт“ под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай