Петък,

Фейсбук е за “старците”, малките са в други мрежи

От: Стандарт -
488
Фейсбук е за “старците”, малките са в други мрежи
A
A
A
  • Жените са по-уязвими в мрежата
  • Най-популярни сред учениците са Инстраграм и Тик Ток

Социалните мрежи и приложенията в интернет, които ползват децата, са съвсем различни от тези, с които са свикнали възрастните.

Най-попуряната онлайн медия сред пълнолетните българи - Фейсбук например е едва на пето място по предпочитание сред учениците. Това показват данни от допитване сред 2383 деца между 6-и и 8-и клас от столични училища. Едва 36% от тях заявяват, че ползват мрежата на Марк Зукърбърг.  Някои дори посочват, че тя е за "по- старите" хора. За сметка на това 80% от чуениците влизат редовно в Инстаграм. Почти толкова - 77,8% са тези, които ползват Тик Ток. След това се нареждат мрежите Снапчат и Дискорд, използвана и за онлайн игри.   

Възрастните изостават със знанията

Днес децата от много малка възраст вземат телефона, вземат таблета, влизат на места, където повечето възрастни не могат да стигнат. Много често родители и учители, трябва да възпитават и да дадат знания на  деца, които всъщност имат в пъти по-богата култура на ползване на съответните социални мрежи, обясняват от ГДБОП.

Сега имаме първото поколение, израснало в интернет, коментира и експертът по национална сигурност Владимир Бронфенбренер.

Преди 20 години повечето съвети, които даваха родителите на децата, бяха-"не говори с непознати на улицата, не си играй с възрастни, не взимай подаръци от възрастни". В днешно време има нещо, което е много по-поулярно, лесно да се извърши и травмиращо децата като кибер престъпленията.

Дамите също са застрашени

Жените са другата група в интернет, освен децата, която е застрашена от кибер престъпления. Има оплаквнаия от дами на различна възраст, които са били изнудвани, заплашвани, че ще се разпространят техни голи снимки например. Подобни заплахи има и срещу мъже, но в повечето случаи те по-лесно преживяват такъв тип унижение. Много по-лесно е да се урони престижът на едни дете или на една жена, обясняват разследващи.


Всички новини от категория Киберзащитници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички