Социолог посочи кой ще е златния пръст в парламента

Традиционният ляв избирател трудно мени своето мнение

Социолог посочи кой ще е златния пръст в парламента | StandartNews.com
  • От страх повечето политици не направиха послания в изборната нощ
  • ГЕРБ трябва да търси подкрепа от ДПС, БСП и ИТН
  • Партията на Слави ще има решаваща роля при третия мандат
  • Традиционният ляв избирател трудно мени своето мнение
  • Западните партньори изискват стабилност, елитът трябва да поеме отговорност, казва Яница Петкова от социологическа агенция "Галъп интернешънъл" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Изборите свършиха, резултатите са ясни. Какви са първоначалните Ви изводи? Имаше ли проблеми, които отказаха някои от хората да гласуват?

- Винаги има някакви притеснения за проблеми, които могат да се случат в изборния ден. Особено в нашата държава, в която изборното законодателство се променя за всеки следващи избори. Що се отнася до резултатите, изненади нямаше. Очаквахме паритет между първата и втората коалиция. Много малка разлика през целия ден, много малка разлика отчитаме и в крайния резултат. Този паритет наблюдавахме през цялата предизборна кампания. Кой ще спечели изборите също до голяма степен зависеше от това коя партия ще успее да мобилизира в по-голяма степен така наречените колебаещи се и периферен електорат. При ГЕРБ те са по-малко, тъй като си имат твърдо ядро и в кампанията партията се съсредоточи най-вече в комуникация с този електорат. ПП и ДБ като коалиция не успяха в такава степен да мобилизират широка периферия от колебаещи се, които не бяха взели решение за кого да гласуват, но въпреки всичко се запазиха очакванията за почти равенство. Победата е от огромно символично значение. Що се отнася до очакваните трудности и проблеми в изборния ден, имаше такива, свързани с видео наблюдението, което затрудни много от комисиите. И то не заради самите членове на тези комисии, колкото заради факта, че не е изпробвано и нямаме практика. Забави се самото паралелно преброяване за всички агенции, което повиши напрежението и несигурността в нощните часове. Но в крайна сметка сериозни изненади нямаше. Това, което за мен беше новост, е, че в изборната нощ нямахме ясни политически изявления какво следва оттук нататък. Това е основното, което ще коментираме. Макар че вече имаме партийни позиции, но това не ни дава яснота, а повече въпроси.

- Как ще обясните липсата на пресконференции от повечето политически формации?

- Като плахост поради много близката разлика, макар че в края на изборната нощ беше ясно до голяма степен кой е победителят на изборите. Това са пети по ред избори - ярки и остри изявления, непремерени думи като че ли бяха оценени като риск - и от победителя, и от втората политическа сила. Внимава се, тъй като общественото доверие към политическия елит е силно нарушено. Виждаме сега изявленията на партия ГЕРБ и най-вече на нейния лидер Бойко Борисов - прави опит да привлече подкрепата на своя политически опонент. Но може би се изчаква време за обмисляне, за реакция. Всеки изчакваше другия какво ще каже и как ще реагира. Силна предпазливост, породена най-вече от страха на политическия елит, тъй като общественото доверие към него е сериозно нарушено. 

- Смятате ли, че можем да очакваме да се сформира кабинет или отново отиваме на избори през лятото?

- Не ми се ще да гледаме все още в тази посока. Макар че още преди самите избори по-голямата част от партиите вече гледаха с едното око към лятото или ранната есен за нови избори и останахме с впечатлението, поне в първите дни на кампанията, че това е една тренировка за реален вот наесен. Разбира се, няма как по този начин да говорим за една демократична процедура, каквато са изборите. По отношение на правителство на този етап е ясно желанието на ГЕРБ за една широка коалиция, която те виждат като единствено легитимна. Ясна е обаче и реакцията на политическия опонент в случая, който не може да си позволи да подкрепи правителство с мандат или с участие на ГЕРБ при положение, че до голяма степен не само политическата кампания преди тези избори, но целият образ, идея и първоначална цел за създаването на партия "Продължаваме промяната" беше анти ГЕРБ. Не може обаче политическата цел на една партия и нейната идеология да е против друга конкретна партия. Те ще трябва да си създадат свой собствен образ с цели и приоритети. И е видно, че в колаборацията с "Демократична България" се работи в тази посока. Макар че самата коалиция днес изглежда силно нестабилна. Широка коалиция между първите две сили в рамките на първия мандат изгледа невъзможна и слабо вероятна. От друга страна, колкото и да смятаме, няма да стигнат силите или по-скоро мандатите за друго правителство, което ГЕРБ да може да състави с първи мандат. Изключваме "Възраждане", тъй като те отказват всякаква подкрепа и участие. Трябва да се търси подкрепа от ДПС, БСП и ИТН. На този етап такива разговори все още не са проведени и ще чакаме да видим консултациите. За отношението между ГЕРБ и БСП - знаем, че  техните партийни органи имат решение по този въпрос. При ИТН нещата са доста сложни, не виждам как те ще дадат подкрепа. Отново няма да е стабилно правителство, тъй като няма да има мнозинство дори да се заложи на някакъв експертен кабинет. Гледаме лека по лека към втори и трети мандат за съставяне на правителство. Може би е възможно да се предложи някакъв вид коалиция, подобна на тази, която имахме при кабинета "Петков", в която се събраха БСП, ИТН и ДБ. Няма да стигнат гласовете, но може да има подкрепа за правителство на малцинството от страна на ГЕРБ. Стига обаче да се отдръпнат естествено партийните лидери и да се направи опит за сформиране на експертен кабинет. Ситуацията е същата като преди и тези проигравани и обсъждани. Интересен е случаят с "Има такъв народ" в това Народно събрание, тъй като те влязоха съвсем на бариерата и ще имат 11 депутата. Ако се стигне до трети мандат е възможно да имат решаваща роля.

- Как стои въпросът при партиите, които не успяха да влязат в парламента - "Левицата" и "Български възход" например?

- Всяка една от тези партии - и "Левицата", и "Български възход", и "Има такъв народ", които прескочиха бариерата, имаха равен шанс. Партията на Стефан Янев може би не успя да покаже ясно лице пред потенциалния си електорат. Залагаше основно на посланията за стабилност и баланс, но при така очерталата се политическа ситуация на много остра поляризация, може би когато не можеш да се самоопределиш нито към едната, нито към другата посока, губиш подкрепа. За "Левицата" анализите преди изборите сочеха, че е възможно БСП да загуби част от електората си и да претърпи допълнителна ерозия в посока към новата партия вляво. Доста от хората, които преди са гласували за БСП, наистина сега са дали вот за "Левицата". Това са хора с високо образование, явно разочаровани от политиките на столетницата. Но не се оправдаха очакванията за толкова сериозна ерозия. А и традиционният ляв избирател трудно мени своето мнение и по-скоро залага на старото, на изграденото. Няма шанс за разпокъсване, а освен това голяма част от лицата в "Левицата" не са нови, а познати от БСП. Не можаха да покажат ясно какво ново предлагат в сравнение с това, което предлага основната лява партия. Може би не достигна и времето за развиването на добра, ясна кампания с позициониране и изграждане на нов облик, нова сила в лявото пространство. Не успяха да мобилизират хората, които се колебаеха за кого да гласуват. А пък тези хора всъщност решиха изборите следобед на 2 април.

- Как международното положение повлия на изборните резултати?

- Можем да говорим всъщност как би повлияло на следизборните изявления и преговорите за създаване на кабинет. Това би трябвало да повлияе стимулиращо, защото е видно, че се изисква от нашите западни партньори стабилност в нашата държава, особено в ситуацията, в която се намират Европа и светът в момента. Стабилността изисква от политическия елит да поеме отговорност след като му е бил връчен мандатът за съставяне на правителство, изисква се да бъдем стабилен и предвидим партньор, за да можем да заемем нашето място в решенията, дори и на европейско ниво. Ясно се обособиха евроатлантическите партии, това е една от малкото линии, които наистина обединява и ГЕРБ, и "Продължаваме промяната", и би стимулирало създаването на широка коалиция или поне разговор в тази посока. Особено с оглед на това, че подкрепата за партия "Възраждане" расте от избори на избори. Нейните основни послания и позиции са именно портив системните партии, които заявяват своята евроатлантическа принадлежност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Андрей Първанов
преди 4 седмици

Много е симпатична Яница Петкова. Много точни анализи,но защо всяко изречение започва с : Ааааааа... Не е хейт.

Откажи