Цвета Рангелова: Възраждане връща вярата на хората

Нямаме време за губене, нямаме Родина за губене

Цвета Рангелова: Възраждане връща вярата на хората | StandartNews.com
  • Петите избори са вот на недоверие към 30-годишната политика досега
  • Нямаме време за губене, нямаме Родина за губене
  • Ако искаме да си върнем държавата, трябва да работим за това
  • И в 47-ото, и в 48-оно НС депутатите на "Възраждане" бяха едни от най-активните
  • Дадохме пример и на политиците, и на гражданите за дисциплина и подготвеност
  • Инвеститорите се нуждаят  от финансова и законодателна сигурност, казва Цвета Рангелова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-жо Рангелова, България отново отива на избори - пети поред в рамките на две години. Какъв знак е това?

- Това е вот на недоверие от страна на обществото в партиите на статуквото, вот на неодобрение на водената през последните 30 и повече години на евроатлантическа политика. Това е знак, че не се покриват очакванията на хората от партиите, които управляваха досега. Ние, от "Възраждане" се срещаме с много хора, които вече отдавна са загубили вяра, че е възможно политическият ни елит да се погрижи за истинските проблеми на хората. Това е обяснимо, тъй като от една страна партиите по време на предизборна кампания обещават повишаване на доходите на хората, понижаване на инфлацията, разкриване на нови работни места, а след това, когато вече са във властта поставят на масата на дневния ред други въпроси като изпращане на военна помощ за Украйна, закупуване на чертежи на самолети за милиарди, ускоряване на влизането ни в Еврозоната. Това предателство избирателят наказва като не гласува.

- Каква цел си поставя "Възраждане" за вота на 2 април?

- Целта ни е да спечелим изборите като първостепенна политическа сила. Нямаме време за губене, нямаме Родина за губене. Целта ни е да спечелим изборите, за да докажем, че имаме потенциал сами да се управляваме, без някой отвън да ни диктува решенията. 

- Във време, когато парламентът е институцията с най-нисък рейтинг, вие - успешен адвокат, се занимавате с политика. Защо?

- Често пъти са ми задавали този въпрос. Всъщност влязох в политиката на зряла възраст, когато вече имах професия, успешна практика и семейство. Всичко това ме задължи да не бъда безучастна към времето, в което живеем. Винаги съм вярвала, че всички хора, които имат енергия, умения, знания и желание за това, трябва да работят и в обществена полза. Всеки един от нас трябва да използва тези си качества и да даваме най-доброто, за да заживеем достойно и ние, а и поколенията след нас. Наш дълг е да не сме наблюдатели, а участници в обществените процеси. Ако искаме да си върнем държавата, трябва да работим за това, да искаме, да търсим варианти, да предлагаме решения. За съжаление това е възможно само чрез политиката, защото така са възможни промените, чрез участие във властта, чрез законодателни промени, чрез поемане на отговорност. 

- Как влязохте във "Възраждане"?

Част съм от семейството на "Възраждане" от 2018 г. Там намерих съмишленици, с които споделяме едни и същи ценности. Радостното за мен е, че и в национален и в местен мащаб всеки ден се увеличават членовете ни. Връщаш си вярата, че е възможно да направим Родината си добро място за живеене, когато видиш стотици хора, които ежедневно и неуморно полагат доброволчески труд в името на общата ни кауза. Каузите на "Възраждане" са каузи на всички българи и съм щастлива да бъда част от хората, отделили от личното си време, за да направим България свободна и независима.

- Една от разделителните линии между политиците в България е съдебната реформа. Какви са вижданията на "Възраждане"?

- Съдебна реформа е категорично необходима. И в следващия парламент "Възраждане" ще отстоява правото, както досега. В предходните две Народни събрания, в които бяхме парламентарно представени, бяхме партията с най-много внесени законопроекти. Бяхме едни от най-активните участници в правната комисия с най-много становища по всички законопроекти. Само държава с ясно и справедливо законодателство, приложимо към всички с еднакъв аршин, без изключение и привилегия от социален или икономически статус, гарантира нормален живот с усещане за стабилност. Всъщност, един от двата законопроекта, които стигнаха до първо гласуване в пленарна зала, е законът за допълнение и изменение на Закона за съдебната власт. С този законопроект предложихме чрез законодателна техника, която не изисква промяна в Конституцията да бъде разследван главният прокурор. Предложението ни дава възможност да бъде възстановено едно съществуващо до 2006 година положение, когато Националната следствена служба беше извън шапката на прокуратурата и следователите имаха своята независимост. Поради краткият парламентарен живот на 48-ото НС, както и провален кворум от страна на депутати от ДБ и ПП, този законопроект не стигна до второ гласуване. 

- Социолозите отсега прогнозират ниска избирателна активност. Последното проучване на "Алфа Рисърч" прогнозира, че едва 39 на сто от българите заявяват готовност да гласуват. Какво показва това? 

- По принцип не давам вяра на предварителни социологически проучвания, тъй като обикновено те са поръчки на конкретни кръгове, част от които имат за цел чрез тези предварителни резултати да внушат чувство на обреченост, като по този начин демотивират още по-голяма част то хората да гласуват. Кой има интерес от ниска избирателна активност е важният въпрос. Прави ли ви впечатление, че през последните години и медиите внушават, че всичко е предопределено, че нищо не зависи от избирателите? Това доведе до едно пасивно общество, от което имат интерес т.нар големи партии, за които е достатъчен корпоративният вот на държавната администрация, която им е подчинена и поставена в икономическа зависимост. 

Иначе, да вярно е, че през последните години е ниска избирателната активност, но тя е такава не само у нас, а и по света. Затова също имам обяснение и го намирам в общото недоверие към световния политически елит, който през последните години доказа, че не се интересува от истинските проблеми на местното население.

- Голямото предизвикателство пред всички партии е ще може ли да бъде съставено стабилно управление. Каква е прогнозата Ви?

- Не знам дали ще се формира правителство. Такива са заявките, които дават лидерите на някои от партиите. Знам, че първо трябва да има Народно събрание, което да работи спокойно, за да бъде качествена работата му. Народното събрание е предпоставка за излъчване на правителство. Смятам, че двете институции са неразривно свързани, за да се случват очакваните от хората мерки, решения и разрешения на проблемите. Правителство без парламент е с ограничени възможности, защото повечето решения на темите от ежедневието ни изискват законодателни промени, което може да направи само Народното събрание.

- С какво "Възраждане" промени българското Народно събрание?

- На първо място с това, че българите вече имат представители в парламента. Промени го и с това, че депутатите на "Възраждане" наистина работиха в парламента, а не разхождаха просто костюмите си.  Ние  внесохме най-много законопроекти. Имахме 100 % присъствие в комисии и пленарна зала, заради нас не се провали нито един кворум, така както се случваше с други парламентарни групи и то по важни въпроси. 

Дадохме пример и на политиците, и на гражданите за дисциплина и подготвеност, за екипност и за мъжество да се отстояват национални интереси. 

- Втора сте в листата на "Възраждане" за Благоевград, бяхте и кандидат за кмет на града - университетски, с възможности за бизнес, но без големи инвеститори. Какво трябва да се промени?

- Да, един от основните проблеми на града и региона е липсата на инвестиции, особено големи такива. За да се привлекат инвеститори, са необходими редица законодателни промени. Инвеститорите се нуждаят от сигурна финансова и законодателна среда, която се осигурява чрез работещ парламент и правителство. В разговори с чуждестранни инвеститори от съседни на нас държави разбирам, че страхът от приемане на еврото в България е друга причина за нежелание за инвестиции в бизнеса. В нашия регион има много гръцки работодатели, от които знам, че са избрали България за своя бизнес именно защото не сме в Еврозоната, както и заявките им, че ако приемем еврото за валута, те ще затворят бизнесите си, така както са го направили в Гърция през 2002 година. Ето защо и инициативата ни за референдум за отлагане приемането на еврото в България трябва да успее. Това не е каприз от страна на "Възраждане", а спасителна мярка за оцеляването ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай