Цонев с апел към всички политици. Постави най-важния въпрос

Ще разберем ли урока от Съединението, или ще потънем в блатото на разединението, попита зам.-председзателят на ДПС

Цонев с апел към всички политици. Постави най-важния въпрос | StandartNews.com
  • Ще разберем ли урока от Съединението, или ще потънем в блатото на разединението, попита зам.-председзателят на ДПС

Апел към всички политици отправи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на предизборна среща във Велико Търново, която се състоя в Деня на Съединението – 6 септември. Цонев, който е водач на листата на Движението в старопрестолния град, постави най-важния въпрос. Ще разберем ли урока от Съединението, или ще потънем в блатото на разединението, попита зам.-председзателят на ДПС. И категорично заяви: „ДПС избира първото”.

Съединението е един от най-българските празници, защото е дело на всички нас, на нашата нация в нейното единство и многообразие. Когато казвам, че ДПС е най-българската партия, някои скачат на този мой израз, други го отминават с насмешка, но именно на този празник ще се аргументирам още веднъж, каза Цонев на предизборна среща, която започна с минута мълчание в памет на големия демократ Камен Костадинов, дългогодишен депутат на ДПС от старопрестолния град. Всички участници носеха фланелки с лика на Камен Костадинов и надпис "Завинаги в сърцата ни". В негова памет си обещаха ДПС да спечели два манндата във Велико Търново.

Д-р Ахмед Доган още от създаването на ДПС, разработвайки стратегията на Българския етнически модел, поставя в нейната основа отказа от реваншизъм и заедността, като начин на правене на политика. А заедността е синоним на съединението, заедността е състояние на съединението, заяви Цонев.

Именно заедността осигурява съединението между различните части на обществото. Нашата нация е съставена от различни етноси, хора с различни вярвания и религии – един пъстър балкански букет. Заедността е философия на правене на политика, но е и неотменимо условие страната да върви напред. Доказателство са последните 15 години, след като България постигна своите геополитически цели -членство в НАТО и ЕС, добави той.

Цонев е категоричен, че е пагубно това, което започнаха да правят политиците и части от обществото у нас - да чертаят разделителни линии.

Това е и причината още от 2009 година да не можем да съставим нищо сериозно и стабилно. Оттогава нямаме нито национален идеал, нито стратегически национални цели. Тъканта на българското общество бавно и последователно в последните 13-14 години се разкъсва от линиите на разделението, заяви заместник-председателят на ДПС.

Днес, когато отправяме апел за съединение, се обръщаме към всички останали политически сили и политически лидери с въпросите: Какво съединение има в това, че след изборите няма да правят коалиция с този или с онзи. Как тава, при положение, че зад този и онзи стоят 200 хиляди или 300 хиляди български граждани? Какво ще правиш ти, г-н Борисов? Какво ще правиш ти, г-н Христо Иванов? Какво ще правите вие, Кирил и Асен? Ще се разделите с 1 милион български граждани- 300 000 или 400 000 от ДПС и още от други партии, попита Цонев

Той ги упрекна, че това, което правят, е обратното на съединение, антонима на съединение - разделение.

Нито на девиза на Народното събрание: „Съединението прави силата“, нито в народната памет, нито в урока на днешния ден го има това разделение. Как ще решите сами кризите на българското общество, проблемите, пред които е изправен всеки един гражданин - да му се обезценяват парите всеки ден, да няма сигурност за работа, да няма стабилност в нищо, заяви Йордан Цонев.

Ние от ДПС не виждаме друг начин освен с обединените сили на нацията. Ясно е, че ние не сме еднакви и няма да бъдем еднакви, но сме длъжни да бъдем съединени в усилията си за доброто на държавата и на хората. С различията си да бъдем единни, когато става въпрос България и българските граждани. Всичко останало са празни думи и безотговорност към Отечеството и към хората, категоричен е той.

Според Цонев преди всички други кризи трябва да се реши политическата. Няма обаче как да се реши политическата криза с разделителни линии, каза Цонев и добави: "Стигнахме отново до девиза на ДПС, до философията на Движението за правене на политика от 1990-та година: „Заедност, съединение, общи цели – всичко в името на България“. И в годините, в които отговорните политически сили са приемали да правят това заедно с нас, България е отбелязвала най-големия си просперитет - и политически, и геополитически, и икономически, и социален.".

Той отправи силно послание към политическите лидери: Или ще разберем урока от Съединението или ще продължим да потъваме в блатото на разединението и на проблемите на държавата и на хората. ДПС избира първото – да работи за България чрез диалог, чрез съединение и обединение, защото всичко останало е безсмислено.

Йордан Цонев отбеляза и съществената ролята на Камен Костадинов в ДПС като заяви, че най- добрата памет за него е победа на тези избори.

Най-добрата памет за него е да работим за хората, Камен това правеше. Горе главите и победата трябва да е наша. Победата в истинския смисъл на думата. Неслучайно всевишният ни даде номер 1. Това е знак. За нас победата означава следното- стабилен резултат, който осигурява на България стабилно евроатлантическо мнозинство с участието на ДПС, със съставяне на антикризисен кабинет и решаване на проблемите на хората. За тази победа ние ще работим на тези избори, заяви Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай