Симеон Славчев: Всички партии в Парламента да сезират Конституционния съд за подмяната на вота

Според лидерът на партия МИР връщането на хартиената бюлетина не е върнала избирателите и не е увеличила избирателната активност

Симеон Славчев: Всички партии в Парламента да сезират Конституционния съд за подмяната на вота | StandartNews.com

Всички парламентарно представени партии да пуснат жалба и заедно да сезират Конституционния съд за поправените и сгрешените изборните протоколи, което на практика е подмяна на вота на българските граждани. За това настоя председателят на партия МИР Симеон Славчев.

„Начина по който бяха проведените предсрочните парламентарни избори на 2-ри април, масово сгрешените и поправени изборните протоколи ги превърнаха в най-тъмните избори в най-новата ни история. Не случайно партия МИР многократно сигнализира, че с така направените промените в Изборния кодекс ще се извърши покушение срещу демокрацията в България и ще се подмени вота на българите. За съжаление не бяхме чути и се оказахме напълно прави, а резултата вече всичко го виждат. Единствения изход сега е парламентарно представените партии да пуснат жалба до Конституционния съд“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че по закон само парламентарно представени партии могат да сезират Конституционния съд за нарушенията в изборния процес, което според него също трябва да бъде променено, защото обслужвало партиите на статуквото и не дава равен шанс и възможност на всички партии участници в изборния процес.

„Връщането на хартиената бюлетина беше грешка, която доведе до уникален хаос в изборния процес. Нещо повече, заради тези промени в момента се намираме в абсурдната ситуация да няма човек в държавата, който да може да каже точно колко човека на гласували на изборите на 2-ри април. И давам конкретно доказателство за това - ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Там има разминаване и разлика от 1000 бюлетини. Именно за това парламентарно представени партии са длъжни да подадат жалба до Конституционния съд, най-малкото защото го дължат на българските граждани, чиито вот беше подменен. От техните действия или бездействия ще си проличи коя партия реално е за провеждането на честни избори в България“, каза още Симеон Славчев.

Според лидерът на партия МИР връщането на хартиената бюлетина не е върнала избирателите и не е увеличила избирателната активност, а напротив, довела е изборни манипулации и подмяна на вота и именно затова според Славчев трябва да се върне изцяло машинното гласуване.

„Машинното гласуване е единствения вариант да се проведат честни избори в България, но с едно много важно условие и това да се признае машинния протокол за финален. Крайно време е да кажем, че ако се проведе истинско машинното гласуване, а не както до сега проформа, никой не може да подмени вота, защото има четири непреодолими защити. Първо, машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Второ, вътре в машината има както хард диск, така и флаш памет, където се съхраняват цялата информация и изборният протокол. Третата защита е хартиената разписка, която машината издава при гласуването и която всеки един избирател пуска в отделна урна и след края на изборния ден всички разписки се броят и сверяват с машинния протокол. Четвъртата защита е самият изборен протокол, който машината за гласуване издава след края на изборния ден и в който всъщност е разковничето. Неслучайно партия МИР настоява в Изборния кодекс да бъде записано, че машинният протокол се признава за финален протокол на всяка секционна избирателна комисия. Машинният протокол няма как да бъде подменен или манипулиран, защото няма човешка, т.е. субективна намеса. Всъщност машинният протокол заедно с паралелното преброяване и сравняване на машинните разписки, както и хард дискът и флаш паметта са четирите защити, които ако бъдат изпълнени едновременно, няма как да бъдат пробити. Именно те гарантират честността на вота“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

За изход от тази ситуация партия МИР предлага веднага след Великден да се проведе „Национална кръгла маса за честни избори“ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно представени партии, граждански и неправителствени организации да обсъдят и обединят около всички необходими промени в Изборния кодекс, които да гарантират провеждането на честни избори в България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай