Славчев: С промените в ИК се извърши покушение срещу демокрацията

Машинното гласуване и признаването на машинния протокол за финален са единственият гарант за честни избори

Славчев: С промените в ИК се извърши покушение срещу демокрацията | StandartNews.com

С последните промени в Изборния кодекс партиите извършиха покушение срещу демокрацията в България. Доказателство за това е пълния хаос по време на проведените на 2-ри април тази година избори, както и масовото сбъркани изборни протоколи и липсващи в тях гласове и преференции. Това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев. Той припомни, че партия МИР е предупредила, че хибридната система от машинно гласуване и хартиена бюлетина ще доведе до тотален хаос в изборния процес и до подмяна на вота.

„Получихме стотици сигнали за сбъркани протоколи, за липсващи гласове и преференции както в страната, така и извън нея. Самата ЦИК призна, че 90% от протоколите в Пловдив са сгрешени, а над 50 % са сбърканите протоколи в област Бургас. За изход от тази ситуация партия МИР предлага веднага след Великден да се проведе „Национална кръгла маса за честни избори“ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно представени партии да обсъдят и обединят около всички необходими промени в Изборния кодекс“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че машинното гласуване и признаването на машинния протокол за финален са единственият гарант за честни избори, което напълно ще премахне субективната намеса в изборния процес, която води до подмяна на вота на българските граждани.

„Изборите са важна част от националната сигурност на страната. Чрез тях се избират политиците, които определят съдбите на българските граждани и на България както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Именно за това провеждането на честни и прозрачни избори следва да се превърне в национална кауза, по която да има широк политически и обществен консенсус. За партия МИР приемането на ясни правила за провеждане на честни и прозрачни избори и най-вече тяхното спазване ще допринесе за връщане на доверието в изборния процес, както и до увеличаване на избирателната активност и укрепване на гражданското общество в България“, каза още Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР предлага да се проведе „Национална кръгла маса за честни избори в България“, в която да участват представители на всички политически партии, на компетентните държавни институции, както и на гражданските и неправителствените организации. Целта според Славчев е да се излезе с конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, които да го превърнат в работещ, ефективен, устойчив и гарантиращ провеждането на честни избори в България.

От партия МИР подчертават, че машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи според партия МИР, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани.

За да се случи това, партия МИР предлагат в Изборния кодекс да се запишат три важни условия. Първо, че изборите се провеждат само машинно и второ, че машинният протокол е финалният протокол на всяка една изборна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол. И трето, че хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително се преброяват в края на изборния ден и се сравнят с машинния протокол. Лидерът на партия МИР подчерта, че машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Славчев подчерта също така, че признаването на машинния протокол за финален ще се спести много часове работа на секционните комисии и успоредно с това ще се премахне субективният фактор в изборния процес, което гарантира честността на вота.

„Партия МИР предлага в Изборния кодекс да се запише, че членовете на ЦИК и РИК се избират с конкурс на експертен принцип, а не чрез партийни квоти, както е в момента. Предлагаме също така в ИК да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна избирателна комисия носи наказателна отговорност, в случай че се докаже, че е подменил вота на българските граждани или е подписал документ с невярно съдържание, какъвто е изборният протокол“, каза още Симеон Славчев. Той беше категоричен, че партия МИР ще предприеме всички законови действия, за да защити демокрацията в България и да се проведат честни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай