С избори няма да стане

Разговор на Васил Жечев с Атанас Стефанов, кандидат за народен представител от гражданската квота на партия „МИР“, сдружение „Български народен събор“

С избори няма да стане | StandartNews.com

Г-н Стефанов, около името Ви отново се зашумя, след като свалихте украинското знаме от сградата на Столична община. Казвам „отново“, защото по паметливите от нас помнят, че преди около три години поднесохте икона на президента на Руската федерация Владимир Путин на ежегодния му брифинг в Москва.

Точно така, важно е да се разбере, че свалянето на украинското знаеме не е някаква си предизборна акция, изолиран случай, както се опитаха да внушат казионите медии, а част от поредица инициативи, които прокарвам последните години. Относно казуса Украйна, моята лична позиция е, че трябва да се търси мирно решение на въпроса. Казвал съм това хиляди пъти, не е редно да воюват помежу си православни славяни с православни славяни. За жалост воените действия, които наблюаваме последната година са само кулминацията на един процес, който бе дирижиран от Запада, в който напрежението от 2014-та година растеше, а фасадното правителство, поставено от САЩ в резултат на Цветната революция, наречена Майдан, започна да провежда профашистка политика в Украйна и се стигна до тук...

Да, кървавият профашистки период не започна през 2022г., така е!

Именно по тази и причина реших да сваля знамето, което символизира въпросната радикална нацистка политика. Политика, която провежа етническо прочистване на теритиориите, населени с рускоговорящи граждани на Украйна, което неминуемо доведе и до реакцията на Русия, която естествено защити хората подложени на геноцид. Тази политика, както знаем обаче не се ограничава само до руския етнос, тя засяга и бесарабскките българи, живеещи там, на които също им бе отнето посредством закон, възможността да ползват правото на регионалния си език – българския. На фона на всичко това смятам, че е абсолютно цинично над българска институция да се вее чужд флаг на някой, който се отнася по този начин с нашите сънародници.

А онзи случай с иконата на Путин?

Вижте, направих това именно в периода на ескалация на напрежението, в което и у нас, а и в цяла Европа, се изграждаше образа на Русия като световен злодей, Мордор, както пишат в социалните мрежи, и с поднасянето на светия православен образ исках да дам знак не само на Владимир Владимирович, но и на нашите политици, които треперят в колониален ступор пред новия Голям Брат, че православната връзка между населенията на нашите държави е жива и трудно може да бъде унищожена. Самият аз, освен кандидат от гражданската квота на партия МИР в бъдещите парламентарни избори, членувам и в патриотичното движение „Български народен събор“, а и съм зам. председател на сдружението „Приятели на Русия и православения свят“. Това е нещо, което в общи линии отразява интересите и визията ми за бъдещето на България в културния и религиозния ареал, в който тя се намира като православна държава.  Макар и провокативни тези акции, които инициирам и провеждам, те имат дълбок смисъл и са знакови за периода, в който се намираме. Православие и България, това е спасението! С нами Бог!

А това да се кандидатирате за народен представител, как дойде като идея?

Съвсем естествено е като наблюдаваш политическата обстановка, и най-важното като участваш активно в гражданските реакции на тази политика у нас, да потърсиш и инструментариум, с който да повлияеш, да се опиташ да поправиш някакси нещата. Още повече, че освен с гражданските инициативи, с които съм ангажиран, пряко усещам и върху гърба си безаконието в тази държава. От десетина години се опитвам да построя православен храм, а самата Столична община, в лицето на г-жа Фандъкова и партията, която стои зад нея, се опитват да заграбят имота, който съм дарил с различни процедурни хватки. Абсолютно срастване на държава и мафията...

Лесно ли е според Вас да се поправят нещата в държава?

Гледайте сега, едва ли ще стане с избори, изобщо това с кандидат депутатската кампания в този момент си е чиста авантюра, защото така или иначе посланията, които можеш да излъчваш като политически субект имат рамка, в която те ако не се вместят бързо те маргинализират. Видяхте какво стана с първото ми появяване на предизборен дебат в националната телевизия, нали? Микрофонът ми бе заглушен, след като водещият не успя да ме прекъсне. Излишно е да казвам, че причината не беше свързан с мое некоректно поведение, а със заявеното от мен като позиция. 

При цялата мобилизация на партийни активисти за изборите апатията не може да се скрие...

Е как да не си апатичен към това, коети ти предлага родния политически маркет? Вие виждате какво става сега, на фона на галопиращата инфлация, на масовото обедняване на народа, на емиграцията и на подмяната на населението ни, изведнъж се вади старият коз с Паметника на „окупатора“, и се почва от едната страна: ще го съборим, от другата: няма и т.н. През това време интересите на олигархичните кръгове са съхранени, търговските западни вериги си правят каквото искат, закон за спекулта няма, чуждите банки вдигат лихви, прибират собственост на длъжници, цените растат и на енергийния пазар, водата също, златото ни за десет милиарда на година се изнася на безценица, а ние умуваме дали ще съборим паметник или не.

Да, видяхме Ви и на протеста срещу събарянето на паметника, какво е мнението Ви за решението на СО?

Изобщо, да събориш паметник на някой, който е успял да се справя с кафявата чума на Европа, означава да легитимираш тази чума, да оневиниш фашизма и да  издигнеш отново нацизма отгоре. Какво ще правят после, ще бутнат паметника на съветската армия и ще вдигнат на Вермахта ли?!?

Като нищо, щом в Украйна с благословията на Запада вдигнаха паметници на фашиста Степан Бандера.

Да, ето това са предизборни празни акции, дело на пиар отделите на т.нар. Коалиция на войната“ и на отвъдокеанските интереси, които я държат в този уродлив формат. Тези абстрактни, но иначе шумни „каузи“ разсейват обществеността от реалните проблеми на страната, за да може да активизират по радикалните прозападни претенциозни лумпени и да концентрират интереса на техните гласове към листите си. И това са партии от тази коалиция, пак  повтарям, които освен всичко друго са и готови да пратят синовете ни да воюват с Русия и да умират за икономическия интерес на САЩ, не нашия, а този на отвъдокеанските ни „братя“.

Даваха се оръжия на Украйна с тайната благословия на тези партии, така е, а Вие ако станете народен представител бихте ли гласували за изпращане на наш контингент в Украйна?

Как се воюва с някой, който е проливал кръвта си заради теб, вписвайки в мирния Санстегфански договор появата на твоята държава като следствие от тази война?Трябва да си абсолютно арогантен, циничен и неблагодарен, за да го направиш. Това не се вписва в нашата православна душевност, в нашият мироглед, може да е част от западната култура, която се опитват да ни пришият, но не е наше българско производство...

Не му отива някакси на българина да бъде такъв простак!

Благодаря Ви за този разговор!

И аз благодаря! Да живее България! С нами Бог!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай