Кой е новото острие на "Възраждане" - Деян Николов?

Кирил Петков и Асен Василев не са промяната, казва икономистът Деян Николов от "Възраждане"

Кой е новото острие на "Възраждане" - Деян Николов? | StandartNews.com
  • Ако успешните личности спрат да се гнусят от политиката и се захванат с нея, нещата ще са различни, убеден е кандидатът за народен представител
  • "Атмосферата във "Възраждане" е на задружни хора, които вярват в каузата"
  • "Любовта и семейството са най-ценните източници на емоции"
  • "Видях как се отнема бизнес чрез държавни "бухалки"
  • Кирил Петков и Асен Василев не са промяната, казва икономистът Деян Николов от "Възраждане" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

Деян Николов е млад икономист с преуспяваща кариера. Той си партнира с международна компания за изкуствен интелект и въпреки това преди 5 години става част от "Възраждане" и решава да се занимава с политика. Срещнахме се с Деян Николов за един не толкова политически разговор за това какво го мотивира, защо иска да е сред политиците в България във времето, в което живеем.

"Преди 7-8 години видях как хора, с които работех и бяха градили бизнеса си цял живот, бяха рекетирани и бизнесът им беше отнет чрез държавни "бухалки". Тогава осъзнах, че има риск да градя живота си 20-30 години и някой да дойде и да разруши всичко за няколко месеца. Това ме накара да премисля някои от приоритетите си и да реша, че освен да се развивам в бизнеса, трябва да дам своя принос и към държавата, в която живея.", твърди той.

Разказва още, че осъзнавайки колко трагична е ситуацията в България, е започнал да се интересува повече от политика. Видял е, че на практика нямаме държавници, а хора, които се занимават с политика като форма на препитание и в повечето случаи са без практически опит  и

никога не са създали реален продукт

или услуга. Заради това започва да се занимава с политика, защото вярва, че в нея  има нужда от повече хора, които са се изправяли пред трудностите на бизнеса и са успявали в конкурентна среда.

"Ако успешните хора, които виждам в бизнеса,  спрат да се гнусят от политиката и някои от тях се захванат с нея, нещата ще са различни. Моята цел е да дам пример на много от колегите ми в сектора и да им покажа, че политиката не е задължително да бъде мръсна работа", добави още Деян Николов.

Избира "Възраждане", защото първоначално припознава мислите си в думите на Костадин Костадинов, но това не му е достатъчно. Като средно статистическия апатичен към политика човек, и той е бил доста скептичен в началото и има нужда да проучи всичко преди да се присъедини към политическата организация.  

"Тогава нямаше много информация за тях и реших, че ще дам кредит на доверие, а времето ще покаже. До този момент никоя друга организация нямаше такъв облик, който да чувствам толкова близък до моите философия, принципи и морал за живота.", споделя днес Деян Николов.

Така той

намира телефон в интернет и се обажда

за да попита, къде може да се срещне с представители на "Възраждане". Не познава никого от тях, но въпреки това отива на среща в София през 2017 година, още когато структурата в града е от около 10 души.

"Хареса ми атмосферата - не ми светнаха "сигналните лампи" за нещо нередно. По-късно се запознах и с Костадинов, който ми направи впечатление на човек със силно присъствие. Първата година целта ми беше да проверя дали обликът, който организацията има отвън, ще се потвърди и наблюдавайки я отвътре. Очаквах, че може би ще има издънки, интриги, проблеми, но така и не се случиха. Напротив, вътре в организацията хората са задружни, подкрепят се и вярват в каузата. Направи ми добро впечатление, че Костадинов не упражнява микромениджмънт и делегира много правомощия на хората в организацията. За мен това беше знак за добри лидерски качества", спомня си днес Деян Николов.

На въпроса ни с какво лицата на т.нар. промяна Кирил Петков и Асен Василев разочароваха младите хора отговори, че  според него най-вече с лъжите си и разминаването на приоритетите, за които са говорили преди последните избори и реалните приоритети, по които са работили в правителството. Според него

хората са очаквали кадърно управление

което да се фокусира върху борбата с корупцията и подобряването на икономическото състояние на страната, а са получили фокус върху зелените сертификати, Северна Македония и войната в Украйна. Деян Николов предпочита обаче да продължим разговора по посока на това какво може да се направи за страната ни оттук насетне. Знае, че няма нищо позитивно в настоящата ситуация, но предпочита да вдъхне вяра и надежда на българите, че ние можем да се справим заедно.

"Днес е денят на Независимостта на България и това е добър повод да припомним на сънародниците ни, че не толкова отдавна в исторически план преди 114 години българският народ е един от малкото народи, който извоюва сам своята независимост без помощ от Великите сили и дори ги кара  впоследствие да  подкрепят тази независимост. Днешният ден е важен и той ни припомня, че макар в наши дни да не сме независима държава, е имало периоди, в които сме я извоювали съвсем сами тази наша независимост. Щом сме успели тогава, значи можем и днес.", категоричен е Деян Николов.

Той смята, че за да е независима една държава, е необходимо тя

да притежава всички елементи на независимостта

- да има собствена и силна армия, да успява да произвежда сама нужните продукти от първа необходимост, за да има хранителен суверенитет, да има енергийна независимост и да притежава своя собствена валута.

"Виждаме, че в момента продължава атаката към последния останал стълб на българската независимост - българският лев, за който се правят неистови усилия да бъде унищожен. Българското правителство дори отпуска милиони левове за изпълнението на тайна комуникационна стратегия, която е създадена преди да бъде направен анализ на държавно ниво за ползите и рисковете от въвеждането на еврото. Всъщност ние хората, които сме данъкоплатци, ще плащаме, за да бъдем манипулирани, защото няма как да наричаш комуникационна стратегия нещо, което показва само ползи, които реално не са анализирани. Това не е комуникация, а пропаганда.", категоричен е Деян Николов.  

Той

вярва много в силата на българския дух

и в народа ни. Смята, че ако българинът реши да е независима България, тя ще бъде. Оптимист е, че сами ще си помогнем и това ще започне веднага след като зависимите и корумпираните политици бъдат отстранени от политическия живот. Смята, че на отговорните държавни позиции е необходимо да застанат личности, които създават закони, служещи на хората, а не на политиците. Вярва, че е застанал зад правилната кауза и в редиците на "Възраждане" вижда тези, които ще превърнат България в свободна, независима и благоденстваща страна. Мечтае българите да  се освободят от апатията, да започнат да следят политиката в детайли, за да е невъзможно да бъдат заблудени от пропагандни кампании, които изграждат политически образи чрез бърз ПР, както се случи с Кирил Петков. Надява се да вижда повече принципни експерти по комуникации, които да не ползват уменията си като застават зад пропагандни кампании, а да прилагат знанията си, за да работят за българския национален интерес.

"Искам да изхвърлим мръсотията и да дадем пример на многото качествени хора в България, че може да се занимават с политика без да се изцапат. Имаме нужда

да се освободим от сегашния ни политически елит и да създадем нов

който да е изграден от почтени и опитни хора, които вярват в България", казва още Деян Николов.

Той смята, че политиката не се учи.

"Политиката е животът на ниво държава и общоност, а необходимите качества за нея са най-вече хладнокръвие, емоционална интелигентност и почтеност. Все пак, през последните години започнах да следя различни международни личности, които не са задължително политици, а по-скоро общественици. Препоръчвам Джордън Питърсън, който е интересен пример за това как с интелект може да пребориш цялата система.", коментира Деян Николов.

Той смята, че всяка сфера в страната ни трябва да бъде внимателно анализирана и оптимизирана, което ще доведе до реалното преосноваване.   

"Държавата ни трябва да бъде преоснована. Това може да стане, само ако ние изберем този път. Често казвам, че на 2 октомври ще преминем през своеобразен референдум за това как да продължим да живеем.

Изправени сме пред избора дали да съществува България

Ние сме в демографска катастрофа. За все по-естествено се приема семействата да имат по едно дете. Решението за деца е изключително лично, но семейният уют, щастие и любов не идват с парите и с професионалните успехи. За да се справим с демографската криза и да не изчезнем като нация е нужно да се раждат повече деца и те ще се раждат, ако превърнем  България в благоденстваща държава, в предпочитано място за раждане и отглеждане на деца.", каза още Деян Николов, кандидат за народен представител на "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай