Константина Петрова, "Възраждане": Нулево ДДС за малката кошница

Пазаруваме в същите магазини, ядем същата храна като всички български граждани, казва водачът на листата в Добрич

Константина Петрова, "Възраждане": Нулево ДДС за малката кошница | StandartNews.com

Константина Петрова е водач на листата на „Възраждане“ за 8 МИР Добрич. Магистър по "Регионално развитие" в УНСС. Родена е и живее в  град Добрич, от където беше избрана за народен представител в 48-то Народно събрание. Председател е на структурата на  „Възраждане“  в града.

- Г-жо  Петрова, каква е оценката Ви за провежданата до момента предизборна кампания за предстоящите избори на 2 април?

- Предизборната кампания за „Възраждане“ не се различава много от останалото време в годината. Ние ежедневно сме сред хората не само по време на избори, а целогодишно.

Ефективни сме в работата си в Народното събрание, защото познаваме хората и техните проблеми, и между нас и тях няма различия. Ние пазаруваме от същите магазини, заплащаме същите цени, возим се в същия обществен транспорт и имаме същите проблеми като всеки един български гражданин.  Нашите сънародници ни дават доверието си, което е огромна отговорност, защото точно ние сме избрани да сме гласът на българските граждани в Народното събрание и да се справяме с точно тези ежедневни проблеми, с които се сблъсква обществото ни.

Сега е много важно да убедим съгражданите си да излязат и да гласуват, защото, ако дадат доверието си на „Възраждане“, техният глас ще се чува по-силно.   

Поради тази причина надсловът на кампанията ни е „Избери свободата!“, защото на 2  април избирателят не просто гласува, а и избира между свободата и зависимостта на Родината ни, която му предлагат евроатлантическите партии.

- Кои са основните проблеми, които представят пред Вас жителите на област Добрич по време на предизборните Ви срещи?

- Основен проблем е безработицата. Липсата на инвестиции в областта и съответно разкриване на повече работни места. Лошата инфраструктура, остарялата и амортизирана ВиК мрежа са също сред най-коментираните теми. Недовършената магистрала „Хемус“, липсата на скоростен път между Добрич и Варна са огромна пречка за развитието на региона. По този начин добруджанци сме почти изолирани от вътрешността на страната, което прави районът не толкова привлекателен за инвеститори.Липсата на медицински специалисти и качествено здравеопазване са също голям проблем.

Всичко това води до обезлюдяване на региона. Данните от последното преброяване показаха, че област Добрич е на второ място по най-бързо намаляващо население. За всичко това трябва да се търсят незабавни решения, а институциите незабавно трябва не само да влязат в ролята си, но и да работят съвместно за хората.

- Кои са приоритетите в програмата на  „Възраждане” и сред тях кой е акцентът?

Приоритетите на „Възраждане“ са много и във всяка обществена сфера, защото сме достигнали до момент, в който нашата държава не само не функционира добре, но и бавно изчезва. Ние сме в безпрецедентна демографска криза, народът ни намалява вследствие на политика, водена от правителствата през последните 32 години.

Несъмнено справянето с демографската катастрофа, защото това е точната дума, повишаването на доходите на хората, подобряване на здравеопазването, премахването на абсурдите в образованието, социалната система, подобряване на българската армия са области, в които трябва да се работи дългосрочно, целенасочено и след внимателно изготвено държавно планиране.

В краткосрочен план обаче ние от „Възраждане“  с помощта на нашите сънародници трябва да се преборим за запазването на финансовата свобода в страната ни, да запазим българския лев и да предотвратим влизането на страната ни в еврозоната.

Намираме се в криза, България не е готова за промяна на валутата си, а управляващите ни водят към още по-голямо обедняване. При това съвсем съзнателно. Ние трябва да го спрем. Запазването на българската енергетика също е задача от първостепенно значение. Известно ни е, че без енергетика няма икономика. Друга важна задача, която стои пред „Възраждане“, е опазването на мира в страната ни. Позицията ни е, че България не трябва да изпраща оръжия в Украйна, което е видно и от гласуването ни в 48 Народно събрание, когато бяхме единствената политическа сила против това решение. Малко хора тогава обърнаха внимание, че заедно с военната помощ, за чието изпращане от „Възраждане“ бяхме против, се гласува и изпращането на военен контингент в Украйна. Това не бива да се случва, защото с това действие страната ни ще бъде включена във войната. Ето защо призовавам всички мои съграждани да ни помогнат да запазим мира в страната, като ни дадат доверието си на 2 април. Призовавам ги да гласуват за свобода и мир.

- Хората очакват и да разберат какво ще направят бъдещите политици за овладяване на гoлям скок на цените на хранителните продукти и не само. Какъв е Вашият коментар и какво според Вас трябва да се направи по тази тема?

- Като мярка за овладяване на инфлацията, наше предложение е нулева ставка на ДДС за продуктите от малката потребителска кошница. Също така, ако микро- и малките семейни земеделски производители, както и животновъди, имат 100% достъп до свободния пазар и могат да продават продукцията си свободно, това ще повлияе на цените на тези продукти. От своя страна, това ще намали инфлацията.

България трябва да върне поне част от хранителния си суверенитет. Към момента 80% от хранителните продукти в магазините не са българско производство, което ни прави зависими от други страни. Подпомагайки малките и средни земеделски производители и животновъди със субсидии или безлихвени кредити от държавата, те значително биха увеличили продукцията си.  

- ПП „Възраждане” е инициатор на подписка за свикване на референдум за  българския лев. Колко души я подкрепиха до настоящия момент?

Към момента има събрани 467 000 подписа и ще достигнем до 500 000. Това показва нагласата на хората и желанието им да запазим българския лев. Междувременно много притеснителен е фактът, че служебното правителство продължава да работи задкулисно за въвеждане на еврото в страната ни и на практика продължава политиката на управлявалите преди него няколко правителства.

Служебното правителство е изготвило  проект на закон за еврото, който е публикуван на сайта на „Възраждане“ и в който има много притеснителни моменти. Като започнем от това, че курсът лев-евро не е задължително да е неотменно фиксиран и може да бъде променян до всички видове административни утежнения за бизнеса и гражданите.  

Въпреки че беше обявено, че страната ни няма да влезе в еврозоната на 1 януари, продължава да се работи активно и задкулисно  за това. Прави се всичко възможно, за да бъде приспано обществото по темата и то в момент, в който сме на път да реализираме референдум по нея. На кого пречи референдумът? Кой се страхува от него? Искам да ползвам възможността и чрез Вашата медия да благодаря на всички наши членове, симпатизанти и доброволци, които вече 10 седмици в студ, сняг, вятър и слънце неуморно работят за каузата да запазим българския лев. И ние ще го запазим, референдум ще има, колкото и да не им харесва и колкото и да не им е удобно на управлявалите и управляващите страната ни в последните години.

- Хората се умориха от избори. Как Вие ще ги мотивирате на 2 април да отидат до секционните комисии, за да гласуват? Всеки глас за  „Възраждане” е глас за….?

- Важно е хората да знаят, че колкото повече от тях  излизат да гласуват, толкова по-рядко ще има избори. Единствено масовото гласуване може да пребори порочните практики на купуване и продаване на гласове, както и корпоративния вот. Това е начинът за промяна, за съставяне на едно стабилно правителство, с управници, които работят в интерес само и единствено на българския народ. И в края ще кажа: Излезте и гласувайте за тези, чиито думи са подкрепени с дела.  Всеки глас за „Възраждане“ е глас за свободна и независима България.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината!

Избери свободата!

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай