Искра Михайлова с предупреждение! Губим пари от Европа

Ако ДПС участва в него, ще излезем от безвремието, категорична бе тя

Искра Михайлова с предупреждение! Губим пари от Европа | StandartNews.com

Важно е в бъдещето Народно събрание да има силна, многобройна група на Движението за права и свободи. Тази парламентарна група да бъде част от мнозинството на бъдещия парламент и това мнозинство да излъчи редовен кабинет, който да може да направи така, че да излезем от безвремието. Това заяви евродепутатът от ДПС Искра Михайлова на предизборна среща в Казанлък. В нея участваха лидерът на партията Мустафа Карадайъ, заместник-председателят  и водач на листата за Стара Загора Халил Летифов, евродепутатът Атидже Вели и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Ако ДПС участва в него, ще излезем от безвремието, категорична бе Михайлова. И се аргументира: „В тази зала ние с вас сме правили редица семинари, говори сме много пъти какви са успешните проекти за региона - как да подкрепим малкия и средния бизнес, търговците, как да  работим и със строителния бранш, и със земеделските производители. Кога беше това? Когато ДПС участваше в управлението.”.

Ние използваме инструментите, които познаваме и които знаем как се развиват в Европейския парламент, добави евродепутатът.

Тя припомни, че заедно с колегите си Илхан Кючюк и Атидже Вели са гласували в Брюксел за Плановете за възстановяване и устойчивост, за да може дори с цената на заеми ЕС да гарантира пари, които да се предоставят на страните-членки, а те от своя страна да подкрепят малкия бизнес, пострадал най тежко от Ковид-пандемията. В българския План за възстановяване и устойчивост обаче са попаднали мегапроекти, а помощ за малкия бизнес - няма.

С участието на ДПС бъдещето правителство трябва  да прекрати това безвремие много бързо, защото Планът за възстановяване и устойчивост ще свърши през 2024 година, предупреди Михайлова и посочи причината да не можем да усвояваме тези пари - заради протакането през последните 2 години и некомпетентното управление преди това.

За периода до 2027 година за България са заделени 60 млрд. лева като подкрепа от Европейския съюз. До този момент ние не сме използвали нито един лев, нито една стотинка. Това е страшно, заяви Искра Михайлова и направи сравнение с другите европейски страни.

Испания пълноценно си използва Плана за възстановяване, същото правят Германия, Италия, Гърция, Португалия, Хърватска. Румъния даже взе парите, които са безвъзмездна помощ, а също така и средствата, отпуснати като заеми, даде ги на Европейската инвестиционна банка да ги управлява и в момента няма малко предприятие в Румъния, което да не е получило пари, разказа евродепутатът.

Тя даде пример и с Полша,  която произвежда въглища стотици пъти повече, отколкото България.

Полша намери формулата – събра синдикатите, енергийните дружества, собствениците на мините и направи програма до 2050 година. Никой от ЕС не иска България сега да затваря мини и производства, но ние трябва да си свършим работата. Трябва всеки човек в региона да знае каква е перспективата за неговото семейство – като социална подкрепа, като образование, като възможности за самостоятелен бизнес, за работа в друга сфера., категорична бе Искра Михайлова.

Тя заяви, че ДПС ще разработи специална програма за развитие на региона.

Щом държавата досега не можа да го направи, сега с участието на ДПС това ще се случи, каза Искра Михайлова.

Сега в България, ние имаме нужда от разум, от отговорност, от диалог. През цялата ни кампания навсякъде повтаряме, че проблемите на хората трябва да бъдат проблеми на управлението. Доживяхме и Кирил Петков да го чуе и да го каже. Вчера на пресконференция заяви, че ще прави стратегия и програма за земеделието и в центъра ще бъде разрешаването на проблемите на хората. Борисов също започна да повтаря за нуждата от диалог, за решаване на проблемите на хората, припомни Михайлова. Тя обаче обяви какво им липсва на опонентите.

Първо, че ние можем винаги да излезем с нова идея и ново предложение. И второ, нашите предложения винаги са съобразени с актуалните проблеми, с това, което сега се случва в България, заяви Михайлова.

Тя пожела успех на листата на ДПС за Стара Загора с водач Халил Летифов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай