Интригите на вота. 10 кървави битки

Дуелите БСП-Левицата по-интереси от челния сблъсък ГЕРБ-"Промяната"

Интригите на вота. 10 кървави битки | StandartNews.com
  • ДПС със сериозна заявка за депутат от София
  • Дуелите БСП-Левицата по-интереси от челния сблъсък ГЕРБ-"Промяната"

 

Невижданата февруарска жега нажежи и изборните листи. За едни вотът на 2 април, тръгна с обединение, за други - с раздели. Десните "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се събраха в коалиция "Има как". Но се избиха помежду си за места в листите. Александър Дунчев падна зад борда на София област, Лена Бориславова се завърна в играта за жълтите павета. За има мир Кирил Петков и Атанас Атанасов се обявиха за съводачи в 23 МИР София.

На другия полюс левите - БСП и "Левицата", влязоха в открит бой, няма как. ГЕРБ зареди предизборната джипка на Борисов, ДПС стори редиците, "Възраждане" развя знамената, НДСВ влезе в битката, ИТН се върна в нея.

10 кървави битки се очертават на хоризонта.

1. Женски бой в 25 МИР в София

Женски бой в лидерския 25 МИР в София ще засенчи всички останали битки в страната. Желязна лейди пуска "Левицата" срещу Корнелия Нинова. Директорката на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова се изправя в челен сблъсък с лидерката на БСП. Интригата е особено заплетена, защото Гълъбова бе председател на председател на инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори мандат. Макар Цветеслава Гълъбова да твърди, че това няма нищо общо с влизането й в активната политика, изправянето й срещу  Нинова, която е в открита война с Радев, е знаково.

Мъжкият дуел в района е между Христо Петров (Ицо Хазарта) и Бойко Борисов. Досега изборният резултат между двамата е 1:1.  Интересно, че в същия район ще се състезава и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който набира все по-голяма подкрепа.

2. Сблъсъкът на година ще е столицата

Сблъсъкът на годината също ще е в София, но в 24 МИР. Там сили ще премерят най-големите остриета на ГЕРБ и "Промяната". Водачът на Борисова партия ще е Тома Биков, който изобщо не си поплюва, когато атакува Кирил Петков и хората му. От страната на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще е лидерът Христо Иванов. Но не в това е интригата. Втора в листата на 24 МИР ще е Лена Бориславова, дясната ръка на Кирил Петков. Ако тя и Тома Биков се срещнат на диспут, словесната им престрелка ще остане в златните политически страници. От страна на БСП в района играе зам.-председателят Георги Свиленски.

3. Странна двойка на жълтите павета

Не по-малко атрактивна ще е битката в 23 МИР в София. Там за първи път в изборната история изгря съводаческа двойка - лидерът на "Промяната" Кирил Петков със съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Изборната иновация е на Петков, който реши да запуши устата на Александър Дунчев, обявявайки че няма значение кой е първи и кой втори в листите. Затова двамата с подгласника му Атанасов били все първи. Сметката за още депутатски места обаче може да се окаже без кръчмар, нищо че 23 МИР получи 3 мандата повече от досегашните. Защото конкуренцията на Кирил Петков е твърде силна. Там за левицата ще играе не кой да е, а лично Мая Манолова. За ГЕРБ-СДС, както винаги, ╒ 1 е синият лидер Румен Христов. Листата на БСП води Христо Проданов, а на "Възраждане" - Николай Дренчев.

Изненадата идва от ДПС. Движението има всички шансове да получи мандат с младия си външнополитически експерт Валентин Тончев. През 2014 г. той става част от Младежко ДПС, а през август същата година се присъединява към делегацията на ДПС в Европейския парламент, където е външнополитически съветник на лидера на европейските либерали Илхан Кючюк. Тончев работи по редица законодателни инициативи и доклади на ЕП, прави анализи, свързани с интеграцията на Западни Балкани.

4. Сталинградски щурм в Пловдив

В Сталинградска битка ще се превърне надпреварата за Пловдив, като голямата интрига няма да е поредният челен сблъсък Бойко Борисов (ГЕРБ) - Никола Минчев (ПП-ДБ), а дуелът БСП-Левицата. Корнелия Нинова премести Кристиян Вигенин във Велико Търново и пуска под тепетата Иван Петков. Срещу него обаче се изправи емблематичният социалист Валери Жаблянов. На 2 януари Петков ще трябва или да пребори Жаблянов, или да се примири с факта, че прякорът, с който го знае цяла България - Бебето, е заслужен. Допълнителен съспенс в надпреварата ще внесе Стефан Янев, който от името на "Български възход" ще вдигне боя на генералско ниво.

5. Епични битки във Варна

За изборите във Варна дълго ще се говори. Там победител ще е Даниел, но чак на 2 октомври ще стане ясна фамилията му - Митов или Лорер. Партиите пратиха в морската столица най-знаковите си лица. "ПП-ДБ" изправиха срещу зам.-председателя на ГЕРБ най-силния си човек Даниел Лорер. Сметките и на двамата обаче може да обърка силната дама на ДПС. Дългогодишният евродепутат на Движението Филиз Хюсменова, която изгради европейския образ на партията, се връща на изборния терен за националния парламент, за да покаже, че ДПС не може да бъде подценявано.

Интригата във Варна се допълва от участието на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е на свой терен. И от холивудския двубой в ляво. Там Мая Манолова ("Левицата") се хвърля срещу Борислав Гуцанов (БСП). За капак трън в петата и на двамата ще е Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

6. Трудни избори за Атанас Атанасов

Трудни ще са изборите за съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той е водач на листата на ПП-ДБ в Кърджали, където традиционно победата е за ДПС и лидера Мустафа Карадайъ. ГЕРБ явно са отписали региона, защото за пореден път издигат бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, която три парламента не успява да осигури мандат за партията на Борисов. За сметка на това пък БСП прави нов маньовър за депутатско кресло. Издига лекарката проф. Жени Стайкова, бивш шеф на здравната инспекция. И тук отново интригата ще е в боя на БСП с "Левицата", която пуска знаково лице - проф. Любомир Халачев - режисьор, бивш директор на НАТФИЗ.

Водач на "Възраждане" пак е Георги Георгиев, а на "Български възход" - Григор Захариев.

7. Татяна Дончева внася съспенс във Велико Търново

Съспенс във Велико Търново внася Татяна Дончева, водач на "Левицата". Големият двубой ще бъде между нея и острието на социалистите Кристиян Вигенин. Корнелия Нинова отново смени изборния район на Вигенин и както винаги го прати там, където е най-трудно за БСП. За вота на 2 октомври това се оказа старата столица. Досега там водач бе Явор Божанков, но в края на 48-ото НС той напусна БСП с гръм и трясък, гласувайки оръжие за Украйна. И пристана на "Промяната".

Във Велико Търново водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият здравен министър Костадин Ангелов. Срещу него от коалицията ПП-ДБ издигат Людмила Иванова, която беше водач на листата на ДБ за изборите през октомври миналата година. За ДПС гласове отново ще трупа зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС. "Възраждане" пак играе със Станислав Стоянов, а "Български възход" - с Пейчо Касъров. 

8. Мъка за Нинова в Благоевград

Голяма мъка чака Корнелия Нинова в Благоевград. Соцлидерката за втори път ще се пробва в тежкия район. Там обаче я чакат само силни кандидати, които традиционно се кандидатират от областта. За ГЕРБ-СДС играе Росен Желязков, за ПП-ДБ - Андрей Гюров.

Начело на ДПС в Благоевград е тежката артилерия Делян Пеевски.

Но за Нинова има и изненада. Тя се казва Слави Трифонов. Подобно на Бойко Борисов лидерът на ИТН лично влиза в боя и този път може би няма да се откаже от депутатското си място, ако "Има такъв народ" се класира за парламента.

"Възраждане" участва със силния си човек Цончо Ганев, "Български възход" пуска Георги Самандов, а "Левицата" - Албина Анева-Томова.

9. Габрово - Рубикон за Явор Божанков

Жребият е хвърлен, казва проконсулът Юлий Цезар, когато през 49 г. пресича река Рубикон, излиза извън владенията на Рим и с това създава предпоставка за война. Бившето червено лъвче Явор Божанков е в подобна ситуация. За първи път той ще се бори не само за други партии - ПП-ДБ, но и за сърцата на други граждани. Във Великотърновско, където усещаше стабилния гръб на баща си, му беше лесно. Сега обаче ще мери сили с титана на ГЕРБ Томислав Дончев. 

Този път и БСП прати в Габрово едно от най-силните си лица - бившия енергиен министър и дългогодишен депутат Драгомир Стойнев. ДПС пак заложи на Юсеин Вейселов, а "Възраждане" - Даниел Петров. Диан Русанов играе за "Български възход".

10. Пернишка трагедия за Рашков

Не му върви на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Навсякъде в страната водачите на листи се борят за гласовете на региона. Само Перник воюва с един от кандидатите си. Миньорският град не иска Рашков още от миналите избори. Вотът за ПП-ДБ в Перник почна със скандал. Оказа се, че местните структури на двете коалиции не искат и втората в листата - бившата зелена депутатка Зорница Стратиева. Тя е от квотата на Демократична България, но е недолюбвана от пернишката структура. За капак трети е бившият областен управител Кирил Стоев от "Продължаваме промяната", който обаче е обиден заради отреденото му непрестижно място. И докато ПП и ДБ се карат за листата, ГЕРБ вдигна Георг Георгиев, а ДПС - младото си острие Александър Несторов. "Възраждане" играе с Димо Дренчев, а БСП с Борислав Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай