Гълъб Донев изригна срещу спора за параваните за гласуване

В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване

Гълъб Донев изригна срещу спора за параваните за гласуване | StandartNews.com

„Всички с интерес следим една оживена дискусия в последните дни по едно от въведенията около Изборния кодекс – параваните за гласуване. Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него“, каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание на кабинета.

"В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване – по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е също, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ", припомни Донев.

"Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. Тъй като са необясними за мен и колегите от Министерския съвет аргументите на секретари и на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този „сложен“ въпрос, ще заявя ясно – Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите", каза още Гълъб Донев.

По думите му стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес", завърши служебният премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай