Доц. Величка Рангелова: Партия МИР дава решение как България да овладее инфлацията

Тя е един от най-добрите специалисти по икономика и статистика

Доц. Величка Рангелова: Партия МИР дава решение как България да овладее инфлацията | StandartNews.com

„Причините за инфлацията са много, но на най-важните са огромна спекула в страната, както и растящите цени на електроенергията, природния газ и нефтопродуктите. Партия МИР направи подробен анализ на ситуацията с постоянно покачващата се инфлация в страната и на тази база дава няколко конкретни предложения и решения как да бъде овладяна инфлацията, спекулата и обедняването на българските граждани. За да се овладее инфлацията първо трябва да се стабилизират цените на горивата и електроенергията чрез централизирани мерки. В тази връзка партия МИР предлага да се промени миксът, предназначен за вътрешен пазар и износ, в полза на вътрешния пазар. Тоест цената за вътрешен пазар трябва да се формира на база себестойност, печалба и пренос без да се влияе от борсовите цени. Всичко това рязко ще намали цената на електроенергията, а оттам и на инфлацията. На следващо място трябва да се компенсират доходите на хората, т.е. пенсиите и заплатите да се повишат с ръста на инфлацията на основните стоки. Това ще спре обедняването на българите от една страна, а икономиката ще продължи да работи без сътресения от друга страна. За да се овладее инфлацията, е необходимо също така да се замразят временно цените на някои от най-важните стоки. Не случайно партия МИР предлага правителството да договори с всички хипермаркети в страната да се замразят всички цени от така наречената малка потребителска кошница за минимум три месеца.“ Това заяви водачът на листата на партия МИР в област Видин доц. Величка Рангелова.

Тя е един от най-добрите специалисти по икономика и статистика. Била е директор на дирекция „Цени и финанси“ в НСИ, научен сътрудник в Научноизследователския институт по статистика, директор на Научния блок в Националния статистически институт, преподавател по статистика в Академията за обществени науки и социално управление, директор на Центъра за анализи и прогнози. Автор е на „Икономика на благоденствието“ и има десетки научни трудове и над 500 статии в списания и вестници по икономическата политика на страната и света.

„Партия МИР предлага също така България да спре да прави външен дълг, а да се приложат механизмите на вътрешния дълг, т.е. чрез държавните ценни книжа, което означава, че парите ще отиват в български, а не в чужди фирми. Прави силно впечатление, че нито едно правителство до сега не взема никакви мерки против спекулата. Предлагаме да се въведе закон за спекулата чрез който при доказана спекула от страна на производители или търговци тяхната печалба да се конфискува в полза на държавата“, каза още доц. Величка Рангелова.

Тя подчерта, че партия МИР има сериозен експертен потенциал и дава конкретни решения за излизане на страната от кризите.

„Призовавам българските граждани да подкрепят на предстоящите избори партия МИР с номер 16, което ще им гарантира бързото излизане от кризите, спиране на обедняването, овладяване на инфлацията и устойчивото развитие на българската икономика“, заяви още доц. Величка Рангелова, водач на листата на партия МИР в област Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай