Дамски дуел за изборите. Как се свалят цени

Чие нежно острие победи

Дамски дуел за изборите. Как се свалят цени | StandartNews.com

Инфлацията и борбата срещу високите цени бе основна тема на дебата по бТВ. На 8 март сили премериха нежните остриета на партиите - Венеция Ангова от ПП-ДБ, Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Филиз Хюсменова от ДПС и Ирена Анастасова от БСП.

Венеция Ангова е икономист, завършва Международни икономически отношения в УНСС. Депутат е в 48-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната“. Кандидат за народен представител в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 25 МИР – София.

Деница Сачева е бакалавър по социална педагогика, магистър по здравен мениджмънт и връзки с обществеността. Тя е министър на труда и социалната политика  в третия кабинет на Бойко Борисов. Сачева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 8 МИР Добрич.

Филиз Хюсменова завършва френска и руска филология. Тя е министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобургогитски и дългогодишен евродепутат. Хюсменова е водач  на листата на ДПС в 3 МИР Варна.

Ирена Анастасова завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е председател на комисията по образование и наука в 47-ото Народно събрание. Атанасова е водач на листата на БСП в 11 МИР Ловеч.

Рекорден скок на цените и инфлация

„Хората заслужават глътка нормален живот – това означава достатъчен семеен бюджет, така че да не се тревожим за сметката за тока, за етикета в магазина, за таксата е детската градина на детето. Смятаме, че старата политика на оскъдица не може да продължава да работи. Поставяме хората в центъра на нашата програма – това е инфлацията, справянето с нея, цените на енергоносителите, преодоляването на корупцията“, заяви Венеция Ангова от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Деница Сачева посочи, че до обедняване на българските граждани се е стигнало през последните две години.

„Хората много добре виждат какво се случва и докъде доведе политиката на противопоставяне и политическа нестабилност. Инфлацията беше докарана от тази неразумна финансова политика, която беше водена от „Продължаваме промяната“, добави тя.

„96% от избирателите в ЕС са на мнение, че най-сериозният проблем за тях е високият разход за живот. На следващите места са бедността и социалното изключване. В България това е сериозен проблем и ДПС ще превърне своето мото на кампанията в модел на работа в следващия парламент. ДПС ще работи за това да овладеем инфлацията и уязвимите, но това трябва да се случи с балансиран бюджет“, заяви Филиз Хюсменова.

Ирена Анастасова подчерта, че първият приоритет на БСП е грижата за хората, особено за социално слабите.

„Благодарение на БСП бяха реализирани много социални придобивки както за възрастните, така и за младите семейства. Смятаме да продължим – това е основният акцент в предизборната ни програма“, добави тя.

Какви мерки предлагат партиите за излизане от икономическата криза?

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че икономическата криза е възможно да се реши само ако има редовно правителство.

„ДПС има много ясна антикризисна програма, която е за две години напред – трябва да се борим с овладяването на инфлацията, с високите цени. Трябва да се включат и потребителите, които трябва да познават добре своите права и отговорните институции“, заяви Филиз Хюсменова.

Ирена Анастасова от БСП добави, че партиите трябва да проявят разум, за да може да се състави работещо правителство, защото така може да се противодейства на скока на цените.

Венеция Ангова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочи, че това, на което залагат в програмата си, е подкрепата на българските производители. 

Кръстосан огън

Филиз Хюсменова попита Ирена Анастасова докога ще се пренебрегват интересите на българските граждани за съставяне на редовно правителство.

„В няколко поредни парламента проявихме изключителен разум, толерантност, търпение, когато мандатите бяха връчвани на нас. Крайно време е, защото настоящият момент е преломен“, отговори Анастасова.

Ирена Анастасова попита Деница Сачева дали позицията на ГЕРБ-СДС за подкрепата за изнасяне на оръжие за Украйна отговаря на исканията на избирателите им.

„Няма как да бъдем против цивилизационният избор на България да застане на страната на европейските и евроатлантическите партньори. Няма как да бъдем на страната на един агресор и да не защитим страната, която има нужда от помощ“, каза Сачева.

Деница Сачева попита Венеция Ангова дали ПП ще продължава да разчита на предложенията и на гласовете на ГЕРБ-СДС в следващия парламент и докога „ще правите така че България да харчи парите си за избори“.

„От ПП никога не сме разчитали на гласовете на ГЕРБ. Нашата задача е да предложим добрите мерки, ако вие ги припознавате, тогава това е чудесно“, отговори Ангова.

Венеция Ангова попита Филиз Хюсменова как обяснява на колегите си в Европа това, че сме рекордьори по санкциите по „Магнитески“ и британските санкции.

„В България се прилагат българските закони. В ЕС има изрична забрана за прилагане на законодателство, извън ЕС. ДПС работи изключително активно българските граждани да се чувстват спокойни“, отговори Хюсменова.

Преодоляването на кризата има една единствена опция за всички партии – отговорността. Разумът показва, че трябва да търсим партньорства, съмишленици и да правим компромиси в името на гражданите на България. ДПС е част от решението и вярвам, че избирателите ще го покажат, гласувайки с № 13 в интегралната бюлетина, категорична бе Филиз Хюсменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай