Д-р Пакеров, партия МИР: Ще направим здравеопазването достъпно за всички

Един от най-реномираните кардиолози в България води листата на партия МИР в Добрич

Д-р Пакеров, партия МИР: Ще направим здравеопазването достъпно за всички | StandartNews.com
  • Един от най-реномираните кардиолози в България води листата на партия МИР в Добрич

Д-р Владислав Пакеров е един от най-добрите и реномирани кардиолози в страната с над 25 години опит. Работил е в УМБАЛ „Царица Йоана”, УМБАЛ „Света Екатерина”, Токуда Болница-София и в УМБАЛ „Александровска”. Завършил е Медицинския университет в София, като е придобил две специалности – по вътрешни болести и по кардиология. Той е сертифициран за интервенционална кардиология и електрокардиостимулация.

Д-р Пакеров е автор на научни разработки в сферата на интервенционалното лечение на стволови стенози, биохимични маркери при сърдечна недостатъчност и комплексни коронарни интервенции. Той е лектор на международни кардиологични конференции, както и автор на множество научни публикации, както и на доклади, представяни на национални и международни конгреси. Д-р Пакеров е водач на листата за народни представители на партия МИР в област Добрич за предсрочните избори на 2-ри април.

-    Д-р Пакеров кандидат сте за народен представител от партия МИР. С какво тя е по-различна от останалите партии?

-    Партия МИР ме привлече със своето ново и модерно мислене, с реално съществуваща възможност за промяна на статуквото и утвърждаване на демократичното развитие на страната. Партия МИР е създадена от личности и експерти, които не са обвързани с досега съществуващи политици и политически партии и не са участвали в управлението. Това е млада партия, с много ясна и конкретна програма, с конкретни политики и приоритети, които се основават на сериозна експертиза.

Самият екип на партия МИР е съставен от експерти и професионалисти от всички сфери на обществено икономическия живот на страната. Всички ние сме истински загрижена за бъдещето на България и с много ясна визия за осъществяването на тази цел. Партия МИР е обърната с чисто лице към всички български граждани, към сънародниците ни извън граница и разбира се към младите хора.

-    Вие сте водач на листата в Добрич. Какво Ви свързва с този град?

-    С Добрич ме свързват много добри чувства и спомени, тъй като имах удоволствието през 2012 г. да бъда експерт – специалист по инвазивна кардиология през 2012 в МБАЛ Добрич. Именно в Добрич създадох и развих най–модерният и технологичен вариант за лечение на пациентите с остър миокарден инфаркт на място, за което до този момент хората трябваше да пътуват до Варна или до София, за да получат това лечение, което в повечето случай е свързано с транспорт и голям риск за живота на пациентите.

Прекарах в продължение на шест години в ежедневен труд по изграждането, утвърждаването на тази технология и обучение на лекарите на място. Благодарение на тази иновативна технология успях да спася стотици хора и им помогнах да могат да бъдат отново при своите семейства и на работните си места. Именно това ме свързва завинаги с Добрич.

-    Какви са вашите основни приоритети като кандидат за народен представител?

-    Основните приоритети като кандидат за народен представител от партия МИР, са да утвърдим принципите на демократично управление на страната, да обърнем още по-голямо внимание на екологичните технологии, да направим не само по-достъпна медицинската помощ в България, но да създадем условия за развитие на новите технологии в медицината, те да бъдат достъпни до още по-голям брой български граждани и то своевременно. Смятам, че като лекар-специалист, с опит над 28 години в сферата на здравеопазването, мога да допринеса с ясна визия за усъвършенстване на здравеопазването в страната. Здравната ни система преживя невиждано досега натоварване на заради пандемията, но въпреки това има нужда от модернизация и обновление, за да стане по-ефективна и най-вече достъпна за всички българи.

-    Според Вас какво трябва да се промени в здравеопазването?

-    Да се превърне в достъпно за всички български граждани, да стане ефективно, да бъдат внедрени нови технологии, да се съхранят здравните кадри, експерти и специалисти. Всичко това е необходимо, за да могат да се спасят хиляди човешки живота, а българския народ да стане здрав. Ковид-19 постави пред сериозно изпитание и лекари и медицинските сестри и пациентите, както и цялата ни здравна система. Мисля, че основен проблем за провеждане на здравната реформа досега е в липсата на приемственост и последователност. Медицината в страната ни е на много високо ниво, всички съвременни технологии се извършват понастоящем в страната. Целта разбира се е, те да станат достъпни за всички пациенти.

-    Трябва ли по-често политиците да слушат експертите във всяка една сфера?

-    В партия МИР това е начин на мислене и действие, а именно на първо място стои експертизата, а след това са политиците, които на тази база да реализират съответните политики. Само и единствено с помощта на експертите политиците могат да предоставят възможно най-добрите решения на гражданите на страната. В партия МИР 90 % от листите са от така наречената гражданска квота. Всички кандидати за народни представители на партия МИР са доказани експерти и професионалисти всеки във своята сфера. Това е и основната причина да стана част от екипа на партия МИР.

-    Какво трябва да предприеме държавата, за да спре изтичането на медицински специалисти в други държави?

-    Разбира се това е изключително съществен проблем който съществува повече от 15 години. Необходима и спешна промяна в закона за следдипломна квалификация, за да се създадат условия за специализация на младите лекари, които за имат ясна визия за своята професионална реализация, квалификация и кариерно развитие. Също така е важно те да могат да работят със съвременни и иновативни технологии. България разполага с изключително много млади  лекари, за съжаление част от тях постигат своите успехи извън страната, заради финансови и бюрократични трудности в държавата. Именно това трябва да се промени и коригира, за да можем да спрем изтичането на медицински специалисти.

-    Защо според Вас българите трябва да гласуват за партия МИР?

-    За нас от партия МИР единството на нацията е условието, без което няма как да спрем деградацията и да тръгнем да се развиваме. Това условие е изпълнимо само тогава, когато всички ние, възприемем единни етични норми в общуването помежду си и изискваме от държавата да спазва тези норми в отношенията с всички граждани. Партия МИР е първата българска партия, която прие свои Етичните правила и норми. Те са базирани на духовността и националната ни традиция, и за това призоваваме всички български граждани, да се запознаят с тях и да ни последват. Призовавам всички честни, мислещи, дейни и морални българи да се обединим около предлаганите от партия МИР първи стъпки, които гарантират връщането на нормалността в страната, както и заедно да начертаем следващите стъпки за промяната и развитието на България. Време е за нов модел на развитие и активни граждански действия, а партия МИР с номер 16 в бюлетината е гарант за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай