Сряда,

Човек на Янев разкри от какъв газ се интересува българинът

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
2787
Човек на Янев разкри от какъв газ се интересува българинът
A
A
A

Енергетиката е и ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз (ЕС) през следващите месеци и години. В същото време доставките на природен газ от Русия, поне засега няма как да бъдат изцяло заменени с алтернативни такива. Темата коментира пред НоваНюз Георги Самандов, който е кандидат за депутат от „Български възход” и бивш заместник-министър на енергетиката.

Той обясни, че ако „Български възход” са били на власт, са щели да изпълнят договора си с „Газпром”. „Щяхме да преговаряме за нов договор, но с различен вид доставчици. Щяхме да си резервираме т.нар. слотове и щяхме да търсим най-добрия източник на суровината”, добави кандидатът за народен представител.

По думите му българския гражданин не го интересува дали газът е руски или американски, а сигурността на доставката и цената на живота.

Попитан дали „Газпром” е сигурен доставчик на газ според „Български възход”, Самандов отговори така: „Той е сигурен доставчик в момента за всички държави в Югоизточна Европа, без България. Говорим за Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия. Всичката тази доставка, без Турция, минава през България и инфраструктурата е наша, така че не знам колко несигурен може да бъде. Не знам защо това нещо не се използва пред тази Европейска комисия”.

Според бившия заместник-министър на енергетиката „Газпром” е просто един доставчик, а страната ни трябва да преговаря в бъдеще с всички възможни, защото в геополитиката нямало място за сантименти.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com