Възраждане иска проверка на машините

Трябва да я направят експертни групи с гражданско участие, каза д-р Кодтадин Костадинов

Възраждане иска проверка на машините | StandartNews.com

До Възраждане достигна информация за запитване от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в което ги уведомяват, че са пристигнали машини, които не са част от броят машини поръчани за вота на 14 ноември 2021 г.  Това съобщи партия Възраждане и излезе с позиция. Ето я:

Във връзка с това Възраждане пита:

Защо ЦИК като отговорник за изборният процес няма информация и  се налага да напише писмо-запитване до председателя на ДАНС, за да се информира какво се случва с изборния реквизит (машините)? ЦИК ли управлява изборите или някой друг?

Парламентарно представените партии които са в основата на ЦИК отново ли се опитват да откраднат изборите от българските граждани?

А социологическите агенции които обявяват предварително резултати и те ли са част от кражбата?!

„Сиела норма“ като доставчик на изборният реквизит (машините) да отговори незабавно какви са тези машини и кой е разпоредил тяхната поява, ЦИК или някой друг ?!

МВР осигурява ли ,,охраната" на допълните машини за които ЦИК не знае?!

Възраждане иска отговори на тези въпроси и настоява за сформирането на експертна комисия с гражданско участие и с участието на експерти от всяка политическа сила за  проверка на софтуера на всички машини, с които ще се проведе гласуването, за да няма съмнение относно честността на изборите.

Призоваваме БНТ и БНР като обществени телевизия и радио, издържащи се от данъците на данъкоплатците  да излъчи процеса на проверка на всички машини (за БНР през сайта на радиото). След проверката  складът, в който се намират машините да бъде затворен, за да бъде охраняван от полиция и граждански патрули.

Това е поредният съмнителен факт в изборния процес, който навява съмнение в неговата честност и обективност. Вероятно всички неточности по него целят едно – отказ на българският гражданин да гласува и пораждане на недоверие в изборният процес.

Само преди дни Висшият административен съд (ВАС) уважи молбата на част от партиите на подмяната – ИБГНИ на Мая Манолова, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ и отмени решението на ЦИК за контролно преброяване на хартиените отрязъци и тяхното вписване в протокола. Остави възможност същите да се преброяват, но без да се вписват в протокола.

Припомняме, че Конституционния съд на Република България прие машинния вот при положение, че той се проверява посредством въпросните хартиени отрязъци. Хартиените отрязъци се издават от машината при гласуване. Те приличат на мини бюлетини, които се пускат в урна и функцията им е да послужат за проверка на работата на машината. По начина, по който се използват обаче  реално нямат смисъл, тъй като после не се преброяват.

От вота на 11 юли 2021 г. трябваше да бъдат проверени отрязъците на около 1000 машини, за да може вота да е легитимен. Резултат от това преброяване няма и до ден днешен. Тоест ние отиваме на поредни избори, но все още нямаме доказателство за легитимността на вота от предните такива.

Друг фактор, който влияе на изборния процес са така наречените социологически агенции, чиито статистики не се контролират от никого. Медиите си имат контролен орган – СЕМ, а защо социологическите агенции, които са със силно влияние над обществените нагласи нямат.

Възраждане призовава всички български граждани към обществена активност по темата.

Възраждане като участник в изборния процес ще изпрати  запитване до ЦИК и „Сиела норма“. Ще изпратим предложение до БНТ и БНР да се включат в процеса на проверка  на машините като го излъчат честно и обективно.

Обръщаме се към Вас българските граждани, нека заедно защитим вота включете се като застъпник за честен вот като заявите желанието си за участие на: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай