Вторник,

Внесоха две жалби срещу броенето на контролните разписки

От: Рачо Рачев -
427
Внесоха две жалби срещу броенето на контролните разписки
A
A
A

Централната избирателна комисия (ЦИК) е внесла в деловодството на Върховния административен съд (ВАС) две жалби срещу ръчното броене на разписките от машините. Жалбите са от представители на две коалиции.

След проверка беше установено, че в документацията липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ беше входиран в деловодството на съда в 16.35 часа, допълват от ЦИК.

Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата – № 11315/2021 и № 11316/2021, за разглеждане в открито съдебно заседание в 15,00 часа в понеделник, 15 ноември 2021 г. Съгласно Изборния кодекс Върховният административен съд трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.

Решението на ЦИК за 100-процентово броене на разписките от машинния вот беше обявено късно снощи. То дойде три дни, след като Комисията беше решила, че подобно броене ще се прави само в 30% от секциите.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова мотивира новото решение с нуждата да бъде потушено напрежението, което се е създало след намирането на допълнителни машини за гласуване, внесени от фирмата-доставчик "Сиела Норма". „И за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. В крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", уточни Нейкова.

 

Още изборни новини четете тук >> Избори 2 в 1


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com