Таня Найденова: БСП ще отстоява равното заплащане на труда

Обединението на жените социалистки в столицата проведе онлайн дискусия

Таня Найденова: БСП ще отстоява равното заплащане на труда | StandartNews.com

Темата за равното заплащане на труда на жените и мъжете не е нова за социалистките в София. От години я обсъждаме и сме готови да предложим конкретни решения. Това каза Таня Найденова, кандидат за народен представител от "БСП за България" в 23 МИР и председател на Обединението на жените социалистки в столицата, по време на онлайн дискусия.

Форумът бе организиран по повод Европейския ден на равното заплащане на труда на жените и мъжете. В него се включиха председателите на БСП Корнелия Нинова, на ОЖС Дора Янкова, на социалистките в София Таня Найденова, както и жени - кандидати за народни представители от листите на "БСП за България". Гост на дискусията беше председателят на БСП - София Калоян Паргов.

„Ще работим за това нашите предложения да намерят място в конкретните закони, които регламентират условията и заплащането на равното заплащане. Ще отстояваме приоритетите, които касаят жените - майчинството, отглеждането на децата и съхраняване на традиционното християнско семейство“, заяви Найденова

"90% от европейците са на мнение, че жената е дискриминирана по отношение на равното заплащане. В България хората, които смятат, че има такова неравенство са около 70 на сто. Това показва, че има необходимост да се говори на тази тема и да се привлича вниманието на работодателите и управляващите", обясни Дора Янкова.

Тя се обърна към бъдещите народни представители и ги призова да работят активно за правата на жените и за равното заплащане. "Нека бъдем по-социални и по-единни когато отстояваме правата си. Няма разлика дали си професор, работник, възрастна жена или млада майка. Ние сме равни когато става въпрос за трудовите и социалните ни права", категоричен е председателят на ОЖС в БСП.

По време на дискусията бяха направени и някои конкретни предложения на жените социалистки за законодателни инициативи към групата на „БСП за България“ в 47-ия парламент. Сред тях са въвеждане на пакети за икономическа подкрепа на уязвими жени, увеличаване на мерките за социална защита, гарантиране на прозрачност и създаване на комуникационна платформа за равно заплащане.

От ОЖС са на мнение, че трябва да има подкрепа и стимулиране на колективното договаряне за постигане на равно заплащане, както и да се приеме европейска рамка за достойни минимални заплати, за да се предотврати бедността сред работещите.

"Ревенството между половете е изконна лява ценност. Равното заплащане е израз на това равноправие. Въпреки директивите, в които това е заложено, вече повече от 50-60 години тези принципи се прилагат много трудно в страните членки на ЕС. И борбата продължава", коментира председателят на БСП - София Калоян Паргов.

По думите му през последната година и половина този проблем е станал още по-отчетлив, тъй като ковид пандемията е изправила пред още по-големи проблеми и предизвикателства институцията семейство. "Темата за равното заплащане е изключително важна и подлежи на законодателни инициативи. България, както и редица други страни-членки, ги споделя само на хартия и трябва много да се работи в тази насока", каза той.

Лидерът на столичните социалисти е на мнение, че жените - кандидати за народни представители от листите на "БСП за България" трябва да вземат на въоръжение тази тема. "Ние мъжете трябва да подходим с разбиране, защото времената, в които живеем, изискват солидарност, което също е изконна лява ценност", заяви Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай