Социолог разкри голямата интрига на вота за президент

Битката за държавен глава е с отворен финал, каза Боряна Димитрова

Социолог разкри голямата интрига на вота за президент | StandartNews.com

Президентската кампания от скучна и предрешена се превърна в интересна, оспорвана и с отворен финал. Това заяви директоратъ на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в интервю за БНР, коментирайки включването на двойките проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева и Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Димитрова подчерта, че досега се коментираше как парламентарните избори ще повлияят на президентските. Но вече е напълно възможно президентският вот да окаже влияе върху парламентарния.

"Взаимното влияние на двете кампании става все по-интересно и трудно прогнозируемо, но във всички случаи това е един добър шанс за избирателите да сравняват платформи, да сравняват кандидати", коментира социоложката.

"За първи път трите кандидатпрезидентски двойки имат една обща институционална характеристика - идват от институции, които по определение са политически независими. Говорим за генерал Румен Радев, който идва от армията, която е политически необвързана, професор Анастас Герджиков, идващ от университет, също деполитизирана институция, и съдия Лозан Панов, който идва от съдебната система, която е също деполитизирана", каза Боряна Димитрова и подчерта, че на никого от тримата кандидати няма да му бъдат достатъчни партийните привързаности.

Според нея основен фокус, през който ще бъдат гледани кандидатите в президентската кампания, ще е стремежът да се отиде отвъд партийното противопоставяне.

"В никакъв случай не трябва да се подценява вотът на ДПС", каза още Боряна Димитрова. Според нея, за да бъде избран следващият президент ще е необходима много по-широка подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай