Мустафа Карадайъ: Европа има доверие на ДПС

Българското културно наследство да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят е една от големите цели на Искра Михайлова

Мустафа Карадайъ: Европа има доверие на ДПС | StandartNews.com

ДПС е най-технологичната партия в България. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат за президент на Движението и водач на шуменската листа на партията, застана пред избирателите в града. На предизборната среща участваха зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, членът на ЦОБ на ДПС Хамид Хамид, втори в шуменската листа и областният координатор на ДПС за Шумен Айсел Руфад. Гост на събитието бе Христо Бисеров. Карадайъ изненада депесарите като включи от Страсбург кандидата за вицепрезидент Искра Михайлова.

Тя бе преизбрана за заместник-председател на третата по големина група в Европарламента - групата на либералите "Обнови Европа", което е огромно признание за ДПС и цяла България.

Практиката в Европарламента е депутатите да заемат ръководни постове само за половин мандат, за да може да има по-голяма представителност на държавите. Но г-жа Михайлова не само бе преизбрана, тя получи най-много гласове, каза Карадайъ. И припомни, че в предишния Европарламент по същия начин Искра Михайлова бе два пъти избирана за председател на най-голямата комисия - по регионално развитие и така изкара пълен мандат.

Ето така работи ДПС - получаваме уважението и признанието на Европа, каза Мустафа Карадайъ и припомни, че президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк, председателят на европейската либерална младеж е Антоанета Асенова от ДПС, а за цялата европейска селскостопанска политика отговаря Атидже Алиева - Вели. Европа има доверие на ДПС, защото Движението има едни и същи ценности и позиции и сме еднакви и в Шумен, и в София, и в Страсбург, и в Брюксел, каза Карадайъ.

За Европа разделителни критерии няма. Критериите на Европа са кой какво може, какъв потенциал има и какво направи прави, подчерта лидерът на ДПС. Той изтъква, че с кандидатурите на Движението за президент и вицепрезидент ДПС заявява, че "нашата Родина България има нужда от нов етап в развитието на демокрацията. Етап, в който хората ще се оценяват и избират по това какво могат".

В България в последните 12 години има отстъпление от демокрацията, демокрацията ни е в криза. Едно разединено общество няма просперитет. Затова днес в България имаме нужда от единство на нацията, категоричен бе Карадайъ.

Ние имаме дълг и мисия да пазим нашита Родина България, да пазим мира и стабилността, да сме гарант за правата, свободите и сигурността на българските граждани, допълни той.

Българското културно наследство да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят е една от големите цели на Михайлова. Всеки един европеец да чувства за свое задължение да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините една държавност, която е от първите в модерна Европа, да разбере културата на българина, да разбере откъде идва съвременна Европа, разглеждайки Мадарския конник, каза Искра Михайлова във видеообръщението си от Страсбург. И допълни: "Да крачи през Шуменската крепост и да се възхищава от паметника на основателите на България, да разбере историята на България и да оцени огромното съкровище, което се крие в българските музеи, архиви, библиотеки.".

Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи прага на Томбул джамия. Ще го посрещнем, нали? За да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров. Нека направим така, че българското културно наследство да бъде позната част от европейското културно наследство, допринасяща за бъдещето на обединена Европа, каза още Искра Михайлова.

Липсата на доверие в институцията е поредната причина за кризата заедно с задкулисието на кръга "Капитал", безотговорността на управляващите и липсата на лидерство, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Знаете, че демокрацията съществува през правила. Това са конституцията и законите на страната. Тези правила обаче се осъществяват през институциите - парламента, Министерски съвет, президента, съдебната власт", припомни Йордан Цонев.

Той добави, че не е новина това, че институциите днес са на най-ниската точка на доверие от началото на прехода.

Изборите са 2 в 1 и те трябва да сложат край на една пандемия, която от няколко години за огромно съжаление се установи в българския политически живот. Пандемията на хаоса, омразата, разделението, вдигнатия юмрук. Време е от политиката да си отиде моделът Радев – Борисов. Време е от политиката, да си отиде фасадната демокрация на кръга "Капитал". Време е, защото през всичките тези години без да се явяват на избори кръгът "Капитал" имат своите министри. Така подменят реалният вот на хората с една единствена цел - да задоволят своите икономически интереси, заяви още Хамид Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай