Мария Капон: Нашият отбор не се навежда и знае накъде върви

Позволете ни да се борим за вас, казва на избирателите водачът на листата на "Изправи се БГ! Ние Идваме" за 16-и МИР, Пловдив-град

Мария Капон: Нашият отбор не се навежда и знае накъде върви | StandartNews.com

Мария Капон води листата на "Изправи се БГ! Ние Идваме" за 16-и МИР, Пловдив-град. От нас зависи да излъчим в Народното събрание кореняк пловдивчанин, който е наясно с проблемите под тепетата, вместо да залагаме на спуснатите от партийните структури на статуквото външни лица. Иначе казано - парашутисти, чиято едничка цел е да оберат гласовете във втория по големина град, а после да обърнат гръб на Пловдив, за пореден път. Ето защо на 14 ноември трябва да защитим себе си и своя град. Само чрез №31 в интегралната бюлетина можем да си гарантираме, че изпращаме в парламента хора, на които им пука за Пловдив. Хора, чиито морал е чист, чиято експертиза е доказана и не се плашат от трудности. Това какво ще изберем да пуснем в урните ще определи развитието на България занапред. Този път повече отвсякога. Защото за декада мафията е завзела почти всичко. Сега е моментът да се опълчим и да покажем, че НИЕ ИДВАМЕ. А ТЕ отиват в забвение, а и на подсъдимата банка, а после и зад решетките. Мария Капон е от политиците, за които каузите не са имагинерно понятие. Безпристрастният поглед сочи, че тя бе човекът-оркестър в парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние Идваме" в предишните 2 издания на НС тази година. Именно Мария е и мостът между коалицията и останалите групи в парламента, предвид безупречното й реноме и професионализъм. Точно такива хора са ни нужни в ковачницата на закони. Идеите на Мария Капон са както да се бори за конкретни неща, свързани с Пловдив, така и да променя държавното устройство, така че да се постигне децентрализация, за да могат отделните населени места сами да определят съдбата си. Мария е визионер, който се извисява над дребнотемието и е готов да работи с всички сили за големите идеи и цели. От нейната уста не сме чули обида, не сме видели грозен жест. Аристократизмът на истинския пловдивчанин и на дама с ценности се преплитат у нея по начин, който кара опонентите да сведат глава и да се предадат. 14 ноември е датата, която със сигурност ще се окаже вододелът, след който у нас най-сетне да заговорим за край на прехода. За да се случи това е необходимо първо да кажем "Сбогом" на мутрите и безогледните кражби, и да заложим на правилните хора, които да претворят думите в дела. Мария Капон е личност, можеща да стори това. С хъс и отдаденост за Пловдив, който е нейната България.

 -Г-жо Капон, текат последните часове на кампанията. Как премина тя през вашата призма?

- Премина в повече разговори за COVID кризата, инфлацията и цените на горивата. И нямаше дебати, на които да застанем лице в лице, което е жалко. Хората са съсредоточени в сегашната криза, а искаха да чуят предложенията ни как да станем състоятелно и развито общество.

- Арман Бабикян определи "Изправи се БГ! Ние Идваме" като "бъг в системата" на статуквото. Какво значи това?

- Не е далеч от истината. Този "бъг" свали Борисов от власт. Нашият отбор не се навежда от страх, не се продава от лакомия и знае накъде върви. Затова „Ние идваме!“, а Системата е съставена от тоягата и моркова. Ние не се вписваме в нея.

- Как става така, че в предишните 2 издания на НС бяхте най-малката, но най-продуктивна и цветна група?

- "Мутри вън!" означава действие, а не пребиваване на депутатската банка. Знаем защо сме влезли и какво имаме да правим. Мандатът, който сме получили от гражданите, е конкретна работа, която сме заявили, че ще свършим. Нашата клетва е пред гражданите и не можем да си позволим нито да лъжем, нито да се сговаряме тайно, нито да крием грешките си, нито успехите си. Говорим директно и гледаме в очите. И това даде резултат.

- Понякога не се ли изкушавате да влезете в пошлия тон на повечето депутати и да сипете от парламентарната трибуна обиди и манипулации, за да се окичите с 5 минутки слава?

- Славата е безсмислена сама по себе си. Хората ви връчват най-ценното, което могат да ти дадат – доверието си да управлявате вместо тях. Затова се казва народен представител. Както и парите им, които се събират от данъци, налози, такси в общия ни български семеен бюджет. Това е много по-тежка отговорност, отколкото 5-минутната слава.

- Как е възможно социологическите агенции да вещаят малко над чертата от 4 процента на "Изправи се БГ! Ние Идваме", които бяхте първоначалната искра на протеста, а после негови водачи, флагмани, а впоследствие и защитаващи исканията му в парламентарна зала?

- Не мога да отговарям вместо тях, но е факт, че многомилиардните ресурси на ДПС и ГЕРБ имат интерес тези, които ги свалиха от власт, да са извън управлението. И ги разбирам – с нас не могат да се справят.

- Казвате, че на 14 ноември трябва да сме разумни и вперили поглед в бъдещето. А какво се крие зад хоризонта?

- Крие се търпеливо и сериозно изриване на корупционната тиня, вкарване на престъпниците в затвора, работа в полза на модерна икономика, преизчисляване на пенсиите и здравна реформа. България сама трябва да се отърси от оковите на крадците. Имаме достатъчно талантливи хора, за да направим успешна държава.

- Вие сте блестящ финансист, какъв е коментарът ви за разкритията около АМ Хемус и баснословните парични потоци, които са излети там нахалост, най-вече "ин хаус"?

 - Ще бъда кратка – при платени 80 милиона и изтеглени 60, означава, че получаваме и сме получавали магистрали на цената на ¼ от платеното от нас. Второ – очеизвадно е, че се краде юнашки и тези пари работят срещу нас на изборите. Трето – при липса на обезпечение и наличие на застраховки, означава, че Комисията за финансов надзор не работи или е в схемата. Четвърто – ясно е, че има банки, които също са част от това и са си затворили очите пред такова наднормено теглене. Виждаме една корупционна схема, която показва пробойни на много нива в държавата ни.

- Може ли още в рамките на следващата календарна година българите да усетим разликата към по-добро, ако в неделя направим правилния избор с №31 в урните?

- Може по отношение на данъците, по отношение на съдебната система, по отношение на инвестиционния климат и по отношение на пенсиите. Другите системи изискват повече време, за да се извърши качествена реформа.

- Какво трови въздуха под, а и над тепетата в последно време. Пловдивчани масово се оплакват от нетърпима смрад?

- РИОСВ прекрасно знае отговора, но това, че миризмата остава, означава, че мирише на корупция, а не просто на екологичен проблем.

- Бизнесът под тепетата отдавна се оплаква, че бива задушаван с всевъзможни похвати - както от местната, така и от централната власт. Какво трябва да се случи, за да може той да бъде освободен от мъртвата хватка?

- Трябва да спре да се страхува и да казва на глас всеки опит за корупция. Трябва да ни помогне да модернизираме администрацията. Аз имам идея как да се случи това, защото тя безвъзвратно изостава като капацитет и на държавно, и на общинско ниво, и не успява да догони развитието на бизнеса. Иначе проблемите са много – от автономното производство на енергия, до намирането на качествена работна ръка. Бизнесът няма качествена връзка - нито с образованието, нито с местната власт, нито с държавата, за да търсят решение на тези проблеми. У нас продължава да работи старата система на връзките. Никой не си дава сметка, че една фабрика до Пловдив, с данъците си, плаща заплатите на два етажа администрация. Администрирането на данъчните постъпления и каква част да остане в общините, вече е по-тежък и национален въпрос, но може да помогне много на град като Пловдив. За да не чакаме джипката да мине по Околовръстното и да молим за милостта на поредния управляващ.

- В Стария град, Гребната, в някоя галерия, в офиса си или на Главната - къде ви е най-приятно в родния град, ако изключим дома?

- Навсякъде. Пловдив е моята България и ако не можем да оправим града си, както дома си, то не можем да оправим държавата, както града си.

- Какво бихте казали на тези пловдивчани, които се колебаят дали в неделя да упражнят правото си на глас?

- Позволете ни да се борим за вас! Не ни е лесно, но не ви лъжем и без нас в парламента обричаме бъдещото правителство на зависимост от Нинова, Борисов или Доган. Един глас за нас тежи два пъти повече. Иначе сметките не излизат. За №31 се гласува за около 31 секунди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай