Листите готови окончателно, къде се сблъскват партийните лидери

Партиите пренареждаха кандидатите до последния момент

Листите готови окончателно, къде се сблъскват партийните лидери | StandartNews.com

Лидерски битки на предстоящите парламентарни избори ще има в 25 МИР София, Пловдив и Варна.

В 17:00 ч. днес изтече срокът за регистрация на кандидатдепутатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в районните избирателни комисии. Размествания в листите имаше до последния момент, съобщи БТА.

Председателите на основните партии и коалиции с шансове да влязат в следващия - 47-ми парламент, оглавяват по две листи. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново няма да е кандидат за депутат.Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов традиционно води листата на коалицията със СДС в т.нар 25-ти лидерски МИР в София. Той оглавява и листата в 16 МИР Пловдив град. Председателят на БСП Корнелия Нинова е начело на листата на "БСП за България" в същия столичен избирателен район, както и във Варна.Рапърът Христо Петров - Ицо Хазарта ще води листата на коалиция "Продължаваме промяната" в 25 МИР София. Начело в същия район е юристът от "Има такъв народ" с опит в сферата защита на конкуренцията Андрей Михайлов, а водач на листата на ДПС е Райна Иванова, млад експерт по икономическо право.Лидерска битка се оформя и в Пловдив град, където освен Борисов, в битката за депутатски места се включва и Кирил Петков. Бившият служебен икономически министър води там листата на ПП "Продължаваме промяната". Ексслужебният финансов министър Асен Василев ще премери сили с опонентите си от другите партии и коалиции и в 29 МИР Хасково. Двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще водят листи и в два от столичните райони.В битката за депутатско място в Пловдив влиза и заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той е водач на две листи - в Пловдив град и Пловдив област. Две листи ще води и заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин - в Пловдив град и, както досега, в Ямбол.Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също ще се включи в лидерското състезание в Пловдив град. Той ще води две листи на обединението. В последния момент Христо Иванов оглави листата във Велико Търново на мястото на Калоян Янков. Иванов обясни рокадата с това, че ДПС издига за водач в старата столица Делян Пеевски. Калоян Янков, който беше председател на т.нар. комисия "Росенец" в 46-то Народно събрание, остава в листата, но на по-задна позиция. Във Велико Търново освен сблъсък Христо Иванов - Делян Пеевски, се очертава и лекарски - между бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС, и имунолога Андрей Чорбанов, начело на листата на "Има такъв народ".

В т.нар. лидерски район в София и във Варна се оформя и патриотичен сблъсък. След като не беше кандидат за депутат на предишните избори, сега лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отново ще се впусне в надпреварата за място в парламента, начело на листите на партията в 25 МИР София и в 3 МИР Варна. В същите избирателни райони начело на листата на ПП "Възраждане" е лидерът на партията Костадин Костадинов, който е и кандидат за президент.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент на движението, ще се бори и за депутатско място. Той е начело на листата на ДПС в Шумен и в Кърджали.Председателят на 45-то и 46-то Народно събрание Ива Митева води листата на "Има такъв народ" в 24 МИР София и в Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай