Костадинов:На 14 ноември битката не е за президент, а за България

Това е борба за оцеляването на страната ни, казва лидерът на Възраждане и кандидат за държавен глава

Костадинов:На 14 ноември битката не е за президент, а за България | StandartNews.com
  • Няма нищо предрешено, вие решавате как ще живеете и какво ще стане с Родината ни
  • Това е борба за оцеляването на страната ни, казва лидерът на Възраждане и кандидат за държавен глава д-р Костадин Костадинов интервю специално за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Костадинов, защо се кандидатирахте за президент на България?

- На 14 ноември няма битка за президентския пост, има битка за бъдещето на България. Това е борба за оцеляването на нашата страна. Имаме възможност за реална промяна, защото за пръв път в съвременната ни история сме изправени пред избори, които ще съчетават избор на държавен глава, избор на законодателна власт в лицето на Парламента и избор на произтичащата от законодателната власт изпълнителна власт в лицето на Министерски съвет, дотолкова, доколкото той се избира от Парламента. В тази ситуация и с оглед на все по-засилващата се здравна криза, която прерасна и в икономическа, и финансова, всяка една сериозна политическа организация и всеки един сериозен политически водач трябва да поемат своята отговорност, за да дадат най-доброто за България.Истината е, че в момента Родината ни е в опасност. Ние сме длъжни да поемем своята отговорност като българи, като граждани, като мъже, защото ако загубим тази битка, няма да имаме възможност за реванш.Ако ме питате защо съм се решил да се кандидатирам в тази битка, която правителствената пропаганда внушава като предрешена, ще ви кажа, че като председател на нашата организация трябваше да изпълня задачата, която ми беше поставена от Организационния съвет на Възраждане, а именно: да бъда кандидатът за президент и да представлявам нашите идеи, да споделя нашите виждания за бъдещето на България и да дам алтернатива на избирателя. Аз поех моята отговорност и ако имам възможност чрез трибуната на вашия вестник да се обърна към българите ще кажа: Няма нищо предрешено, вие решавате как ще живеете и вие решавате какво ще стане с България. Излезте и гласувайте и ако искате да си спасим държавата изберете номер 5 в бюлетината, за да се върне нормалността.Възраждане предлага на българските избиратели моята кандидатура за президент, за да им дадем възможност да изберат между зависимостта и независимостта на страната ни.

- От кои избиратели, освен симпатизантите на "Възраждане", очаквате подкрепа за президентския вот?

- На президентския вот очакваме подкрепа от всички, които искат България да бъде свободна, независима, обединена и благоденстваща държава - такава, каквато са я виждали нашите възрожденци и националните ни герои през XIX и XX век.Български граждани, които искат това, има в средите на абсолютно всички политически разцветки в политическото пространство.Разчитам на подкрепа от абсолютно всички, защото държавният глава не е избиран от една партия, той е държавен глава на всички българи. В момента, в който той стане кандидат за президент, престава да има каквито и да било персонални и политически пристрастия. Той става бащата на нацията, става лицето на тази нацията.

- Каква е равносметката ви за изминалата кампания?

- На практика нямаше кампания, защото основното в една кампания е да има дебати между опонентите, такива дебати не се състояха. Нещо повече - в хода на самата кампания се случи нещо безпрецедентно - от служебно правителство на Радев бяха въведени дискриминационни мерки за българските граждани. С това, всъщност един от кандидатите за президент превърна държавата в концлагер. В момента, в който бяха въведени Зелените сертификати те превърнаха кампанията в един огромен референдум, за или против сертификатите, ограниченията и всички видове дискриминационни мерки. Получи се един референдум между здравомислещите хора и тези, които изпълняват нарежданията на чужди посолства. Тук искам да припомня изказването на Радев, в което той призна, че е въвел ограниченията и Зеления сертификат по настояване на Европейския съюз.

- Социолозите засега поставят Възраждане на ръба за влизане в парламента. Къде са резервите на партията?

- Естествено е да ни поставят на ръба, защото ние не плащаме на социологическите агенции. Повярвайте ми, ако бяхме платили нямаше да сме на ръба, а щяхме да сме с поне 3% над бариерата, както показват нашите собствени изследвания, за които не сме заплащали на външни агенции. За щастие здравомислещите българи стават все повече. Ние ще сме най-голямата изненада на тези избори, защото истинския процент на Възраждане е много над 4%.

- Голямото предизвикателство е съставянето на правителство след изборите, каква е прогнозата ви?

- Тези дни излезе информация, че американското посолство е привикало представителите на всички основни политически партии, без Възраждане. Поставени са им били задачи и конкретни ангажименти за съставяне на правителство, което да въведе следните ограничения:

  • Рестриктивни законодателни мерки за неваксинираните в страната. Тоест, че работодател може да уволни неваксиниран работник без неустойки и други подобни. Като цел е поставена ваксинация на 80% от българите до второто тримесечие на 2022 г.
  • Засилване на сътрудничеството с Европейските институции по повод ускорено членство на Македония в ЕС и отстъпки от страна на България по всички линии без договорки и преговори.
  • Подготвяне на реформа във финансовия сектор с цел приемане на еврото до 1 януари 2024 г. Както и стартиране на преговори с ЕЦБ за "привързване едно към едно лев-евро". Което ще струва на България кредит от над 120 милиарда евро.
  • До 2025 г. закриване на самостоятелния добив на енергийни суровини от страна на България. Приемане на нови законодателни реформи в частта "Енергетика - енергоносители", унищожаващи окончателно енергийната независимост на страната ни.
  • Промяна в конституцията, която урежда върховенството на европейското законодателство над българското.Всички "поканени" са изразили ясното си волеизявление, че ще работят за въвеждането на изброеното. Както виждате шансът да се състави правителство е огромен, само че това няма да е българско правителство, то ще е правителство на американското посолство.

- Ако Възраждане влезе в парламента с кои партии ще търсите сътрудничество и с които не бихте се коалирали при никакви обстоятелства?

- Винаги сме казвали и последователно следваме позицията, че Възраждане няма да участва в безпринципни коалиции. Не бихме водили разговори с партиите, съставени на етническа и религиозна основа, защото това са противоконституционни субекти и самата Конституция ги забранява.

- Възраждане има много ясна икономическа програма. Кои са първите мерки, които трябва да се предприемат в помощ на хората и фирмите, за да преминат през очакваната тежка в икономически план зима?

- На първо място трябва да се вземат спешни мерки, за да се спре нарастването на цената на тока, която в момента на практика унищожава българските предприемачи, а от 1 януари заплашва да унищожи и българските битови потребители. Трябва да се предоговорят условията за изкупуване на ток от двата американски ТЕЦ-а Марица Изток 1 и Марица Изток 3, с които сме подписали неизгодни договори за доставка на ток на три пъти по- висока цена отколкото тази на ТЕЦ Марица Изток 2. Искам да припомня, че в началото на юни имаше препоръка от Европейската комисия (ЕК) да се прекратят тези договори, защото представляват нерегламентирана държавна помощ. Както се вижда обаче българската държава не смее да изпълни тази препоръка на ЕК, защото препоръката на този господар в Брюксел накърнява икономическите и политически интереси на другия ни господар във Вашингтон. Така стигаме до ситуация, в която българската държава, заради своя поливалентен васалитет - Анкара, Вашингтон, Брюксел, в стремежа си да угоди на всички, жертва българския национален интерес и интересите на българите. Цената на тока е първото, нещо което трябва да се нормализира, защото повишаването на цената на тока, води след себе си и повишаване на цената на абсолютно всичко и до неконтролируема инфлация.

- Одобрявате ли искането на синдикатите за вдигане на минималната работна заплата?

- Да, одобрявам го! Това, което искам да добавя по отношение на синдикатите е, че ние не разглеждаме синдикатите като пълноценен партньор в тристранното сътрудничество работник - работодател - правителство. Така наречените синдикати отдавна са доказали, че те представляват една удобна патерица на властта и по никакъв начин не представляват интересите на българските работници. Искам да припомня, че няма нито един действащ синдикат, в която и да било частна фирма. Синдикатите са се превърнали в последното убежище на ведомствения социализъм и ако зависеше от мен, бих предпочел да се договарям пряко с работниците. На практика синдикатите са предприемачи, които са превърнали посредничеството между работниците, работодателите и правителството в бизнес.

- А приемате ли исканото от хранително-вкусовата индустрия 9% ДДС за основните храни?

- Многократно съм заявявал, че програмата на Възраждане в това отношение е още по-амбициозна. Ние смятаме, че хранителните продукти от малката потребителска кошница - месо, мляко, хляб, сирене, кашкавал, сол, захар, олио трябва да бъдат изцяло освободени от ДДС. Защото по този начин на практика ще можем да подпомогнем най-бедните хора, които основно харчат парите си за храна, ток и вода. Но не трябва да допускаме спекула, защото ако махнем ДДС-то на хляба и съответно на другия ден той продължи да е със същата цена, това трябва да има последици за тези, които спекулират с цената. Решението да се премахне ДДС-то на храните не е, за да забогатеят търговците, а за да имат по-голяма покупателна способност парите на българите, да могат да купят повече със средствата, които имат и да могат да живеят по-спокойно и по-добре.

- Защо Възраждане е против въвеждане на еврото. Какво Ви притеснява?

- Категорично се противопоставям на влизането на България в еврозоната. Тук е момента да отбележа две важни неща. Влизането в еврозоната не е просто преминаване от лев към евро, а то носи много последствия. Всички страни, които влизат в еврозоната бележат ръст на инфлацията си и покачване на цените на храните от малката потребителска кошница. Освен това малко хора знаят, че влизайки в еврозоната България губи финансовата си независимост и всички решения от тук ще се взимат не от БНБ, а от Европейската централна банка. Други два факта са, че влизане в еврозоната има, но излизане няма, няма такъв механизъм.

- Каква демографска политика трябва да провежда България, за да спре обезлюдяването на страната ни?

- Демографската ситуация през последните 30 години в България категорично може да се определи като демографска катастрофа. Населението у нас намалява трайно. Само през последните 30 години броят на живеещите в България е спаднал с повече от 2 милиона души. Броят на жените в детеродна възраст за 15 години е с близо 300 хиляди по-малко. Продължава застаряването на населението. Средното ниво на смъртност вече надвишава 15 на хиляда, докато коефициентът на раждаемост е под 10 на хиляда, което формира отрицателен естествен прираст от над 5 на хиляда - най-висок в Евросъюза. България намалява с по 133 човека на ден! Възраждане разполага с разработена програма за излизане на страната от демографската катастрофа. Някои от мерките, които предлагаме, са: стимули за завръщане на българските емигранти; привличане на български общности, които да се заселят в България с облекчена процедура по даване на гражданство, земя, жилище и образование; комплект от мерки за повишаване на раждаемостта. Възраждане ще работи за укрепване на семейството като институция и като основна клетка на българското общество. Традиционната етика, морал и ценности трябва отново да намерят място в нашето общество и да подпомогнат семействата в желанието им за създаване и отглеждане на деца.

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!Ю
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Време ни е за Възраждане!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай