Христо Иванов с предупреждение за машините

Решението на ЦИК да се броят разписките може да доведе до срив в отчитането на изборите, каза съпредседателят на ДБ

Христо Иванов с предупреждение за машините | StandartNews.com

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят разписките от машините може да доведе до срив в броенето на резултатите от изборите на 14 ноември, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него това е опит за връщане към хартиените бюлетини.

„Нетният резултат е, че ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии страхотно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати. А след това да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване“, каза той в живо включване във фейсбук.

Христо Иванов заяви, че решението в ЦИК е взето от същата коалиция, която се опита да дерегистрира листите на „Демократична България“ в Стара Загора и още 7-8 региона. В основата й са ГЕРБ и ДПС, но с тях са гласували и представителите на „Има такъв народ“ и БСП.

„Искам да ги попитам знаят ли какво правят? Някой трябва да се пребори България да мине в бъдещето - и за разписките, и за електронното гласуване, и за машинното гласуване, и за сорс кода, и за електронните подписи. „Демократична България“ е тази политическа сила, която систематично се бори за модернизацията на страната“, каза той.

Експертът по технологии и водач на листата на София-област Божидар Божанов припомни, че въпреки изискването на Избирателния кодекс ЦИК все още не е предоставил на участниците в изборите сорс кода от машините. Според него броенето на разписките може да доведе до саботаж на изборите.

“Може да бъде направен саботаж чрез симпатизанти на една или друга партия, които да си тръгнат с разписките. Разписките не са бюлетини. Водещото е това, което е на машината. Но ако не излязат 2-3 разписки в една секция, може да бъде използвано за твърдения, че изборите са манипулирани“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай