Хората на ГЕРБ в ЦИК: Машини никнат като гъби след дъжд

Станахме свидетели на нещо, което внася съмнения как ще протекат в неделя изборите

Хората на ГЕРБ в ЦИК: Машини никнат като гъби след дъжд | StandartNews.com

"Станахме свидетели на нещо, което внася съмнения как ще протекат в неделя изборите. Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се поставят на обсъждане въпроси, а после говорителите говорят други неща", заяви в пряко включване във Фейсбук Красимир Ципов - член на Централната избирателна комисия от името на ГЕРБ.

Повод пък се оказа сложният казус колко точно машини допълнително е внесла "Сиела Норма" от името на "Смартматик" у нас с цел сервизно и гаранционно обслужване и защо ЦИК е уведомена по-късно за това - около 600 или 427. От 5000 тествани устройства - в 139 били открити повреди.

Ципов коментира, че са излезли да говорят, за да се чуе и тяхното мнение.

По думите му има противоречиви версии, но те не дават ясен отговор какво се случва. И призова хората да излязат в неделя масово да гласуват, за да се предотврати възможен сценарий за манипулация на вота и нежеланието за честни и демократични избори. Ципов отново припомни, че когато има проблем с дефектирали и повредени машини, то в дадената секция се преминава на гласуване с бюлетини.

Той заяви, че още миналата седмица са искали проверка как машини "никнат като гъби след дъжд". Повод е новината, че по нареждане на МВР министъра Бойко Рашков такава проверка ще се извърши до края на деня.

Членовете на ГЕРБ в ЦИК изрично изтъкнаха, че в договора на "Сиела" не е записано смяната на машини при тяхното разваляне в изборния ден. При такава ситуация се минава към хартиен вот, а гаранционното поддържане е между изборите.

Неговият колега Георги Баханов поясни, че машините в петък вечерта трябва да тръгнат по места. "Какво сервизно обслужване ще се прави на тези 437 машини два дни преди изборите", попита той.

На свой ред Йорданка Ганчева коментира и контролното броене на машинните разписки. Преди дни ЦИК реши това да става в около 30% от секциите, а членовете на ГЕРБ в комисията настояваха това да става на 100 %, като за целта се позоваха на последното решение на Върховния административен съд, с което съдът не отменя преброяването, а само резултатите от него да се попълват в протокола от вота.

"Контролното броене на разписките ВАС ясно каза, че няма отношение по отчитане на резултатите, но е гарант за честните избори. Господар на процеса на изборите е ЦИК, 100%-ото броене, е 100% контрол. Не знам, всеки от колегите си има причини, имаше хора, които гласуваха за 100% гласуване, после го смениха“, допълни Ганчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай