Карадайъ с тежки думи към Радев за погазената Конституция

Огромно отстъпление от демокрацията, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ с тежки думи към Радев за погазената Конституция | StandartNews.com

След решението на Конституционния съд за съзнателното нарушаване на Конституцията от Румен Радев сме свидетели на неговото изявление. Както и на онази среща, когато той каза, че предварително е знаел как онова момче има и друго гражданство освен българското и съзнателно е нарушил Конституцията, така днес заявява, че Конституция била неправилна. И пак е кандидат за втори мандат. Това е огромно, огромно отстъпление от демокрацията и демократичните принципи и ценности в България и в Европа. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, коментира решението на КС, с което указът на Радев за назначаването на Кирил Петков бе обявен за противоконституционен.

"Ако тези хора трудно могат да дефинират понятието демокрация, то ние от ДПС 30 години сме следвали нашия път: върховенство на закона, спазване на Конституцията и законите на страната и успоредно заедно с това - ръка за ръка, гарантиране на правата и свободите на гражданите", подчерта Карадайъ на предизборна среща във Варна. В нея участваха още кандидатът на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова и водачът на листата на Движението в морската столица Ерджан Ебатин.

След 30 години виждаме институцията президент съзнателно да нарушава Конституцията, да привиква министри, на които да дава указания в нарушение на Конституцията държавните органи да репресират български граждани и да нарушават законите на страната. Цял мандат се оплаква, че нямал правомощия? Защо се кандидатираш тогава? Тя, Конституцията е същата. За да нарушаваш отново Конституцията и законите на страната ли, риторично попита Карадайъ. И допълни, че в полето на политиката понякога попадат случайни хора, които трудно могат да осъзнаят институционалността на заеманите от тях длъжности като президент, премиер, председател на НС. И през различни периоди се опитват чрез разделение и противопоставяне да си градят политическа физиономия.

Жалко е, когато след 30 години, някой случайно попаднал в политиката започне предизборната си кампания с разделение и противопоставяне. Целият му мандат мина по този начин, каза лидерът на ДПС. И допълни, дори в Брюксел говорят как двама генерали си мерят пагоните в България. Това води до криза на държавността, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай