Капон: Нужни са ни почтени и грамотни управляващи

Разговорът ми с хората е откровен, каза Мария Капон, кандидат за народен представител от "Изправи се БГ Ние Идваме" в Пловдив

Капон: Нужни са ни почтени и грамотни управляващи | StandartNews.com

- Кампанията под тепетата е в разгара си, какво прави впечатление в нея и различна ли е от предишните две, които бяха наскоро?

- Различна е. Сега хората се чудят кого да обвиняват – дали тези, които 12 години оглозгаха България или тези, като нас, които за 35 дни не съставиха правителство и не се справиха с всички проблеми. Да си кажем истината – повече от 6 месеца правехме предизборни кампании, за да имаме общо 35 пленарни заседания. Ние продължаваме да казваме истината и сме наясно какво трябва да се свърши. Сега водим битката с егоизма на победителите. Вярвам, че ще я спечелим.

- Какви са нещата, които избирателите искат да се случат най-бързо в следващия Парламент? Споделят ли очакванията си?

- Разговорът ми с хората е откровен, за което съм им благодарна. Искат кабинет, искат изход от кризата - здравна и енергийна, а аз искам дълъг парламент, за да имаме шанс да си свършим работата, а не непрекъснато да завъртаме колелото и да го спираме.

- С какво е по-различно това да си водач на листата?

- Ние сме отбор и работим рамо до рамо. Този път решихме, че при толкова много внос на водачи от други градове, е добре начело на нашата листа да бъде пловдивчанин. Спокойна съм, заедно с Николай, защото той няма изкривения манталитет на лидер-егоист, който се вглежда само в себе си.

- "Изправи се БГ Ние Идваме" подкрепя Румен Радев за втори мандат в президентството. Вие имате ли лични впечатление от него и какви са изискванията ви занапред към генерала?

- Имам лични впечатления от Радев още като командир на Военно-въздушните сили. Аз се грижех за провеждане на празника на тази част от българската армия. Разбира се, тогава не знаех, че ще стане президент на Републиката, но още тогава виждах решителен и организиран човек, който умее да преследва целите. Откакто е застанал на поста си, не съм имала контакти с него, но внимателно анализирам политическите му ходове. Той не е безгрешен, но като всеки пилот на изтребител, накрая прихваща целта и я гони докрай.

- Пловдив отдавна тъпче на едно място и това е извод спрямо статистически данни. Какво е необходимо да се случи, за да поеме напред градът?

- Тъпче администрацията, а бизнесът се развива въпреки нея. Част от продукцията на предприятията отдавна е на нивото на европейските и световни стандарти, докато обслужването на гражданите и фирмите се намира на 30 години назад. Същото се отнася и за инфраструктурата, електронното обслужване и т.н. Тютюневият град е развалина, язва в центъра на града и още търся съмишленици, с които да решим този въпрос. Нещастия винаги се случват, но аз търся решението на проблемите.

- Смогът, Концертната зала, задръстванията, Тютюневият град, липсата на зелени площи, ниските доходи, корупцията - как подобни проблеми, ескалиращи под тепетата, могат да се решават от жълтите павета?

- Аз се връщам всяка вечер в Пловдив и живея повече тук, отколкото на паветата. За всички изброени проблеми е нужна воля и експертиза. Корупцията разяжда цялата тъкан на обществото и е причина за повечето от изброените проблеми, защото тя води до наредени поръчки, назначения на „калинки“ и слаба администрация. Имах среща с част от бизнеса в Пловдив и там има по-реална представа за развитието на града, отколкото у повечето административни структури на територията ни, взети заедно. Ще работя с тези, които знаят и могат. На заплахи не се поддавам, а тези, които са опитали по вторият начин с мен, винаги са съжалявали горчиво. След като Борисов не можа да ме "пробие" 12 години, е по-добре никой друг да не опитва.

- Каква е идеята ви за Математическата гимназия?

- Искам да създадем високотехнологично училище на бъдещето. Светът се развива с удивителна скорост. От Фейсбук вече говорят за мета общуване. Бурно се развиват биотехнологии, човечеството пътува до Марс, а ние няма къде да приютим дори гениалните си деца, които печелят медали на световните първенства по физика, математика, роботика, кибернетика и др. Това са хората, за които трябва да създадем условия за модерно образование, веднага. Те ще издърпат страната ни напред. Трябва да има моделен лабораторен комплекс, гостуващи преподаватели, оптика, съвсем различен модел на образование.

- Как бихте спомогнали за това да се спазват правата на животните и да не гледаме ужаси като например влачене на кучета от коли, тровене на котки, недохранвания в зоопарковете?

- Методът е прост – законите ясно регулират какво трябва да е отношението, общината трябва да си свърши работата, а контролните органи – да налагат безкомпромисни санкции. Ако трябва - ще въведем зелени патрули. В цял свят този въпрос е ясно уреден, не разбирам защо ние изпитваме затруднения. Отношението към животните е и вид възпитание за децата ни. Възпитание към съпричастност.

- Коментарът ви за физическата трансформация на Делян Пеевски и маските, които слага пред обществото?

- Всеки има право на физическа трансформация, но трудно се получава морална трансформация. Затова и деянията трябва да имат последствия.

- Съдържателите на заведения се оплакват, че оборотите им са спаднали с над 80 процента, а болниците са на предела. Мислите ли, че мерките у нас са адекватни?

- Категорично не. Още Борисов изпусна момента за провеждане на информационна кампания, а се занимаваше със собствена реклама, разхождайки се по шивашки цехове за защитни облекла. Проспахме два периода по 4 месеца на миналата и на тази година, в които действията на правителствата бяха нищожни. Съответно, постигнахме огромна смъртност. Работата в условия на криза са провал и цифрите го показват. Човек трябва да има силата да отсее важното от маловажното и по-важно е да остане жив, отколкото да изпиеш свободно две ракии. Кризите изискват политици, които са наясно, че няма да бъдат харесвани от хората, но ще свършат всичко, което е нужно, за да останат хората живи и здрави.

- Бойко Борисов не спира да сипе жлъч от лайфовете си в социалната мрежа, какво показва прочитът ви между редовете на това поведение?

- Показва отчаяно желание да се върне на власт, защото го е страх персонално за последствията към действията му във властта. Когато главният прокурор се окаже друг и системата бъде променена, на Бойко няма да му пука за нито един член на ГЕРБ, освен за него. Хората от ГЕРБ днес служат за жив щит на Борисов и нищо повече.

- Случайно ли беше решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков? И "Продължаваме промяната" ли е формацията, която е най-близо по визия до "Изправи се, БГ! Ние Идваме!“?

- По много теми, ключови за България теми и задачи, имаме съвпадения и с Демократична България, ИТН, а и с Асен и Кирил. Тяхната програма излезе наскоро. Мисля, че никой не е достатъчно добре запознат още с нея, но при съвместната ни работа в последното Народно събрание видях, че се сработваме добре. Конституционният съд взе решение и то не е изненада за никого. Друг е въпросът, за който ние настоявахме – че е време да променим законодателството у нас и да дадем достатъчно права на българите в чужбина, за да не изпадаме в подобни абсурдни ситуации. Има нещо сбъркано във факта, че с охота приемаме стотици милиони, които влизат в страната ни точно от българите в чужбина и им даваме правото да избират, но им пречим да бъдат избирани и назначавани.

- Назовете няколко законопроекта, които първо ще внесете в НС, когато пак станете депутат?

- Единият със сигурност ще бъде Бюджет за 2022 г., независимо дали искаме или не. Със сигурност ще предложа спешни мерки, премахващи излишните данъци и административни бариери, за да облекча бизнеса и най-вече малките и средни предприятия. Веднага трябва да стартираме преизчисляването на пенсиите и здравната реформа, защото това са дълги, жежки и сложни законопроекти. Да не забравяме образованието, което е ключов елемент от икономическия успех на България.

- Знаете 5 езика и сте обиколили планетата надлъж и нашир, имате успешен бизнес. Как се чувства човек като вас в НС, където в последните години просташкият жаргон, лъжите и лицемерието си намериха удобен дом?

- Наложи се да свикна и да не обръщам внимание на омразата, а да се съсредоточа върху работата, защото накрая след теб остава именно това. Преди много години със същите мъки стартирахме държавната програма за Ин витро и днес никой не си спомня кой застана в основата й, но за мен е щастие, че тя дарява много български семейства с деца. Това ми е достатъчно. Останалото е за вестниците и за клюкарите във Фейсбук.

- На хората им омръзна от празни обещания на политиците и считат, че гласуването не води до промяна. Вярно ли е и поправими ли са щетите след 12-годишно управление на еднокнижници, калинки и схемаджии?

- Поправими са и след като сме дремали толкова дълго, ще ни трябва и доста време, за да се поправим. Изборите са инструмент и обикновено той е огледало на обществените настроения. В парламента не влизат много по-различни хора от тези, които ходят по улиците и ако искате да си изберете популист и калинка, които обещават всичко на всеки, ще получите точно това. Ако искате някой, който ще ви обещае само три неща, но ще ги свърши съвестно и докрай, ще изберете такъв. Решението е в ръцете на хората. Но не забравяйте – най-много се лъже преди избори и след лов и риболов.

- Как съумявате да си почивате и да се зареждате с нова енергия? Как приемат близките ви политическата ангажираност?

- Преди я приемаха трудно, сега вече свикнаха. А истината е, че не успявам да си почина и това говори лошо за мен. Но просто не успявам.

- Да приемем, че на 14 ноември се изправим и вие дойдете, каквото е посланието в наименованието на коалицията! Накъде ще ни водите?

- Към справедлива и състоятелна България. Дайте си сметка, че ние сме богата страна, с много възможности - евтин транспорт, река, море, планина, на кръстопът между два континента. Нужни са ни грамотни хора и почтени управляващи, за да не изчезват по 10 млрд. годишно. Това е достатъчно, за да оставим нещо смислено на децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай