Какво се случва при проблем с машините за вота?

Мерките във връзка с пандемията са същите като на предишните избори

Какво се случва при проблем с машините за вота? | StandartNews.com

В деня за размисъл (събота) 4 от машините за гласуване са имали технически проблеми, затова е взето решение в тези секции днес (неделя) да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Това съобщи пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Ако другаде в страната или в чужбина се стигне до технически проблем с машините то трябва да бъде повикан техник, който да се опита да го отстрани. Ако в рамите на 20-30 минути не успее да се справи с този проблем, ще се преминава към хартиено гласуване, след решение на Районната избирателна комисия и след съгласуване с ЦИК.

Избори 2 в 1 с машини се провеждат за първи път. И за двата вота се гласува с една машина и с една карта. Избирателят първо ще посочи дали ще гласува и за президент, и за парламент или само за едно от двете.

Ако изберат и двете: първо ще се генерира бюлетината за президент и вицепрезидент, а след това за парламентарния вот. Отново ще може да се гласува преференциално за депутати. Накрая машината разпечатва две разписки, които се пускат в една кутия.

Мерките във връзка с пандемията са същите като на предишните избори. В секцията се влиза с маска, спазва се дистанция от метър и половина. Редовно трябва да се дезинфекцира. Стаите трябва да се проветряват. Данните от личните карти от комисиите преписват без да ги докосват, а избирателят сваля маската си, само, за да го идентифицират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай