Петък,

Ива Митева обеща смирение и диалог от ИТН в новия парламент

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
395
Ива Митева обеща смирение и диалог от ИТН в новия парламент
A
A
A

Социологическите проучвания дни преди вота отреждат четвърто място за "Има такъв народ" (ИТН) в следващия парламент. По повод това кандидатът за депутат от гражданската квота на партията Ива Митева заяви пред бТВ, че не вярва на тези прогнози, защото на терен вижда друго - широка подкрепа от страна, както на млади, така и на по-възрастни хора.

„Имаше момент на първоначално отдръпване, но след като започнахме да обясняваме защо се стигна дотук, ми се струва, че хората ни разбраха“, смята Митева.

Относно поведението на ИТН в бъдещия парламент тя каза, че те ще бъдат по-смирени и диалогични. „Непрекъснато призовавам за култура на диалога, защото без изграждането на тези мостове няма как да вървим напред. Парламентът при всички случаи ще бъде фрагментиран. Може би дори и по-фрагментиран от предишния. Затова и всеки глас е ценен“, смята Ива Митева.

„Партиите, с които имаме желание да работим и да се коалираме, са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“, както и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ако минат 4-процентната бариера“, допълни тя.

Според нея този път партиите не трябва да допускат да не се състави кабинет и да се отиде на следващи избори.

Ива Митева заяви, че няма притеснения относно евентуални манипулации с машинния вот на предстоящите избори. „Смятам, че ЦИК е независим орган и ще произведе едни честни и прозрачни избори. Машините показаха, че работят. Софтуерът е настроен правилно, съобразен е с Изборния кодекс и не би трябвало да има никакви манипулации“, на мнение е Митева.

В 47-ия парламент ИТН ще настоява за изцяло професионална ЦИК, деполитизирана и с 9-11 членове, за да се премахнат всякакви съмнения за политически намеси.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com