Искра Михайлова с план за културното наследство

Кандидатпрезидентската двойка на ДПС се поклони пред паметника на Свободата в Русе

Искра Михайлова с план за културното наследство | StandartNews.com

Разходка из първия европейски град в България - Русе, наричан не случайно "Малката Виена", направиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат за президент на ДПС и Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент.

Заедно с тях бе и президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. Техен гид стана Ализан Яхова, водач на листата на ДПС в Русе, която им показа уникалните стари сгради в центъра на града. Приликите му със съвременната австрийска столица са както географски, така и архитектурни. В началото на 20-ти век и двата града привличат най-добрите архитекти, инженери и бизнесмени.

Кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент минаха по пешеходната улица „Александровска“, която започва от площад „Батенберг“ и стига до градския парк. На всяка крачка те бяха спирани от хората, за да отговарят на въпросите им и да се снимат с тях.

Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова и Илхан Кючюк посетиха Пантеона на възрожденците е разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Поклониха се пред паметника на Свободата - един от символите на Русе и част от герба на града. Разгледаха сградата на бившата банка „Гирдап" и Часовника - любимо място за срещи на няколко поколения русенци.

Ruse7

 

Карадайъ и Михайлова посетиха още регионалния исторически музей в града. Това е най-старата сграда в Русе в неокласически стил и първата административна сграда в България след Освобождението. Построена е за нуждите на Окръжното управление през 1882 г. по проект на арх. Фридрих Грюнангер от Виена. Отидоха и в русенската библиотека „Любен Каравелов", която също е едно най-старите духовни средища в България. Някога тя е била предназначена за първата в страната Търговско-индустриална камара, открита през 1919 г.

Русе има много богато културно-историческо наследство. Кметът Пенчо Милков трябва да проактивен и да участва в голямата европейска инициатива Нов европейски Баухаус. Тя подпомага интегрирането на културно-историческото наследство в градската среда и дава възможност да се вдъхне нов живот на историческите сгради, заяви Искра Михайлова. Тя и Карадайъ заявиха, че опазването и популяризирането на богатото ни културно наследство е една от каузите, които ще защитават. А Искра Михайлова обяви нова инициатива "Българското културно-наследство - част от европейското културно наследство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай