Гуцанов: Само БСП е гарант за промяна на модела на управление

Крайно време е да взимаме решенията не от днес за утре, а с визия, отговорност и грижа

Гуцанов: Само БСП е гарант за промяна на модела на управление | StandartNews.com
  • Крайно време е да взимаме решенията не от днес за утре, а с визия, отговорност и грижа
  • Коридорът "Север-юг" е шанса да се върнем на транспортната карта на Европа, казва Борислав Гуцанов, втори в листата на "БСП за България" в Трети МИР в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Гуцанов, кои са приоритетните инфраструктурни проекти, които са в състояние да дадат тласък на българската икономика, ако бъдат стартирани сега?

- Това, което пропускаме от години е, че от влизането на България в Евросъюза нашата източна граница вече не е просто държавна, а и европейска граница. Географското ни положение предполага развитие на проекти, които са насочени към пълната интеграция на икономиката на България с тази на Европейския съюз. В тази категория влизат няколко ключови проекта, които могат да ни направят незаобиколим фактор по пътя на стоки, товари и хора. Един от тези проекти е доизграждането на магистрала "Хемус", както и АМ "Черно море"като транспортна връзка между мегаполиса Истанбул, през двете ни най-големи морски пристанища - Варна и Бургас, до Констанца. Този коридор "Север-юг", заедно с останалите трансевропейски коридори, в които влизат не само пътят, но и всички многоизмерни комуникации и спомагателна инфраструктура, са шансът на България да се върне на транспортната карта на Европа. Част от приоритетния списък на държавата задължително трябва да са и двата интермодални терминала във Варна и Бургас, за които аз лично говоря от 14 години. Реализирането на този проект ще доведе логично до завъртането на колелото за следващия - ускорено развитие и модернизиране на жп-инфраструктурата, за което има предвидени 5,8 млрд. евро. В контекста и на Зелената сделка това е най-екологичният и най-евтин транспорт. Задължителен елемент е и удвояването и ускоряването на жп линията Варна - Русе като ключова за преноса на товари от Западна Европа. В приоритетния списък слагаме и завършването на газопреносните мрежи и всички колекторни връзки, за да можем да приемаме газ и други енергийни носители през нашата система, включително и водорода.

- Основно притеснение в момента сред бизнеса и домакинствата е високата цена на електроенергията. Има ли БСП решение на този проблем?

- БСП има решение на този проблем още от 2013 г., когато направихме референдума за АЕЦ "Белене". Инвестицията в довършване на централата е в състояние да се изплати за 8 години. 4,5 млрд. евро са необходими тя да заработи. Само за сравнение - печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за година е около 600 млн. евро. И това е единственото решение в момента. Защото цената на 1 МВтч от АЕЦ "Козлодуй" е 55 лв. Същото количество електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 1" е 295 лв., а от възобновяеми източници - 338 лв/МВтч. Зелената енергия е безспорно необходима, но при 8760 часа годишно, в които ние консумираме ток, произведената от вятърните централи енергия стига  за 1700 часа, а  от соларните паркове - за 1300. Това не покрива и 30% от нуждите.Докато стигнем до генералното решение, ние предлагаме държавата да подпомогне бизнеса и домакинствата с няколко лесни и изпълними мерки - намаляване на размера на ДДС за енергоносителите и храните от малката потребителска кошница; гарантиране на първите 200 киловат часа на всяко социално слабо семейство, като те се приемат от държавата, а за домакинствата с недостатъчни доход - да не им се изключва токът.Част от този пакет е създаването на антикризисен енергиен фонд, в който да се събират средства от свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия.Затова за нас в БСП е особено важно след 14 ноември да има 121 депутати, които ще докажат, че са на страната на народа си и ще кажат "да" на АЕЦ "Белене".

- Смятате ли, че "БСП за България" отговаря на критериите за "промяна", които бяха заложени по време на протестите срещу управлението на ГЕРБ?

- Вярвам, че БСП е факторът, който може единствен да гарантира промяна на модела на управление, защото от години е ясна и непоколебима опозиция на ГЕРБ. И то на практика, не на хартия. Ние сме единствената партия, която е работила за тази промяна, защото необходимостта от нея не е от днес или от вчера. 12 години се опитваме да обясним, че начинът, по който ГЕРБ управлява страната, е пагубен. Говорим без колебание за паралелната държава, през която изтичат милиарди от нашите пари към джобовете и сметките на избрани близки до властта.  Трябваше обаче ковид-кризата да ни връхлети, за да отвори очите на останалите и да видим, че "царят е гол". Много хора не ни харесват и не ни приемат, но ние можем да поемем отговорността за нужната промяна. Този модел на управление и начин на мислене, които ни доведоха до кризата, която ни обгръща в момента, са точно обратното на това, което ние можем да предложим и което хората видяха от нас по време на последното народно събрание - диалогичност, прозрачност, държавническо мислене, грижа за хората и страната ни. Мисля, че е крайно време да спрем да се удряме в една и съща стена  и да повтаряме едни и същи грешки с фалшиви герои и с партии еднодневки. Крайно време е да оползотворим солидния си горчив опит, да стъпим на него, да извлечем поука и най-после да постъпим мъдро и да вземем решение не от днес за утре, а с визия за бъдещето, с отговорност и грижа.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай