Ето къде имаше проблеми с машините за гласуване

На някои места хората гласуват с хартиени бюлетини

Ето къде имаше проблеми с машините за гласуване | StandartNews.com

Над 13 000 са секциите на територията на България. От тях машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.  Проблеми с устройствата обаче се появиха още в началото на деня в редица области, съобщи БНР.

Във Видинско хората в с. Дунавци гласуват с хартиени бюлетини заради повредена машина. 

Без драстични нарушения протичат изборите в област Враца. В три секции от общо 231 с машинен вот преминаха на хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата. Междувременно бяха отсранени проблеми с машини в други две секции. В деня на вота "2 в 1" досега има образувани в прокуратурата 4 преписки за купуване на гласове. 

Повредена е и машина в мездренското с. Зверино

В област Стара Загора една от секциите в община Николаево преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Причината е, че машината не е сработила.  Всички 508 секции в 27 старозагорски многомандатен  иозбирателен район са отворили навреме. В една от секциите в община Николаево е възникнал проблем, съобщи заместник-председателят на РИК Теодора Крумова.

"Машината въобще не тръгна. Има вече протокол на техника, който удостоверява, че машината няма да тръгне. Там предстои преминаване на хартиено гласуване".

В Пазарджик изборите протичат при ниска избирателна активност.  Засега само една секция в областта премина на хартиено гласуване, заради повреда в машината. 

Отстранен е проблем с машина за гласуване в секция в чепеларското село Хвойна.  Сигналът за него е получен от СИК, след като отпечатването на нулевия протокол е спряло преди да се появи цялата информация. Началото на гласуването в секцията в селото е забавено с около 30 минути. Проблемът е решен след намесата на техник. Вотът протича нормално. 

Проблеми с машините има и в две секции на Русенско - в Русе и в село Басарбово.

Още с началото на изборния ден в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не принтираше разписка за направения избор. След като беше извикан техник, той се свърза както с екипа в Русе, така и с централата на "Сиела Норма". След поредица от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия уред, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, докато от Районната избирателна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

В област Ловеч в две от 176-те избирателни секции, в които днес се гласува машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал „Гозница“, ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини след съгласуване с ЦИК. Председателят на РИК Валентина Недялкова обобщи:

„Имаме проблеми със стартирането на машината в една секция в Ловеч, в която  категорично машината не може да бъде стартирана, така че започнахме процедура по преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.  Проблем имаме и в Борима, където също една от машините не работи,  но там машините са две, така че се гласува в момента."

С проблеми и напрежение започна изборният ден в област Велико Търново. Районната избирателна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.  Проблемната машина е в 36-а секция, а техникът не е успял да отстрани проблема. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което създава напрежение пред секцията, има много смени в последния момент в секционните комисии в началото на изборния ден, заяви председателят на РИК Николай Илиев: 

„Машината не е тръгнала, изобщо не е стартирала. Имаше доста неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и почти навсякъде, мисля че комисиите работят в пълен състав“. 

Проблем има с достъпността на болничната секция в областната болница във Велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, посочи председателят на секцията Валентина Димитрова: 

„Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския персонал. Няма друг вариант, засега“.  

Във врачанското село Малорад гласуването започва с хартиени бюлетини поради неизправност на машината. 

В една от секциите в Оряхово няма ток, което също възпрепятства машинния вот. В секцията вота си трябва да упражнят 857 гласоподаватели. 

В област Перник са разкрити общо 269 секции. За кратко бе прекратено гласуването в секция № 2 в град Радомир, съобщиха от Районната избирателна комисия в Перник. Разпечатките от машините били бледи, а техникът не е успял да отстрани проблема. Преди 10 ч. обаче проблемът беше отстранен и машинното гласуване – възстановено. Това се случи след посещение на втори техник. Техници са изпратени и в една от секциите в Перник, където пък се появил проблем с принтирането. В 157 секции на територията на област Перник се гласува машинно. Изцяло с хартиени бюлетини е вотът само в община Ковачевци, тъй като там няма секция с повече от 300 избиратели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай