Неделя,

Ето как гласуваха българите зад граница

От: Стандарт -
1453
Ето как гласуваха българите зад граница
A
A
A

Изборният ден за българите в чужбина приключи. В 6 ч. българско време затвориха секциите и зад океана. Така всичките 750 СИК в 68 държави преустановиха изборния ден.

Как гласуваха българите зад граница?

Висок интерес към изборите се забеляза в цяла Италия. Активността на вота тази неделя е била по-голяма отколкото през юли. Хората се редяха на опашка, за да дадат своя глас въпреки дъждовното време в Рим. Изненада се оказа доброто представяне на партия "Възраждане".

По последни данни около 33 750 наши сънародници са гласували във Великобритания, което е с 50 гласа повече от изборите през април. Тогава имаше само 35 секции и се стигна до километрични опашки.

Тези избори не сбъднаха прогнозите за висока избирателна активност, въпреки, че на Острова бяха разкрити най-много избирателни секции в чужбина -132. 

Изненади има и в резултатите. По предварителни данни "Продължаваме промяната" води, но второто място сънародниците ни зад граница са отредили за ИТН. Президентската битка също се печели от Румен Радев зад Окена, но на второто място се нарежда Лозан Панов, за разлика от резултатите у нас. 

Все още някои от секционните комисии изчакват контролните разписки от ЦИК, така че не може да се говори за окончателни данни. 

Българите във Франция гласуваха масово. Активността надмина тази от изборите през юли, а на определени места и април.

„Продължаваме Промяната” печели с голяма разлика. „ГЕРБ-СДС” изостава, а ИТН губи сериозни позиции. „Демократична България” има добри резултати.

За президент българите във Франция са категорични, че избират Румен Радев.

Рекордно висока избирателна активност отбелязаха в Чорлу, Турция. Равносметката – през изборния ден в турския град са гласували около 8000 души.

А един от последните гласоподаватели е Гюлхан.

„Беше доста напрегнато”, споделя той. До секцията идва всеки път, когато има избори. С надежда, че гласът й ще е от значение. И ще доведе до промяна, каза тя в ефира на bTV.  

„Гласувам, за да има хубав живот и всеки да се върне в родината. Обичам България”, добавя Гюлхан.

И точно защото я обича, не разбира защо в България избирателната активност не е висока. А иначе -  голяма част от избирателите в Чорлу, попълниха декларациите си за гласуване на място. Като това им даде право да изберат как да дадат своя вот. Повечето избраха бюлетината.  

Машината – за някои се оказа улеснение. За други предизвикателство.  

„На някои хора им отнема 2 минути, а на други 4-5”, казва председателят на СИК Християн Дойчев.

Хората в Чорлу казват, че приемат изборите като дълг. Затова винаги идват до урните. Всеки има своя си мотив. Едни мисля глобално. Други по-емоционално.  

И българите в Германия имат нова политическа партия, събрала най-голям вот на изборите вчера - "Продължаваме промяната".

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев събира най-голям процент от гласовете на българите в страната, следвана от "Има такъв народ" и "Демократична България".

При гласуването за президент лидер е Румен Радев, а на втора позиция остава Анастас Герджиков.

Гласуването в Германия протече при голям интерес, като опашки се образуваха единствено в Берлин и Мюнхен, но проблеми с машините нямаше, предаде NOVA.

Медиите в страната също отразиха изборите у нас, като във фокуса им попаднаха лидерите на новата партия "Продължаваме промяната".

"Продължаваме промяната" печели първото място и в САЩ с 53%. Второто място заема "Демократична България" със 17,5%, третото е за "Възраждане" с 14%.

Избирателната активност в САЩ е с около 30% по-висока спярамо предходните два вота, пише "Марица". 

 


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com